Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

O Σοβιετικός «εργάτης» του διαστήματος!


       ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Άλλη μία επιτυχημένη αποστολή για το Σογιούζ

       
      
            Από την εκτόξευση του Σογιούζ (Φωτό ΑΡ)


Ρωσικός πύραυλος Soyouz που μετέφερε έναν Ρώσο, έναν Αμερικανό και τον πρώτο βρετανό αστροναύτη που θα διαμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εκτοξεύθηκε το πρωί της Τρίτης από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Ο πύραυλος Soyouz TMA - 19M εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 11:03 ώρα Γκρίνουιτς (13:03 ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας τον Αμερικανό Τιμ Κόπρα, τον ρώσο κυβερνήτη Γιούρι Μαλεντσένκο, που είναι η έκτη πτήση του στο διάστημα, και τον Βρετανό Τίμοθι Πικ, πρώην πιλότο δοκιμαστικών ελικοπτέρων που θα γίνει στα 43 του ο πρώτος Βρετανός που θα διαμείνει στον ISS.
«Όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η εκτόξευση έγινε με επιτυχία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου. Το διαστημικό όχημα απογειώθηκε κανονικά από τον τρίτο όροφο της εξέδρας εκτόξευσης και τέθηκε σε τροχιά στις 11:11 ώρα Γκρίνουιτς.

 
       

                 Ο Βρετανός Τίμοθι Πικ (Φωτό ΑΡ)

                 

                 Εξάωρο ταξίδι στο ΔΔΣ


Οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν ένα ταξίδι έξι και πλέον ωρών μέχρι την πρόσδεση του Soyouz στον ISS που έγινε στις 17:23 ώρα Γκρίνουιτς. Χρειάστηκαν πολλές μανούβρες μέχρι να ανοίξει η καταπακτή που ένωσε το Soyouz TMA - 19M με τον σταθμό, στις 19:25 ώρα Γκρίνουιτς.
Οι τρεις αστροναύτες αποχαιρέτησαν τους τρεις κατοίκους του ISS, τον Αμερικανό Σκοτ Κέλι και τους ρώσους βετεράνους Μιχαήλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόβ.
Ο Τίμοθι Πικ θα είναι ο όγδοος βρετανός αστροναύτης στο διάστημα και ο πρώτος από αυτούς που θα διαμείνει στον ISS. Ο Γιούρι Μαλεντσένκο και ο Τιμ Κόπρα, o δύο σύντροφοι του Πικ στο διαστημικό ταξίδι, έχουν ήδη περάσει 641 και 58 ημέρες αντίστοιχα στο διάστημα. Το Soyouz TMA - 19M θα παραμείνει προσδεμένο στον ISS για 173 ημέρες. Στις 5 Ιουνίου 2016 θα μεταφέρει τους τρεις αστροναύτες πίσω στη Γη.

       


             

      Σοβιετικός «εργάτης» του διαστήματος


Από το 1962, που ο «πατριάρχης» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Καραλιόφ, έκανε τα πρώτα σχέδια των «Σογιούζ» (με αρχική πρόβλεψη την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη) μέχρι σήμερα, αυτά τα μικρά, τριθέσια διαστημόπλοια, που ανάλογα με τις «εκδόσεις» τους ζυγίζουν από 6,5 έως 7 τόνους, έχουν πραγματοποιήσει πλήθος πτήσεων, χωρίς να έχουν υποστεί ουσιώδεις αλλαγές στη βασική δομή τους!
Για δεκαετίες τα «Σογιούζ» υφίσταντο επιθέσεις -κυρίως ειρωνικές- σε μία οργανωμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να συκοφαντηθεί το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ. Ο χαρακτηρισμός «διαστημικά παλιοσίδερα» συνόδευε το διαστημικό όχημα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Όμως η διαστημική τραγωδία του «Κολούμπια» στις ΗΠΑ το 2003 και στη συνέχεια η αποτυχία των ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα εναλλακτικό οχημα διαστημικής μεταφοράς οδήγησαν από το 2010 και μετά, τις αμερικανικές διαστημικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν για τις επανδρωμένες πτήσεις προς το ΔΔΣ μόνο το «Σογιούζ», τον ακούραστο Σοβιετικό «εργάτη» του διαστήματος...


             
                                                                   
                                                                902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου