Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τα αληθινά δύο άκρα

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα με νούμερα


Μια αποκαλυπτική έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο που παράγουν οι πολλοί και καρπώνονται λίγοι καπιταλιστές


                  

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται στην Ισπανία   

Ερευνα της «Credit Suisse», που δημοσιεύτηκε προχτές καταγράφει τι σημαίνει καπιταλιστική βαρβαρότητα και όξυνση της ταξικής ανισότητας. Ετσι, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού του πλανήτη κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου. Η έρευνα προσδιορίζει το συνολικό πλούτο στον πλανήτη στα 241 τρισεκατομμύρια δολάρια, και υπολόγισε το μέσο όρο που θα αντιστοιχούσε σε κάθε ενήλικα στα 51.600 δολάρια. Φυσικά, στον καπιταλισμό τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι κεφαλαιοκράτες που έχουν τα μέσα παραγωγής και την οικονομία στα χέρια τους. Είναι ενδεικτικό ότι το πλουσιότερο 10% κατέχει το 86% του παγκόσμιου πλούτου! Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι άνθρωποι με πλούτο άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον 98.700, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και 25% στην Ευρώπη.
Κατά την έκθεση, με τη στατιστική μέθοδο του υπολογισμού του λεγόμενου «μέσου πλούτου» το χρόνο οι Ελβετοί έχουν 513.000 δολάρια, οι Αυστραλοί είναι οι δεύτεροι με 403.000 δολάρια. Φυσικά, και εδώ ισχύει ότι οι καπιταλιστές είναι οι κυρίως κερδισμένοι. Με την ίδια μέθοδο, ο «μέσος πλούτος» των Ελλήνων αυξήθηκε το 2013 κατά 9,9%, σε σχέση με το 2012, ξεπερνώντας τα 76.000 ευρώ (76.191,53 ευρώ) και μέσος πλούτος της Κύπρου τα 88.500 ευρώ, μόνο που αυτά αφορούν την πλουτοκρατία και όχι τα λαϊκά στρώματα, που προσπαθούν να επιβιώσουν με περικοπές στους πενιχρούς μισθούς και ό,τι κατάκτηση υπήρχε ως τώρα.
Ολο και περισσότερο στη φτώχεια βυθίζεται η ΙσπανίαΟ αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2008, χρονιά που εκδηλώνεται πιο οξυμένα η καπιταλιστική κρίση, φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια από τα 47 εκατομμύρια. Τα στοιχεία ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα ενώ η ανεργία καλπάζει με 27%.
Την ίδια ώρα οι καπιταλιστές κερδίζουν από την κρίση. Το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, ενώ ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse.
Επίσης, με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 30% των παιδιών είναι θύματα της φτώχειας. Πολλαπλασιάζονται τα παρατημένα και υποσιτιζόμενα παιδιά, ενώ τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα 3,7 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου