Σφοδρές μάχες διεξάγονται από τα ξημερώματα στην πόλη Κραματόρσκτης Ανατολικής Ουκρανίας, νότια του Σλαβιάνσκ, καθώς η πραξικομηματική κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο όνομα της «ανακατάληψης» της περιοχής, επιχείρηση που όμως συναντά μεγάλη αντίσταση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. Μάχες φαίνεται να ξέσπασαν και στην Αντρέεβκα, 6 χιλιόμετρα μακριά από το Σλοβιάνσκ.
«Υπάρχουν πυροβολισμοί και συγκρούσεις στο Κράματορσκ. Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιοχές δεν είναι απλά μια βραχύβια εξέγερση, είναι πόλεμος», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, που με τον πιο επίσημο τρόπο, προχτές, μέσω του αυτοανακηρυγμένου Προέδρου, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι δεν ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ρωσόφωνοι ένοπλοι, οι οποίοι ζητάνε διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση της χώρας, κατάφεραν να καταρρίψουν 2 ελικόπτερα που έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ, με ένα νεκρό και έναν αιχμάλωτο πιλότο. Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς, ενώ είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Κιέβου κήρυξε επιστράτευση, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει καθώς και η νομιμοποίησή της είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στο μεταξύ μετά τον εμπρησμό από φασίστες κτιρίου στην Οδησσό όπου είχαν βρει καταφύγιο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, το θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση περισσότεροι από 130 άτομα. Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι παράνομες οργανώσεις από την αυτόνομη επαρχία της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, μαζί με ρωσικές ομάδες συνεργάστηκαν στην πρόκληση των ταραχών στην Οδησσό. «Οι ταραχές, που σημειώθηκαν στις 2 Μαΐου στην Οδησσό και οδήγησαν σε συγκρούσεις και πολλές απώλειες, οφείλονται σε ξένη επέμβαση» υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος της SBU και υπέδειξε πρώην ανώτερους αξιωματούχους, της επιρροής του Β. Γιανουκόβιτς, ότι χρηματοδότησαν «σαμποτέρ» να προκαλέσουν τις ταραχές. Κατονόμασε μάλιστα τους Σέρχιι Αρμπούζοφ και Ολεξάντερ Κλιμένκο, οι οποίοι -όπως είπε- «κρύβονται σε γειτονική χώρα».
«Η Ρωσία πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό και καλεί το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του να δώσουν τέλος στην αναρχία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ουκρανικού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, προσθέτοντας: «Αυτές οι τραγικές εξελίξεις (...) θεωρούνται από τη Μόσχα ως μια νέα ένδειξη της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Δεξιού Τομέα, που διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου εναντίον όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση (της Ουκρανίας) και πραγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος».
Ωστόσο, με νεότερες δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Βλ. Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο και στους «χορηγούς» του απ' τη Δύση για την αιματοχυσία. «Το Κίεβο και οι Δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι' αυτό», μετέδωσε το πρακτορείο «RIA Novosti», επικαλούμενο δηλώσεις του Ντ. Πεσκόφ, που συμπλήρωσε ότι οι αρχές του Κιέβου όχι μόνο είναι ανεύθυνες, αλλά μετείχαν άμεσα στο «έγκλημα» που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη «χούντα» του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση, μετείχαν επίσης στο «έγκλημα», υπό τη σκιά του οποίου καθίσταται «παράλογη», όπως είπε, η ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Εξέφρασε, τέλος, τη λύπη της Ρωσίας για την ουκρανική «έγκριση» της «επιχείρησης αντιποίνων» στη Νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.
Σ' αυτό το φόντο η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή».
Τα κράτη-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, εκτιμά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, «υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει σχετικά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο Κέντρο Ουίλσον, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από το Πεντάγωνο. Σε αυτήν «κριτικάρει» «το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων στο NATO» και σημειώνει ότι «ελάχιστα από τα 28 κράτη-μέλη του Συμφώνου δαπανούν πράγματι το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO». Προσθέτει ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστούν παραπάνω από σαφή την αξία του NATO». Την ίδια ώρα ενισχύονται με νέα πλοία και αεροσκάφη τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που βρίσκονται σε χώρες κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Σε μία εμφανή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα «αρραγές διατλαντικό» μέτωπο έναντι της Ρωσίας, οι ηγέτες ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψη της τελευταίας στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν ανοιχτοί στην επιδίωξη μιας «διπλωματικής λύσης» με τη Ρωσία, αλλά απείλησαν με νέες κυρώσεις, «εάν συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση και διακυβευτούν οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη».
Εντούτοις μιας και η διασύνδεση των γερμανικών μονοπωλίων με τα ρωσικά είναι τεράστια, η Μέρκελ εκτίμησε ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία, προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Κι επειδή «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», βουλευτής της ουκρανικής Βρχόβνα Ράντα, ο Γιούρι Λουτσένκο, του λεγόμενου Κινήματος της 3ης Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Κίεβ Ποστ», έθεσε εκ νέου ζήτημα απαγόρευσης του Κόμματος των Περιφερειών και του ΚΚ Ουκρανίας.
Τέλος, ελεύθεροι αφέθηκαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνταν απ' τους διαδηλωτές στο Σλοβιάνσκ.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κλιμάκωση της βίας και της καταστολής από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, σε βάρος του λαού στην Ανατολική Ουκρανία και άλλες περιοχές, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, στηρίζουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και άλλες φασιστικές δυνάμεις.
Η επιλογή της όξυνσης, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, τις κυρώσεις και τις νέες μεθοδεύσεις για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών, ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και αυξάνει τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με ανυπολόγιστα θύματα και καταστροφές.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού και απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών».
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου