Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Γερμανία: Προωθούνται τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα και χωρίς μνημόνια...                

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, μέσω κειμένου του υπουργείου του το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Βελτ», πιέζει ώστε να θεσμοθετηθεί στη γερμανική αγορά εργασίας παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές συμβάσεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας, όπως και να υπάρξει ευνοϊκή διάταξη υπέρ των εργοδοτών για την παραπέρα διευκόλυνση των απολύσεων. Επίσης ζητά τηνεπιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων,όπως στην Ντόυτσε Τέλεκομ και στους σιδηρόδρομους.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά -και μάλιστα κατευθείαν από την «ατμομηχανή» του ευρωπαϊκού καπιταλισμού- ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν να κάνουν με το αν υπάρχει μνημόνιο ή όχι, με το ύψος του δημόσιου χρέους, με κάποια «έξωθεν» κατοχή, αλλά με τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Στο έλεος της εργοδοτικής εκμετάλλευσης οι ενοικιαζόμενοι εργάτες
Εν τω μεταξύ, ενδεικτική του πού βασίζεται η γερμανική ανταγωνιστικότητα και το τι σημαίνει αυτή για τους εργαζόμενους είναι και η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου σε σχέση με τους ενοικιαζόμενους εργάτες: το Συνδικάτο Μετάλλου -το οποίο έχει βέβαια σοβαρή ευθύνη για τα μέτρα που έχουν περάσει στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και της «κοινωνικής συναίνεσης»- κατηγορεί εργοδότες, ότι με διάφορα τρικ δεν πληρώνουν τις επιδοτήσεις που έχουν αποφασιστεί από το Νοέμβρη για τους ενοικιαζόμενους εργάτες στο Μέταλλο και την Ηλεκτροβιομηχανία. Μια έρευνα σε εργοστασιακά συμβούλια έδειξε ότι το 30% των συνολικά 40.000 ενοικιαζόμενων εργαζόμενων δεν παίρνουν το επίδομα, αλλά τους ασκείται πίεση να δεχθούν συμβόλαια με μικρότερες αποδοχές.

                                            
902.gr
                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου