Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών


             
                           
Τη διεξαγωγή εκλογών ανακοίνωσε απόψε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτησή του αλλά και της κυβέρνησης συνολικά.
Επιχειρώντας να καταστήσει τον λαό συνένοχο για γρήγορη και απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή προδιαγράφεται από το 3ο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε της μέχρι σήμερα ασκούμενης πολιτικής καταφεύγοντας στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα και προφασιζόμενος ότι η κυβέρνησή του δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς από κέντρα της ΕΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο διάγγελμά του, εξωράισε πλήρως την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί έπειτα από 7 μήνες αστικής διακυβέρνησης, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής ώστε να ...αποτελειώσει το αντιλαϊκό έργο του. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε «πιέσεις, εκβιασμούς, τελεσίγραφα, σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο». Οτι πάσχισε να ανταποκριθεί στα όσα υποσχέθηκε, ότι η χώρα κέρδισε σημαντικό έδαφος και άλλα παρόμοια.

Παρουσίασε ως θετική τη συμφωνία που τσακίζει το λαό, προβάλλοντάς την ως την καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει στις παρούσες συνθήκες και διαφημίζοντας τις ευεργετικές συνέπειες που αυτή θα έχει αλλά ...στην καπιταλιστική οικονομία. «Η οικονομία θα αναπνεύσει, η αγορά θα εξομαλυνθεί, οι τράπεζες θα βρουν σιγά σιγά το ρυθμό τους...», ανέφερε, και πρόσθεσε κοροϊδεύοντας το λαό: «Έχω την πεποίθηση ότι μπορεί να αποδειχτεί η αρχή του τέλους της δύσκολης κατάστασης (...) Μια αρχή που δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες»!

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η λαϊκή εντολή εξήντλησε τα όριά της» και εκ νέου τον λόγο έχει ο λαός για να αποφανθεί σχετικά με την συμφωνία της κυβέρνησης, εάν παρέχει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία και να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι απ' το ποιος θα διαχειριστεί την υλοποίηση του μνημονίου εξαρτάται η ελαχιστοποίηση των αρνητικών της συνεπειών για το λαό, όταν αυτές πηγάζουν απ' τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπέβαλε το περιεχόμενο και αυτού του μνημονίου. «Φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε (...) ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες. Με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Με στόχο να ξανακερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών. Χωρίς να αποδεχόμαστε σαν θέσφατα τις ερμηνείες τους. Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων», υποστήριξε ανερυθρίαστα.

Σε ένα κρεσέντο αισχρού εμπαιγμού, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του απέδειξε (!!!) ότι «ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά». Και προέτρεψε το λαό με την ψήφο του να αποφανθεί «αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια (...) Ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας; Ποιος και πώς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους;».

Ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ψιχία για την ανθρωπιστική κρίση και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως ...μείζονες κυβερνητικές παρεμβάσεις που «πιστοποιούν το νέο δείγμα γραφής» της κυβέρνησής του, προσπερνώντας τον ...κολοσσό του τρίτου και σκληρότερου απ' όλα μνημονίου, που φόρτωσε στην πλάτη του χειμαζόμενου λαού, για το οποίο δήλωσε και «περήφανος»! Εννοείται ότι επανέφερε τις «παντός καιρού» υποσχέσεις, που έλεγε και πριν από τις εκλογές του Γενάρη, για φιλολαϊκές αλλαγές, πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κράτος φιλικό στον πολίτη κ.λπ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους βουλευτές του κόμματός του που διαφοροποιήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, ότι στο όνομα της «ιδεολογικής συνέπειας» φέρθηκαν με «ακραία συνέπεια» και μετέτρεψαν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την κυβερνητική πλειοψηφία ζητώντας μνημόνιο με δραχμή.
Κατηγόρησε επίσης τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα κέντρα διαπλοκής ότι συντονίστηκαν με τους δανειστές για να εκβιάσουν την κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχίες της κυβέρνησης διάφορα σημεία του 3ου μνημονίου ενώ δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει αυταπάτες για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών «για να κερδίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών».


                                                                   902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου