Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστάδήμου Ι. Π. Μεσολογγίου
                                                             
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΚΑΙ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
 
Η εγκατάσταση και λειτουργία, από ιδιώτες, τεσσάρων(4) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά,  συνολικής ισχύος 900 K We, 0,6 M We, 0,9 M We, 0,72 M We αντιστοίχως η κάθε μία, δύο στη Γύρα Μακρή στο Ευηνοχώρι και δύο κοντά στο ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
 Η «απελευθέρωση της Ενέργειας», δηλαδή, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κεντρικός στόχος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόγραμμα «Ευρώπη 2014 - 2020», δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, (να υπάρχει φτηνό ρεύμα για όλους) αλλά ενισχύει τον πλουτισμό λίγων ιδιοκτητών.
  Στην Ελλάδα, ο στόχος αυτός προωθείται (από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις), με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και την ανάθεση της παραγωγής και διαχείρισης Ενέργειας από νέες πηγές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  Για την ενίσχυση των επιχειρηματιών και τον πλουτισμό τους και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται η παραγωγή Ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ: Από τον ήλιο, τον αέρα και από «βιομάζα»

(όπως στην περίπτωσή μας).
  Έτσι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κερδίζουν πολλαπλά με την επιδότηση τους (δηλαδή με τζάμπα χρήμα): 

α)  για την εγκατάσταση της μονάδας, 
β) για την αξιοποίηση των σκουπιδιών των υπολειμμάτων και αποβλήτων από δραστηριότητες άλλων βιομηχανικών κλάδων και 
γ) από την προνομιακή συμφωνημένη υψηλή τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος που πουλάνε στη ΔΕΗ (ν. 3851/2010, «από μονάδα βιομάζας ισχύος <1ΜW 0,2 ευρώ/ΚWh», ενώ η ΔΕΗ πουλάει, το οικιακό 0,10252 ευρώ/KWh, το βιομηχανικό 0,13ευρώ/KWh). Φυσικά όλοι ξέρουμε από που αφαιρούνται όλα αυτά τα χρήματα για να καταλήξουν στους επιχειρηματίες.
 Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενέργεια είναι τεράστιες. Η πολιτική αυτή είναι υπέρ των λίγων επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών, μικρεμπόρων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι πάνω από μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια, φτηνό ρεύμα.
  Υποστηρίζουμε την πλήρη απαγόρευση άσκησης κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Ενέργειας, με οποιαδήποτε μορφή, έστω κι αν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
 Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου φορέα Ενέργειας κοινωνικής ιδιοκτησίας. Που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με σύγχρονη τεχνολογία, (υπάρχουν ασφαλείς τεχνολογίες παραγωγής Ενέργειας και βελτιώνονται συνεχώς). Με σχεδιασμό που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και θα σέβεται το περιβάλλον.
  Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, τη λιμνοθάλασσα αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους.
   Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν την κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων. Η οργανωμένη πάλη τους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο να μπουν εμπόδια σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Όλοι οι εκλεγμένοι, σε δήμο, περιφέρεια, βουλή που ενδιαφέρονται για το λαϊκό συμφέρον και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, οφείλουν και πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση αυτού του αγώνα.

                                                      Μεσολόγγι   3/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου