Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την καθαριότητα

 Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
    
   Η δημοτική αρχή του δήμου, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, βάζει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δήμου αρχίζοντας από την καθαριότητα.

 «Σε ιδιώτη θα ανατεθεί μέρος της καθαριότητας του δήμου Μεσολογγίου, προκειμένου να γίνεται καλύτερα η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλα τα χωριά. Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος, σχεδιάζεται η μερική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας από το Αιτωλικό μέχρι τις Οινιάδες». ΑΙΧΜΗ 22/9/2016.

   Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί "εφεύρημα" της νυν δημοτικής αρχής, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του "Καποδίστρια" και ολοκληρώνεται με τον "Καλλικράτη" και η οποία υλοποιείται από κυβερνήσεις (και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Έρχεται ως ενδυνάμωση της ενιαίας στρατηγικής ΕΕ - κυβερνήσεων - δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας (αρχικά της κατασκευής των συγκεκριμένων μονάδων μέσω ΣΔΙΤ και στη συνέχεια παραχώρηση της λειτουργίας τους για αρκετά χρόνια (25-30) με συμβάσεις παραχώρησης), που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, απολύσεις, νέα χαράτσια στο λαό της χώρας και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς - μονοπωλιακούς ομίλους.
   Καλούμε τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους της περιοχής, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, κάθε λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε την πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.
   Η διαχείριση των απορριμμάτων,  είναι στενά δεμένη με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Από τον τρόπο που υλοποιείται, επηρεάζει τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και το πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.
   Βασική προτεραιότητα είναι  η διαχείριση των απορριμμάτων  να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Η φιλολαϊκή λύση, προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου.     Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος, η εργατική λαϊκή εξουσία.
  Για να ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για την «εδώ και τώρα» βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:


  • ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».
  • ΟΧΙ στη ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:
  • Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. Αυτός ο φορέας θα κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού.
  • Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
  • Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κ.λπ.).
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η Τοπική Διοίκηση στους δημότες της.

    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 26/9/2016

Μαργαρίτης Θόδωρος, δημοτικός σύμβουλος   εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου