Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Κούβα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση του AIDS από τη μητέρα στο παιδί


                 

Η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (φωτό ΑΡ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί
«Η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στο μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS». Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS», υπογράμμισε η δρ. Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Χωρίς αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν από 15 έως 45% κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή δίνοντας αίμα. Ωστόσο αυτός ο κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, έχοντας περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του. Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται οροθετικά κάθε χρόνο έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ από το 2009, περνώντας από τις 400.000 εκείνη τη χρονιά στις 240.000 το 2013.
Οι προσπάθειες όμως πρέπει να ενταθούν για την επίτευξη του σημερινού στόχου που είναι λιγότερα από 40.000 παιδιά να προσβάλλονται με τον HIV από τη μητέρα τους ετησίως, επισημαίνουν οι ειδικοί.

                                                    902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου