Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Aνακοίνωση του σωματείου Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά νομού Αιτωλοακαρνανίας

Mε κίνημα ταξικό, με λαό οργανωμένο και ανυπότακτο να σπάσουμε τα σύγχρονα κάτεργα.
Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;

Με αυτό το ερώτημα φεύγουμε καθημερινά από τους χώρους δουλειάς, από επιχειρήσεις και εργοστάσια. 

Δουλεύουμε κάτω από το φόβο της απόλυσης, της ανεργίας, της αβεβαιότητας, κάτω από αντίξοες συνθήκες στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.Δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια που φτάνουν τις 17 ώρες δουλειάς, χωρίς καν να τις πληρωνόμαστε (αν και η υγεία μας, η έλλειψη της οικογένειας μας δεν μπορεί να εξαργυρωθεί σε χρήματα).

ΕΚΕΙ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά σαν σωματείο τις αγωνίες των συναδέλφων, τις αγωνίες της εργατικής οικογένειας που καθημερινά στενάζει όλο και περισσότερο, που αγωνιά για το πως θα μπει και σήμερα το φαγητό στο τραπέζι, τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών μας…

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΜΑΣ

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί πρώτα απ΄όλα στο ίδιο μας το μυαλό ότι αυτές οι συνθήκες δουλειάς δεν μπορούν να αλλάξουν. Όσες υποχωρήσεις και να κάνουμε, στο όνομα να κρατήσουμε την επιχείρηση, να έχουμε ένα μεροκάματο η εργοδοσία πάντα θα ζητάει και άλλες. 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

Στο νομό μας δραστηριοποιούνται ιχθυοκαλλιέργειες που ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες , σε τραπεζικούς ομίλους αλλά και άλλοι επιχειρηματίες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Τα κέρδη τους τεράστια και τα βγάζουν ΟΛΑ από τη δική μας εκμετάλλευση. Η επιχείρηση της Ανδρομέδας Ιχθυοκαλλιέργειες, ανήκει σε έναν μονοπωλιακό όμιλο όπου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις όπως (JUMBO-GOODY’S-NIKAS-TSIPITA ΚΤΛ). 
Η επιχείρηση εκτός από τις μονάδες ψαριών που διατηρεί στα παράλια του Νομού Αιτ/νίας και συνολικά στην Δυτική Ελλάδα (Ηγουμενίτσα) έχει ακόμα εγκαταστάσεις – μεγάλες μονάδες σε ΑΛΒΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ με πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς και με σοβαρά κέρδη εκατομμύριων ευρώ. 
Παρόλα αυτά οι μισθοί πέσανε, η εντατικοποίηση της εργασίας αυξήθηκε, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Αυτά βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες του νομού. Ήδη σε ΝΗΡΕΑ και ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ έχουν προβεί σε πρώτες μειώσεις μισθών .
Μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο σωματείο για 17ωρη δουλειά, για λιποθυμίες εργαζομένων από την κούραση, τα εργατικά κέντρα Λευκάδας και Αγρινίου και το κλαδικό σωματείο τροφίμων του νομού έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση συσκευαστηρίου της επιχείρησης. 
Απαιτήσαμε άμεσα να παρθούν μέτρα με νέες προσλήψεις. Απαιτήσαμε την τήρηση του 8ωρου και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ακόμα και όταν έχουν τεράστια κέρδη η στρατηγική των επιχειρηματιών είναι μία: Να μας εξαθλιώνουν , να μας κάνουν δούλους του 21ου αιώνα , για ένα κομμάτι ψωμί ίσα, ίσα για να μπορούμε να πάμε την άλλη μέρα να δουλέψουμε για να τους βγάλουμε περισσότερα κέρδη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι αν δεν τους σταματήσουμε ο κατήφορος δεν θα έχει τελειωμό.

Όλοι οι εργαζόμενοι μέσα από το σωματείο του κλάδου μας, μαζί με τα ταξικά σωματεία που ανήκουν στο ΠΑΜΕ, τα εργατικά κέντρα Λευκάδας , Αγρινίου να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ. Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να υπερασπιστούμε την κλαδική σύμβαση και να παλέψουμε τώρα, για νέα σύμβαση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα στο χώρο της δουλειάς. Εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και τα εκατομμύρια ευρώ κέρδη, που τα καρπώνονται μια χούφτα κηφήνες.
Μόνο με την πάλη του λαού, την κοινή δράση εργαζομένων και μικρών ψαράδων μπορούν οι ιχθυοκαλλιέργειες να λειτουργήσουν με κριτήριο τις λαϊκές και διατροφικές μας ανάγκες και το σεβασμό στο περιβάλλον.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:


  • Να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια. 
  • Να παρθούν πίσω οι μειώσεις μισθών. 
  • Να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.  
  • Ασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΚΑ(και όχι στον ΟΓΑ).


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΑΛΑ-ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου