Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Για τις τοπικές εκλογές και το νέο σύστημα



                      


Με αφορμή το ενδεχόμενο αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, με τα δύο ψηφοδέλτια όπου το ένα θα έχει τους δημάρχους και το άλλο τους δημοτικούς συμβούλους, η αστική προπαγάνδα κάνει λόγο για «τερματισμό του εναγκαλισμού των κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση». Δηλαδή, το γεγονός ότι ένας ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που θα στηρίζονται από διαφορετικές παρατάξεις, θεωρούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση για την Τοπική Διοίκηση. Και λένε πως οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από διαφορετική παράταξη από εκείνη που στηρίζουν, επειδή λέει «μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει καλό στον τόπο, άσχετα από πού ανήκει πολιτικά».
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κατ' αρχήν, κάθε εκλογικό σύστημα, ανάλογα με τη χρονική συγκυρία, εξυπηρετεί τους στόχους της άρχουσας τάξης. Για παράδειγμα, αυτόν το νέο τρόπο που πλασάρουν για την εκλογή τοπικών συμβούλων, δεν μπορεί να τον δει κανείς άσχετα από τις προσπάθειες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, τις πιθανές συμμαχίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, αλλά και στα κόμματα που εμφανίζουν ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.
Αλλά το πιο ουσιαστικό είναι η επιδίωξη και μ' αυτό το μέσο, δηλαδή τον εκλογικό νόμο, να περνάνε στις λαϊκές συνειδήσεις ότι ένας κατεξοχήν μηχανισμός του αστικού κράτους, όπως η Τοπική Διοίκηση, που ασκεί διαχείριση υπέρ του κεφαλαίου, που παρέχει υπηρεσίες στο λαό ανταποδοτικά κ.λπ., είναι έξω και πάνω από τις διαφορετικές πολιτικές που εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα. Ότι η Τοπική Διοίκηση ασκεί διαχείριση σε όφελος όλων και των μεγαλοεπιχειρηματιών και του λαού.
Και βεβαίως επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό ρόλο και χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική των εκπροσώπων των κομμάτων της διαχείρισης, προβάλλοντας επίσης και σ' αυτόν τον αστικό θεσμό τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους κόντρα στο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, τέτοιες σκέψεις αποκαλύπτουν ότι τα κόμματα της διαχείρισης δεν έχουν διαφορές στη στρατηγική τους, παρά τις όποιες διαφορές τους, αφού υπηρετούν το σύστημα.

                                                  902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου