Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πυραύλους patriot στην Τουρκία στέλνει το ΝΑΤΟ


ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ



Με πολεμικά αεροσκάφη και πλοία θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ την Τουρκία προκειμένου να ισχυροποιηθεί η άμυνα της Άγκυρας στα σύνορα με τη Συρία.
Με την απόφαση αυτή το ΝΑΤΟ εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, συγκεντρώνοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία αλλά και στη θαλάσσια περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου, όπου επίσης έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στο «Reuters»

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters» που επικαλείται τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, συμφωνήθηκε να σταλεί στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και πλέον απομένει να συγκεκριμενοποιηθεί τι είδους αεροσκάφη και πλοία που θα σταλούν από τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία που επίσης είναι μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων διασφάλισης για την Τουρκία ενόψει της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ διπλωμάτες που επικαλούνται το «Reuters», ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας θα μειώσει τον κίνδυνο επανάληψης ενός περιστατικού όμοιου με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία.

Θα σταλούν πλοία από Γερμανία και Δανία

Πέραν των πολεμικών πλοίων που θα προέρχονται από τη Γερμανία και τη Δανία, που πραγματοποιούν ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟϊκό πακέτο θα περιλαμβάνει και τα AWACS, τα αεροσκάφη επιτήρησης του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να κάνει λόγο για «ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση και αύξηση της ναυτικής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας».
Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή «θα μας δώσει μια καλύτερη επίγνωση της κατάστασης... περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη προβλεψιμότητα και ότι θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και επίσης θα μειώσει τις εντάσεις».

Στην Τουρκία πύραυλοι patriot και στη Συρία πύραυλοι S-400

Το «Reuters» μεταδίδει ότι η Ισπανία έχει συμφωνήσει να παρατείνει την παραμονή των συστημάτων patriot με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, που έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν πυραύλους που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας, όπου επίσης η Ρωσία έχει αναπτύξει το υπερσύγχρονο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 που της δίνει τη δυνατότητα να πλήξει πυραύλους αλλά και αεροσκάφη μέχρι και 400 χιλιόμετρα.

Το μοντέλο της Βαλτικής και στην Τουρκία

Αν και το ΝΑΤΟ αυξάνει την στρατιωτική του παρουσία στη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει ότι «ανησυχούμε για την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή» και ανέφερε ότι ελπίζει πως το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο είδος της αεροπορικής αστυνόμευσης που γίνεται στις χώρες της Βαλτικής «χωρίς συμβάντα και ατυχήματα». Στις χώρες της Βαλτικής το ΝΑΤΟ από το 2004 συγκεντρώνει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ο εναέριος χώρος των χωρών της Βαλτικής επί της ουσίας είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ με πτήσεις των NATOϊκών αεροσκαφών επιτήρησης AWACS.

                                                          902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου