Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Κομμάτι της σήψης και σαπίλας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου




Η οργή και ο αποτροπιασμός για όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια, μετά (και) τον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου δε θα έχουν - και πάλι - αποτέλεσμα αν εξαντληθούν ως θυμικού τύπου αντιδράσεις. Πρέπει να γίνουν για τον κόσμο αφορμή διαπιστώσεων και συμπερασμάτων.
Για αιτίες και αιτιατά, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Ποιες καταστάσεις εξυπηρετούνται από την τυφλή βία και τη δημιουργία φόβου. Την εμπέδωση - επιβολή στη συνείδηση των πολλών της ανάγκης για συνεχώς αυξανόμενη καταστολή και αστυνομοκρατία, η οποία βέβαια δεν περιορίζεται στα γήπεδα. Να μην ξεπεραστούν επιφανειακά ή με εύκολες αφοριστικές και γενικόλογες απαντήσεις («κάποιοι ανίκανοι», «οι αλήτες» κλπ.) τα πολλά ερωτήματα που (ξανα)δημιουργήθηκαν.
Ωστόσο και πάλι δε «φωτίστηκαν» τα πολλά κενά που δημιουργήθηκαν από πράξεις, παραλείψεις (;) και (μήπως εσκεμμένα ανεπαρκείς;) σχεδιασμούς. Π.χ. άπαντες οι (αθλητικοί, αστυνομικοί και λοιποί) αρμόδιοι δέχτηκαν να γίνει αγώνας χωρίς να πληρείται η παραμικρή προϋπόθεση... (ενδεικτικά, στη συντριπτική πλειοψηφία, όχι έλεγχος δεν έγινε, αλλά ούτε καν κόπηκαν τα εισιτήρια)!
Τα επεισόδια άρχισαν σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Ζωγράφου (μεταξύ «κίτρινων» και «πράσινων»), στην Αττική οδό, όπου συναντήθηκαν οπαδοί της ΑΕΚ και του Ατρομήτου, έξω από και μέσα στο ΟΑΚΑ μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων (με τους χούλιγκανς να σουλατσάρουν ανενόχλητοι) αλλά και με την Αστυνομία. (Οπου επί το πλείστον παρέμενε θεατής ή επενέβαινε αφού είχαν ξεκινήσει οι μάχες). Σημειώνεται ότι το δρομολόγιο των «κίτρινων» πούλμαν που δέχτηκαν επίθεση από «πράσινους» οπαδούς στη Λ. Αλεξάνδρας, είχε καθοριστεί από την Αστυνομία. Περισσότερα από 300 μηχανάκια πήγαν στου Ζωγράφου. Η Αστυνομία δεν μπόρεσε (;) να προλάβει την επίθεση...
Οδηγός πούλμαν κατήγγειλε ότι αυτός και κάποιοι από τους «κιτρινόμαυρους» επιβάτες του, δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας «Δ» (μετά από χειρονομίες και βρισιές που δέχτηκαν από επιβαίνοντες), οι οποίοι προκάλεσαν και φθορές στο όχημα!... Τις καταγγελίες του, επιβεβαίωσαν με καταθέσεις τους αστυνομικοί της ομάδας «Ζ». Για το επεισόδιο διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση.
Ρίχτηκε λοιπόν νερό στο... μύλο της προπαγάνδας και του αποπροσανατολισμού, δόθηκε ένα ακόμα «επιχείρημα» σε όσους απαιτούν γενικότερη αύξηση της αστυνομοκρατίας και των κατασταλτικών μηχανισμών.
  • Η βεντέτα που έχει ξεσπάσει μεταξύ οπαδών είχε χθες και νέα επεισόδια και πλέον λαμβάνει επικίνδυνες για τη συνέχεια διαστάσεις με επίθεση (από περίπου 60 άτομα) στα γραφεία του συνδέσμου οπαδών της ΑΕΚ «ΟRIGINAL» στην Λ. Αλεξάνδρας. Με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές στην γύρω περιοχή, και φωτιά από την ρίψη βομβών μολότοφ. Πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν ότι υπήρξε τραυματισμός ενός ατόμου καθώς και 2 αστυνομικών.
  • Για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Χτες επίσης το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες με αναστολή σε 3 από τους 11 συλληφθέντες. Δύο αθωώθηκαν λόγω έλλειψης δόλου και πέντε πήραν αναβολή. Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν (από τη 2η Ειδική Ανακρίτρια) και δύο κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Λ. Αλεξάνδρας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξω οι επιχειρηματίες από τον Αθλητισμό
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη νοσηρή κατάσταση στο ποδόσφαιρο

Σε ανακοίνωση για τη νοσηρή κατάσταση στο ποδόσφαιρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμοριών τους, του στοιχήματος και των κυκλωμάτων, είναι ένα πτώμα που βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί, θέλει γκρέμισμα από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή σε εντελώς νέα βάση. Οι συνδημιουργοί και συνυπεύθυνοι προσπαθούν να το μακιγιάρουν, να κρύψουν το ολοκληρωτικό σάπισμά του.
Οι αθλιότητες του τελικού Κυπέλλου αποτελούν μόνο μια εκδήλωση. Αυτό το τέρας το ανέπτυξαν βήμα το βήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τα διάφορα θεσμικά όργανα, τους επιχειρηματίες και την UEFA. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζονται. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό, η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια, είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Οπου τη βία την έχουν "βγάλει" για λόγους κέρδους έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε περιγράψει και προειδοποιήσει για τις βλαβερές συνέπειες που είχε η πολιτική παράδοσης του ποδοσφαίρου στα χέρια των επιχειρηματιών και η σύνδεσή του με το στοίχημα.
Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί και να μην παγιδευτεί από την προσπάθεια να του εμφανίσουν τα αποτελέσματα ως αιτίες. Αυτό που χρειάζεται, και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δε θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον Αθλητισμό. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου. Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές.
Για να αποτελεί το ποδόσφαιρο και ο Αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία προς όφελος του λαού και σε βάρος των επιχειρηματικών ομίλων».
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τη βία στα γήπεδα

Το Φλεβάρη του 2011, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμαινε:
«Η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας. Την αγανάκτηση και την οργή για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζει, την εκφράζει στο γήπεδο. Το κράτος μέσα από τους μηχανισμούς του προσπαθεί να ελέγξει και να εκτονώσει το φαινόμενο. Προτιμά να το περιορίζει στο γήπεδο με κατασταλτικούς μηχανισμούς, παρά να το αντιμετωπίζει στους τόπους δουλειάς, στην παραγωγή.
Φοβάται σε φάση κρίσης μήπως αυτή η συλλογικότητα και η οργάνωση πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στο κράτος και την άρχουσα τάξη. Ομάδες "φιλάθλων" ή τμήματά τους χρησιμοποιούνται σαν παραστρατιωτικοί μηχανισμοί που "γυμνάζονται" στο γήπεδο για να οργανώνουν προβοκάτσιες στις διαδηλώσεις.
Εχουμε καταγγείλει, την ημέρα που έγινε η δολοφονία των τραγικών θυμάτων της ΜΑΡΦΙΝ, ότι είχαν ανατεθεί σε κάποια μέλη ομάδων - "φιλάθλων", σε εισαγωγικά το θέτουμε, να δοκιμάσουν να επεκτείνουν την προβοκάτσια στο χώρο των διαδηλώσεων με στόχο να εξισώσουν τη βία στα γήπεδα, την εγκληματικότητα χαμηλής και υψηλής στάθμης, με την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού.
Μάλιστα, τώρα τελευταία, τα συνθήματα της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της κατάργησης των υψηλών διοδίων, κατά της αύξησης των εισιτηρίων, τα ενοχοποιούν ως συνθήματα που υποκινούν γενικά και αφηρημένα τη βία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επεισόδια στα γήπεδα είτε προκαλούνται, είτε αξιοποιούνται για την εφαρμογή ή τη δοκιμή κατασταλτικών σεναρίων και σχεδιασμών που αργά ή γρήγορα γενικεύονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα».
Το Νοέμβρη του 1997 έξι βουλευτές του Κόμματος (Στρ. Κόρακας, Μπ. Αγγουράκης, Ν. Γκατζής, Αχιλ. Κανταρτζής, Β. Μπούτας και Στ. Παναγιώτου) κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού.
Το 2002 - αιτιολογώντας την καταψήφιση της σχετικής έκθεσης του Grard DEPREZ - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τόνιζε: «Η έξαρση της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να γίνει πρόσχημα για την ίδρυση δικτύων κατασταλτικού και αστυνομικού χαρακτήρα, που μοναδικό στόχο έχουν την ενίσχυση της προσπάθειας συρρίκνωσης ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών».
Τον Αύγουστο του 2010, σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, τονιζόταν: «Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης γίνεται πιο έντονη προσπάθεια, λαϊκά στρώματα να σπρώχνονται στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας, μακριά από την οργανωμένη πάλη. Παράλληλα, εξετάζονται νέα σενάρια μέτρων καταστολής αφού αξιοποιούνται ενέργειες και στημένα επεισόδια βίας από κατευθυνόμενους στρατούς των επιχειρηματιών, που από τη μια υπηρετούν επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια κι από την άλλη αποτελούν υπόβαθρο ώστε αργά ή γρήγορα τα μέτρα αυτά να στραφούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα».
Η ΑΕΚ κυπελλούχος

Οσον αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα, η ΑΕΚ μετά από 9 χρόνια κατέκτησε και πάλι τίτλο αφού στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας επικρατώντας του Ατρομήτου με 3-0, χάρις στα γκολ των Λυμπερόπουλου (28'), Μπαχά (77') και Καφέ (84'). Η Ενωση φάνηκε πιο αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια απέναντι στους Περιστεριώτες, που ήταν καλύτεροι στην κυκλοφορία της μπάλας και στο πρέσινγκ, ωστόσο επιθετικά κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Πάντως ο Ατρόμητος διαμαρτύρεται για το πρώτο γκολ της ΑΕΚ αφού θεωρούν ότι ο σκόρερ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
Στις γνωστές λογικές... στρουθοκαμηλισμού

Σε κυβερνητικό και αθλητικο-διοικητικό επίπεδο, τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ αντιμετωπίστηκαν - όπως πάντα - με τον ίδιο στρουθοκαμηλισμό, υποκρισία και το μυαλό στις εντυπώσεις. Οι δύο ΠΑΕ επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων, αλληλοκατηγορίες και μετάθεση ευθυνών. Στη δε συνάντηση «υπευθύνων» πολιτείας - ΕΠΟ ξαναπαίχτηκε το γνωστό έργο... Οι Γ. Νικητιάδης (υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Π. Μπιτσαξής (ΓΓΑ) και Σοφ. Πιλάβιος (πρόεδρος ΕΠΟ) επανεξήγγειλαν μέτρα που και παλιότερα είχαν συναποφασίσει πως (υποτίθεται) θα εφαρμόσουν. Περί αυστηροποίησης των ποινών, σταμάτημα της πολυεπίπεδης κρατικής χρηματοδότησης στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο (αν αυτό δε συμμορφωθεί), νομοσχέδιο πανάκεια και διάφορα άλλα... ΘΑ. Εκείνο που αμφότερες οι πλευρές έχουν ως βασικό στόχο είναι ο εξωραϊσμός της κατάστασης και ο αποπροσανατολισμός από το γεγονός ότι πρόκειται για σύμφυτα φαινόμενα σήψης του συστήματος. Με ταυτόχρονη υπεράσπιση των αθλητικών ΑΕ και των επιχειρηματιών τους.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Νικητιάδη «δεν είναι το ζήτημα να βρούμε τις ευθύνες. Το θέμα είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα»... Οπως και του υπουργού Π. Γερουλάνου, που - για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ΠΑΕ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - είπε («Real FM»): «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε 300 ανθρώπους να μπαίνουν στο γήπεδο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου