Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τραγική παραμένει η κατάσταση των προσφύγων - μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας

   Αντιμέτωποι με τα χιόνια, την βροχή αλλά και τον παγετό, παραμένουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, στοιβαγμένοι στα «κέντρα φιλοξενίας», τα hot spots και τους καταυλισμούς, τόσο στην ηπειρωτική όσο και την νησιωτική χώρα.
   Παιδιά και μωρά, έγκυες και ηλικιωμένοι στοιβαγμένοι σε σκηνές καλυμμένες από το χιόνι και την λάσπη, ή σε παγωμένα κοντεϊνερς χωρίς θέρμανση, αλλά και τα πρώτα κρούσματα πνευμονίας και κρυοπαγημάτων στη Χίο συνθέτουν το σκηνικό. 
   Τη λήψη μέτρων για την προστασία των προσφύγων - μεταναστών ζητά το ΚΚΕ, που κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. 
   Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 11 Γενάρη στις 2 μ.μ. αντιπροσωπεία από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. 

Στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα και πνευμονία πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο 

   Τα πρώτα κρούσματα πνευμονίας, αλλά και κρυοπαγημάτων εμφανίστηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, όπου πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν αντιμέτωποι με το τσουχτερό κρύο και τη βροχή.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου με πνευμονία, αλλά και κρυοπαγήματα, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. 
   Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασαν διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, καθώς σημειώνονταν συνεχείς και εκ περιτροπής, ανάμεσα στα τμήματα του καταυλισμού, διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα οι μικρές θερμάστρες που έχουν διανεμηθεί, να μη λειτουργούν. 
   Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Δήμο Χίου, που διαχειρίζονται τον καταυλισμό, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η υφιστάμενη παροχή ρεύματος δεν είναι ικανή να σηκώσει όλο το φορτίο των αναγκών του καταυλισμού. 

             Τραγική εικόνα και στο Ελληνικό 

   Τραγική εικόνα διαπίστωσε κλιμάκιο της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του σήμερα στους πρόσφυγες που καταλύουν στο Ελληνικό. Ειδικά στο χώρο του μπέιζμπολ, σε συνθήκες ψύχους διαμένουν 200 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στοιβαγμένα σε σκηνές των 8 ατόμων. Ο μόνος τρόπος να ζεσταθούν είναι οι κουβέρτες και μία σόμπα για κάθε σκηνή. 
   Οι πρόσφυγες μετέφεραν στο κλιμάκιο του Κόμματος ότι με αυτά τα μέσα είναι αδύνατο να ζεσταθούν, ενώ δεν γνωρίζουν αν υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθούν σε στεγαζόμενους χώρους, καθώς οι σκηνές είναι στημένες πάνω σε χώμα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εκατοντάδες ξεριζωμένους, απαίτησε την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους, που να παρέχουν όλα τα μέσα για ανθρώπινη διαβίωση. 
   Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μεταφορά σε ασφαλείς και ζεστούς χώρους των μεταναστών και την προστασία τους από το χιονιά. Αντιμέτωποι με τον παγετό οι πρόσφυγες στη Μαλακάσα

   Με το θερμόμετρο να παραμένει για πολλοστή ημέρα υπό του μηδενός οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα, βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματικές συνθήκες. 
   Το δίκτυο ύδρευσης, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων του Στρατού και της Πυροσβεστικής, παραμένει παγωμένο καθώς τόσο οι δεξαμενές, όσο και οι βασικές σωληνώσεις παραμένουν εκτεθειμένες στο χιονιά. Όσον αφορά τη θέρμανση, οι μικρές θερμάστρες που έχουν διανεμηθεί στα κοντέινερ όχι μόνο δεν ζεσταίνουν, αλλά σημειώθηκαν και φαινόμενα βραχυκυκλώματος, λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. 
   Παράλληλα, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν κατά καιρούς παραδώσει Οργανώσεις του ΚΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Κέντρου και δεν φτάνουν ποτέ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες, που πολλοί από αυτούς βοήθησαν και στην παραλαβή των ειδών, η απάντηση που παίρνουν συνέχεια από τις ΜΚΟ είναι ότι τα είδη εκλάπησαν από την αποθήκη. 


       Στο έλεος και της βροχής οι πρόσφυγες στη Λέσβο 
   
   Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση εξακολουθούν να ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών έδωσε τη θέση της στη βροχή που έπεφτε όλο το βράδυ, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. 
   Το hotspot της Μόριας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης αντιπροσωπεία του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου που διαπίστωσε την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας. Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου συνομίλησαν με αρκετούς που διαμένουν στο κέντρο κράτησης και έγιναν αποδέκτες των όσων είπαν και κατήγγειλαν. 
   Η εικόνα που επικρατεί είναι δεκάδες μικρές καλοκαιρινές σκηνές οι οποίες έχουν σκεπαστεί από χιόνι, νερά από την βροχή να έχουν μουσκέψει το έδαφος στο οποίο κοιμούνται οι μετανάστες γιατί οι σκηνές είναι τοποθετημένες πάνω στο έδαφος χωρίς «πάτο» με αποτέλεσμα οι ήδη δύσκολες συνθήκες να γίνονται ακόμα δυσκολότερες. Οι 2 σκηνές με θέρμανση που υποτίθεται ότι έλυναν εν μέρει το πρόβλημα και τοποθέτησε η Ύπατη Αρμοστία, είναι χωρητικότητας 150 ατόμων, μέγιστο η καθεμία, δηλαδή ούτε του 10% αυτών που είναι στο κέντρο. 
   Η κακοκαιρία που έπληξε το νησί και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες δημιούργησε αρκετά προβλήματα υγείας σε μεγάλη μερίδα αφού όπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες δεν είναι λίγοι αυτοί που έπαθαν κρυοπαγήματα. 
   Όπως έγινε γνωστό, στο νησί θα αποσταλεί ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. 
   Στην ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά σωματεία διεκδικούμε και με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε: 
   Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες εκτεθειμένοι στο κρύο και στα χιόνια που πλήτουν αυτές τις ημέρες το νησί μας αλλά και όλη την Ελλάδα. Οι ήδη άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στο Hot Spot της Μόριας έχουν επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως είναι τα παιδιά που έχουν αφεθεί στο έλεος του χιονιά και οι ηλικιωμένοι. 
   Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, είναι αυτή που ουσιαστικά αφήνει στο έλεος της κακοκαιρίας και του ψύχους ανθρώπους που ο ιμπεριαλισμός ξερίζωσε από την πατρίδα τους. Άνθρωποι οι οποίοι γλίτωσαν από τον πόλεμο και από τη θάλασσα, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με το να πεθάνουν κυριολεκτικά από το κρύο λόγω της "αδιαφορίας" που υπάρχει από τον κρατικό μηχανισμό. 
   Να δoθεί άμεσα λύση στο ζήτημα μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τις σκηνές στις οποίες διαμένουν μέχρι τώρα, χωρίς καμιά ουσιαστικά προστασία από το κρύο και το χιόνι, χωρίς θέρμανση, σε χώρους κατάλληλους, κλειστούς, με θέρμανση όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση». 


Σε καλυμμένες από το χιόνι σκηνές παραμένουν οι πρόσφυγες στη Σάμο 

   Σε σκηνές καλυμμένες από το χιόνι παραμένουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες, με μόνο μέσο «θέρμανσης» τις κουβέρτες τους. 
   Tο πρωί της Τρίτης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου. Εκ μέρους της Διοίκησης ζήτησε άμεσα Δήμος και Περιφέρεια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο όλες αυτές τις μέρες, τονίζοντας ότι το αίτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται και νέα επιδείνωση του καιρού. 
   Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σάμου αναφέρει: 
   «Όσο η θερμοκρασία εξ’ αιτίας του ψύχους πέφτει όλο και πιο χαμηλά, τόσο η απανθρωπιά της κυβέρνησης και της Ε Ε εκτοξεύεται στα ύψη. 
   Άνθρωποι που έχουν αφεθεί ικέτες στα χέρια τους γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο και εγκληματικό. 
   Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεπαγιάζουν και κινδυνεύει η ζωή τους εγκλωβισμένοι στις απαράδεκτες εγκαταστάσεις κράτησης , μέσα σε ακατάλληλες σκηνές και παγωμένα κοντέϊνερς, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες πολικού ψύχους. 
   Τιμωρούνται βάναυσα, έξω από κάθε λογική στοιχειώδους διεθνούς δικαίου, τη στιγμή που βρέθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς επειδή οι χώρες τους έγιναν παρανάλωμα στο βωμό των μονοπωλιακών καπιταλιστικών συμφερόντων και των βάρβαρων μηχανισμών τους όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. 
   Ζητάμε εδώ και τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση - σε συνεργασία με τους νησιωτικούς δήμους και τις αντίστοιχες περιφερειακές διοικήσεις - να πάρει μέτρα άμεσης αντιμετώπισης, για να βρεθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε θερμαινόμενους ανθρώπινους χώρους. 
  Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης. 
   Σ’ αυτή τη κατεύθυνση η δημοτική αρχή Σάμου και η Περιφερειακή διοίκηση δεν μπορούν απλά να παρακολουθούν το δράμα αυτών των ανθρώπων αλλά πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που τους αναλογούν». 
   Παράλληλα, τηλεφωνική παρέμβαση στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων (ΚΠΥ) Κω πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Γενάρη το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου για την άμεση λήψη μέτρων για τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και που οξύνονται από τη βαρυχειμωνιά. 

                                 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου