Ο Βλ. Πούτιν (πηγή: ΑΡ)
Τη δυνατότητα χρήσης και πυρηνικών όπλων εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικοιύ Κράτους», ανέφερε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
«Πρόκειται για νέα, σύγχρονα και εξαιρετικώς αποτελεσματικά όπλα που μπορεί να εξοπλιστούν είτε με συμβατικές, είτε με ειδικές πυρηνικές κεφαλές. Φυσικά, δεν τις χρειαζόμαστε στον πόλεμο με τους τρομοκράτες και ελπίζω ότι δεν θα τις χρειαστούμε ποτέ!».
Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε πρόθυμη να συνδράμει ανάβοντας «πράσινο φως» για την αποστολή ειδικών στη Μόσχα, ενδεχομένως από την επόμενη βδομάδα.
Για «εθνοκάθαρση» κάνει λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός
Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έχασε ούτε σήμερα την αφορμή για να κατηγορήσει τη Ρωσία πως επιδιώκει την «εθνοκάθαρση» Τουρκμάνων και Σουνιτών της Συρίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκειας...
Ο Αχμέντ Νταβούτογλου (πηγή: ΑΡ)
Απόπειρα ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας
Το ίδιο διάστημα στο διπλωματικό πεδίο καταγράφηκε ως μάλλον ενδιαφέρουσα εξέλιξη η απόπειρα μιας ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια με την αμερικανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ετοιμαστεί ως τις 18 του μήνα ένα κοινό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με βασικό στόχο την οικονομική «ασφυξία» τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).
Ο Τσούρκιν χαρακτήρισε το εν λόγω εγχείρημα «μεγάλη απόφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμπεριλαμβάνει μία «σαφή αναφορά σε αυστηροποίηση» της εφαρμογής της απόφασης 2199 του ΟΗΕ που απαγορεύει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και αντικειμένων πολιτιστικής αξίας από τρομοκρατικές ομάδες.
Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως την Παρασκευή στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί μία τριμερής συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Δεν διευκρινίστηκε εάν αυτή η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της έτερης που έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει πιθανώς στις 18 Δεκέμβρη στη Νέα Υόρκη μεταξύ των περίπου 20 μελών της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας.
Στη Ρωσία, πάντως, ανακοίνωσε χτες πως θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Κέρι πρόσθεσε ότι η Ρωσία «έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο» στις προσπάθειες για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία.
Ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε αργότερα χτες την πεποίθηση ότι η σταθερή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή «μόνο εφόσον ξεπεραστούν οι εσωτερικές αντιφάσεις στον ισλαμικό κόσμο».
Η συνάντηση ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, η συνάντηση 100 με 150 εκπροσώπων συριακών αντιπολιτευόμενων και ένοπλων ομάδων με στόχο τη συγκρότηση μίας αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει, εάν βεβαίως αυτό καταστεί δυνατόν, σε συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση στις αρχές Γενάρη.
Μεταξύ των προσκεκλημένων (στους οποίους δεν συμμετείχαν καθόλου οι Κούρδοι της Συρίας) ήταν και ομάδες τζιχαντιστών που στηρίζονται από μοναρχίες του Κόλπου, όπως η οργάνωση «Αχράρ αλ Σαμ» και ο «Στρατός του Ισλάμ», που πολεμούν με το «Μέτωπο Νούσρα».
Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», εκπρόσωπος του «Αχράρ αλ Σαμ» απαίτησε χτες ο Σύρος πρόεδρος να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, να «διαλυθούν όλες οι καταπιεστικές δομές» της συριακής κυβέρνησης και να γίνει «πλήρη εκκαθάριση της ρωσο-ιρανικής κατοχής από το έδαφος της Συρίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των συριακών αντιπολιτευόμενων ομάδων και οργανώσεων έγινε κεκλεισμένων των θυρών, δίχως την παρουσία δημοσιογράφων, γι' αυτό και οι πληροφορίες σε σχέση με το τι διημείφθη δόθηκαν με το «σταγονόμετρο».
Άρχισε η απομάκρυνση αντικαθεστωτικών
από τη Χομς
Στην Χομς της Κεντρικής Συρίας, πάντως, άρχισε από νωρίς χτες η αποχώρηση περίπου 300 τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών και περίπου 400 γυναικόπαιδων (μέλη των οικογενειών τους) στο πλαίσιο συμφωνίας που είχαν κάνει με τη συριακή κυβέρνηση στις αρχές τρέχοντος μηνός.
Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως προβλέπεται η αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 αντικαθεστωτικών μέσα σε μία βδομάδα και ότι εφόσον ολοκληρωθεί η φάση αποχώρησής του (με ελαφρύ οπλισμό), θα εισέλθουν στην πόλη των άλλοτε 300.000 κατοίκων (που πλέον περιορίζονται σε 75.000) αστυνομικοί και όχι στρατιώτες.
Η εξέλιξη θεωρείται πανηγυρική νίκη για τη συριακή κυβέρνηση, δεδομένου ότι η Χομς θεωρούνταν «πρωτεύουσα της επανάστασης» καθώς την άνοιξη του 2011 είχαν γίνει εκεί οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
Λεωφορεία με αντικαθεστωτικούς αναχωρούν από τη Χομς (πηγή: ΑΡ)
902.gr