Η χρονιά που ξεκινάει σήμερα, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το λαό. Ακόμα κι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης αντιστραφούν, όπως εν χορώ επιδιώκουν τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν. Η ανάπτυξη που τους υπόσχονται είναι για τα μονοπώλια. Οικοδομείται στα ερείπια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και τρέφεται από τη διαρκή συρρίκνωσή τους, είτε σε συνθήκες κρίσης, είτε σε περίοδο ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, η καπιταλιστική ανάκαμψη θα είναι αναιμική. Σε τίποτα δεν πρόκειται να μετριάσει τις συνέπειες που έχει η κρίση για το λαό και στον κύκλο της θα εκκολαφθεί η επόμενη καπιταλιστική κρίση, πιο βαθιά και πιο άγρια για τα λαϊκά στρώματα.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης λένε πως ελπίδα για το λαό είναι να ανακάμψει το κεφάλαιο και η ανταγωνιστικότητά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ελπίδα θα δώσει μια δική του κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευθεί καλύτερα με τους εταίρους και τους δανειστές, θα πετύχει μια «καλύτερη» τάχα συμφωνία μαζί τους, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στο μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας υπερασπίζεται, οι προτάσεις τους απευθύνονται στα μονοπώλια. Για τη δική τους ανταγωνιστικότητα κόπτονται. Τις δικές τους επενδύσεις θέλουν να προσελκύσουν, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια που περιμένουν πιο αποδοτικούς όρους και μεγαλύτερη κρατική «αβάντα», για να επενδυθούν στην παραγωγή.
Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Τα άλλα κόμματα λένε ότι για να ευημερήσει ο λαός πρέπει να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Το ΚΚΕ λέει ότι όρος για να ζήσει ο λαός καλύτερα, είναι να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να κάνει δικό του τον πλούτο που παράγει. Ολοι οι άλλοι λένε πως η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές Ενώσεις. Το ΚΚΕ λέει ότι σωτηρία για το λαό σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ολοι ψάχνουν τρόπους να φορτώσουν το χρέος στο λαό, ολόκληρο ή μέρος του. Το ΚΚΕ λέει πως το χρέος είναι της πλουτοκρατίας και πρέπει να διαγραφεί μονομερώς από μια εξουσία του λαού, που θα καταργήσει την ίδια την πλουτοκρατία.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συνειδητοποιηθεί η αιτία που γεννά τα λαϊκά προβλήματα και η οποία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αν ξεπεραστεί η κρίση με το ένα ή το άλλο μείγμα της αστικής διαχείρισης. Ο σάπιος καπιταλισμός σπέρνει φτώχεια και εξαθλίωση, για να θεριεύουν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Το ΚΚΕ, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δρα το λαϊκό κίνημα, με συνέπεια, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία θα ριχτεί στη μάχη για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των συμμάχων της. Θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, που θα χαράξει το δρόμο για την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, ώστε να γίνουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις κοινωνική ιδιοκτησία, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος.

Αναδημοσίευση από τη στήλη "Η Άποψή Μας" του "Ριζοσπάστη", Τρίτη 1 Γενάρη 2013