Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), στο βήμα.
Mε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) προκειμένου να διαμορφωθεί η πολιτική συνδικαλιστική τακτική και δράση της Ομοσπονδίας, για το επόμενο διάστημα.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η ΟΣΥΑΠΕ επισημαίνει τα εξής: «Η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων εξελίχθηκε σε μια κυρίαρχη παραγωγική διαδικασία στην οποία μέσα από ένα πλούσιο διάλογο αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, αναλύθηκαν οι αιτίες και η πολιτική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εφαρμοσμένες πολιτικές και τα αντεργατικά μέτρα της τωρινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τέθηκαν προβληματισμοί, τρόποι αντίδρασης και διεκδίκησης.
Οι εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων ενημέρωσαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, για τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν. Κυρίαρχα ζητήματα αποτέλεσαν οι συνεχιζόμενες άμεσες και έμμεσες μειώσεις των μισθών μας, οι απώλειες των τελευταίων χρόνων, ο νέος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις ΥΔΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους συναδέλφους των Οικονομικών Υπηρεσιών, οι αναμενόμενες τροποποιήσεις Οργανισμών, η υποστελέχωση και η συνεχιζόμενη "απαγόρευση" των προσλήψεων, η αθρόα και συστηματική εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς, οι δυσκολίες στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, η συνέχιση χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου και η ανάγκη για επιδότηση της κατοικίας στις περιοχές αυτές, η ανθυγιεινότητα της εργασίας συναδέλφων και η χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, η ανάγκη νομικής προστασίας των συναδέλφων, αλλά και νομικής κάλυψης των Συλλόγων, τα ζήτημα της λειψής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις, η επαναχορήγηση των αποζημιώσεων που καταργήθηκαν, και άλλα ζητήματα.
Για την επικείμενη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (νέος Καλλικράτης) και τις πολιτικές σκοπιμότητες που θα υπηρετηθούν μέσα από τον επανασχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη έγινε εκτεταμένη ενημέρωση. Αναλύθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, αλλά και για το ήδη υποβαθμισμένο εργασιακό και ανασφαλές περιβάλλον μας.
Επίσης τέθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί Σύλλογοι έχουν ξεκινήσει και ορισμένοι έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την οικονομική επιβίωσή τους, μέσω του συστήματος της παρακράτησης των εισφορών από τη μισθοδοσία.
Ορίσθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του πλαισίου δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο χρονικό διάστημα, αξιολογήθηκε ως θετική η δράση του ΔΣ από το Συνέδριο μέχρι σήμερα και ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων για την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου που αφορά ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και φορολογικών υποχρεώσεων.
Κοινός τόπος και συμπέρασμα ήταν ότι η οργάνωση και η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, η ενεργός συμμετοχή, η συνεργασία με άλλους κλάδους εργαζομένων και η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών αποτελεί την κυρίαρχη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στην αφαίμαξη των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, την κατάργηση και ανατροπή των αντεργατικών και μνημονιακών νόμων.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, να οργανώνει, να παρεμβαίνει, να συντονίζει, να κινητοποιεί. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση Πρωτοβάθμιου Σωματείου, θα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία, για όλα τα ζητήματα».
Για το «επίδομα παραμεθόριων περιοχών»
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ενάντια στην περικοπή του «επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών».
Αναλυτικά η επιστολή: «Η συγκυβέρνησή σας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) προχωράει -με όσο γρηγορότερο ρυθμό απαιτεί το ψηφισμένο από τα περισσότερα κόμματα 3ο μνημόνιο- στα μέτρα, που προκύπτουν απ’αυτό, στη λογική των περικοπών από το εισόδημα των εργαζομένων και ειδικότερα των δημοσίων υπαλλήλων.
Με βάση τον Ν.4354/2015 και με στόχο την περικοπή του "επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών", προχωράτε μέχρι 31-10-2016 στον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς Περιφερειακών Ενοτήτων στα σύνορα της χώρας από "παραμεθόριες περιοχές" με αρνητικές συνέπειες, τόσο για τις ίδιες τις περιοχές στην ανάπτυξή τους, όσο και στα -έτσι κι αλλιώς- "πετσοκομμένα" εισοδήματα των εργαζομένων.
Συνεχίζετε έτσι, με μεγαλύτερη ένταση την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων στις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων επικαλούμενοι δήθεν "δικαιότερη μισθολογική πολιτική", αδιαφορώντας για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων των παραμεθορίων περιοχών.
Θυμίζουμε ότι η Πολιτεία με τη θέσπιση του παραπάνω επιδόματος προσπάθησε να εφαρμόσει πολιτική ενίσχυσης των περιοχών αυτών με τις μεγάλες ελλείψεις και τα οργανικά κενά των υπηρεσιών τους, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για μετατάξεις και συγκράτηση δημοσίων υπαλλήλων στις περιοχές αυτές.
Στις σημερινές συνθήκες κρίσης όχι μόνο απαιτείται να μη μειωθούν οι μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες περιοχές της ζώνης Α', όπου και χορηγείται το επίδομα παραμεθόριου και προβληματικής περιοχής, αλλά να διευρυνθούν γιατί αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη στήριξη των περιοχών αυτών .
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και εσάς να σταματήσετε κάθε σχέδιο για περικοπή του "επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών", που θα είναι ένα ακόμα χτύπημα του εισοδήματος επιβίωσης των εργαζομένων στις παραμεθόριες περιοχές, να το διευρύνετε και επιπλέον να προχωρήσετε στη χορήγηση των κινήτρων που απαιτούνται για την παραμονή των υπαλλήλων στις περιοχές αυτές (επαναχορήγηση της επιδότησης απόκτησης πρώτης κατοικίας κλπ), εφαρμόζοντας μιαν άλλη πολιτική για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών κόντρα στις επιταγές των "θεσμών"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου