Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΡΩΣΙΑ Στο υψηλότερο της τελευταίας 9ετίας το ποσοστό της φτώχειας


                      

                        Ηλικιωμένη πουλά μπαλόνια σε πλατεία στη Μόσχα (φωτό ΑΡ)

     Ο αριθμός των Ρώσων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε σε 19,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2015, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
   Κατά μέσο όρο τον περασμένο χρόνο, το 13,4% του πληθυσμού έζησε με εισοδήματα κατώτερα του ορίου που έχει θέσει η κυβέρνηση σε σχέση με ένα σύνολο απαραίτητων προϊόντων. Το όριο αυτό έχει οριστεί στα 9.452 ρούβλια (123 ευρώ). Το 2014, αυτός ο αριθμός ανερχόταν σε 16,1 εκατ. ανθρώπους (11,2% του πληθυσμού), ήτοι καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του σχεδόν 20%.
   Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε το ανώτατο όριο, όταν ο αριθμός των Ρώσων που θεωρούνται φτωχοί ανήλθε σε 22,9 εκατομμύρια, ήτοι 15,9% του πληθυσμού. Στο τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των Ρώσων κάτω από το όριο της φτώχειας βρέθηκε στα 14,5 εκατομμύρια, ήτοι το 10% του πληθυσμού.
   Σε πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Rosstat αντικατοπτρίζουν το διπλό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των Ρώσων που έχει η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης λόγω της ουκρανικής σύρραξης. Στην ουσία τους όμως αποτελούν έκφραση μίας νομοτέλειας του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, δηλαδή της αναγκαίας για το κεφάλαιο επίθεσης στους εργαζόμενους και το εισόδημά τους για να μπορέσει να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση.
   Παράλληλα τα στοιχεία αναδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, που -παρά τις όποιες αδυναμίες του- είχε καταφέρει να εξαλείψει έννοιες όπως η φτώχεια και η ανεργία.
                                                902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου