Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
 26 ΙΟΥΝΗ 2013!

Η ΛΑ.Σ. Αγρινίου, σημαίνει κόκκινο συναγερμό για τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης κάθε δομής πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, παρά το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση πολλαπλασιάζει τα θύματα της τοξικοεξάρτησης, κυρίως μεταξύ των νέων...
Η καταστολή μέσω της εξάρτησης και η χρησιμοποίηση των ναρκωτικών ως όπλο χειραγώγησης συνειδήσεων πάνε χέρι χέρι με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος των μονοπωλίων που για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, επιδιώκουν να διαμορφώσουν σύγχρονους «σκλάβους».
Η ΦΕΤΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ.
Το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζει τους παράγοντες που έχουν υψηλή συνάφεια με τη χρήση, όπως η αύξηση της ανεργίας, της σχολικής διαρροής, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια. Για παράδειγμα οι 3 νομοί της χώρας (Έβρος, Καστοριά, Πιερία) με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους το 2012, ήταν και οι νομοί με τη μεγαλύτερη αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά με το πρόβλημα της χρήσης ουσιών να παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις.
Διαπιστώνουμε σήμερα ότι :
·         Οι χρήστες στρέφονται σε νέες, οικονομικότερες ουσίες τα λεγόμενα "ναρκωτικά της κρίσης". Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες (π.χ. σίσα) που δημιουργούν άμεση εξαρτητική συμπεριφορά και έχουν πολλαπλασιάσει τους θανάτους που επέρχονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα χρήσης.
·         Εξαπλώνεται ο ιός του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας C.
·         Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στις φυλακές.
·         Γίνεται χαμηλότερος ο μέσος όρος της ηλικίας εισόδου στη χρήση ουσιών (πρώτη επαφή στα 13,5 έτη).
·         Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων ουσιών.
·         Αυξάνεται ο αριθμός των καταστημάτων που πουλάνε ψυχοδραστικές ουσίες στο διαδίκτυο.
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η Ελληνική  τρικομματική κυβέρνηση μέσω της ισχύουσας αντιναρκωτικής πολιτικής κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οξύνει περαιτέρω το πρόβλημα:
·         Ο νέος νόμος (4139/2013)  ουσιαστικά ορίζει ως επίσημη κρατική πολιτική τη χορήγηση υποκατάστατων (δυνατότητα χορήγησης από νοσοκομεία, στρατόπεδα, φυλακές, ΜΚΟ και Δήμους). Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας, τις μετατρέπει σε εμπόρευμα, δίνοντας στο κεφάλαιο τη δυνατότητα να κερδοφορεί, εκμεταλλευόμενο τον πόνο και τα αδιέξοδα των χρηστών και των οικογενειών τους.
·         Η κρατική υποχρηματοδότηση οδηγεί σε μείωση της δράσης και σε κλείσιμο των δομών Πρόληψης και Θεραπείας (Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ).
·         Η πολιτική των συγχωνεύσεων, της κατάργησης μονάδων υγείας και των απολύσεων εργαζομένων διαλύει το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής επανένταξης.
·         Τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων λειτουργούν στα υπόγεια των μεγάλων και ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς προδιαγραφές, υλικοτεχνική υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό. 
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Η μόνη διέξοδος είναι ένα πλατύ και ισχυρό κοινωνικό κίνημα, που σε συνεργασία με το μαζικό και νεολαιίστικο κίνημα θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ουσιών.
Που θα διεκδικεί τη χάραξη αντιναρκωτικής πολιτικής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
·         Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
·         Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
·         Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης – στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης- κοινωνικής επανένταξης.
·         Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα Υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
·         Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα την πρωτογενή πρόληψη.
Σήμερα, δεδομένου ότι η πρώιμη έναρξη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετέπειτα χρήση, ακόμα και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη. Οι δράσεις της πρέπει να απευθύνονται στο σύνολο του νεανικού πληθυσμού, πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα, με στόχο τον περιορισμό της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην εξαντλείται στην ενημέρωση αλλά να στοχεύει στη διαμόρφωση μιας υγιούς και ισορροπημένης προσωπικότητας, με τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις ζωής, δεξιότητες που θα μπορεί να αντισταθεί στην προσφορά.
Ο στρατηγικός στόχος της πρωτογενούς πρόληψης συνοψίζεται στην πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τον Μάρτη του 2013, παρουσιάστηκε μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών μια ολοκληρωμένη πρόταση, η "Χάρτα Πρόληψης" που επιδιώκουμε να γίνει στόχος πάλης του μαζικού κινήματος για την Πρωτογενή Πρόληψη.
Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς του Αγρινίου που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά και τους νέους (Συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητικά συμβούλια, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους κλπ) σε κοινή δράση. Να προχωρήσουμε σε πολύμορφες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με γενικό και τοπικό πλαίσιο διεκδίκησης προς κάθε αρμόδια αρχή.
Γιατί, εκτός των άλλων, ο δρόμος του αγώνα είναι ο καλλίτερος τρόπος για να σπάσουμε την όποια απομόνωσή μας και να βρούμε λύσεις στα αδιέξοδά μας μέσα από την κοινή δράση και την αλληλεγγύη. Σήμερα μπορούμε να τους εμποδίσουμε και αύριο να τους νικήσουμε, γκρεμίζοντας το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών.
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΑΡΚΩΕΞΑΡΤΗΣΗΣ.
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Ή ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ!!!
                                                                                                  
Οι εκλεγμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 
(ΛΑ.Σ.) που στηρίζει το ΚΚΕ : 

Νικάκης Βασίλης – Σιδέρης Κώστας – Δήμας Δημήτρης

Αγρίνιο 26 ΙΟΥΝΗ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου