Ο Αγγλο-αμερικανός καθηγητής Τζον Ο'Κιφ (φωτό ΑΡ)

Ο Αγγλο-αμερικανός Τζον Ο'Κιφ, και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι -Μπριτ και ένα είδος συστήματος εσωτερικού GPS, τιμήθηκαν από τη σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για τις ανακαλύψεις τους σχετικά «με τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα καταρτίζουν ένα σύστημα χαρτογράφησης του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε εντός ενός πολύπλοκου περιβάλλοντος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ.
Αυτό το ιδιόμορφο εσωτερικό GPS (σύστημα πλοήγησης) μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε σε ένα δωμάτιο, αποδεικνύοντας την ύπαρξη της κυτταρικής βάσης μίας υψηλής νοητικής λειτουργίας που μας δίνει τη δυνατότητα να απαντάμε σε απλές ερωτήσεις όπως «πώς ξέρουμε πού βρισκόμαστε; Πώς καταφέρνουμε να βρούμε το δρόμο από τον έναν τόπο στον άλλο; Και πώς αποθηκεύουμε αυτές τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να βρούμε αμέσως την κατεύθυνση την επόμενη φορά που παίρνουμε τον ίδιο δρόμο;».
Ο Τζον Ο'Κιφ ανακάλυψε το 1971 το πρώτο συστατικό αυτού του εσωτερικού GPS. Η επιστήμη χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2005 και τις εργασίες των Μέι - Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ, οι οποίοι ταυτοποίησαν ένα δεύτερο συστατικό-κλειδί αυτού του συστήματος πλοήγησης, νευρώνες που δημιουργούν ένα σύστημα συντεταγμένων για τον προσδιορισμό των θέσεων.