Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Δεκτή με χειροκροτήματα η αποστολή των Κουβανών γιατρών που έφτασε χθες στο Μιλάνο

Από την άφιξη των Κουβανών γιατρών στο Μιλάνο
Από την άφιξη των Κουβανών γιατρών στο Μιλάνο
   Με ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν όσοι βρίσκονταν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου τους 52 Κουβανούς γιατρούς που έφτασαν στη χώρα για να συνδράμουν στη μάχη των Ιταλών συναδέλφων τους ενάντια στον κορονοϊό, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 5.500 ανθρώπους στη χώρα.
  «Όποιος πεθαίνει για τη ζωή δεν μπορεί να αποκαλείται νεκρός», ήταν τα λόγια ενός από τους Κουβανούς γιατρούς πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ιταλία. «Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες, αλλά επαναστάτες γιατροί»,  δήλωσε ένας άλλος, κατά την άφιξη της κουβανικής αποστολής στο αεροδρόμιο της ιταλικής μεγαλούπολης.
   Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, η κουβανική αποστολή έχει μαζί της το κουβανικό φάρμακο που χρησιμοποιεί τη δραστική ουσία Interferon Alfa-2B και έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Το φάρμακο αναμένεται να δοκιμαστεί άμεσα στους Ιταλούς ασθενείς.
  Η Κούβα μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έστειλαν ιατρική βοήθεια στην Ιταλία, την ώρα που η ΕΕ έδειξε για ακόμα μια φορά με την απουσία της την «αλληλεγγύη» της στον δοκιμαζόμενο ιταλικό λαό.
   Μάλιστα, η Κούβα παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που αναφέρουν κρούσματα του Covid-19, μεταξύ άλλων στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ και τη Γρανάδα. Επίσης ήταν η μοναδική χώρα που δέχτηκε το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Braemar» το οποίο αναζητούσε λιμάνι περισσότερο από μία εβδομάδα στην Καραϊβική αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετά κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό. 

Πρότυπο σύστημα Υγείας

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα, παρά το μικρό της μέγεθος και πολύ περισσότερο κόντρα στο πολυετές σκληρό εμπάργκο των ΗΠΑ, είναι μία πραγματική «υπερδύναμη» στον χώρο της Υγείας, με διεθνείς αποστολές σε πολλές χώρες. Κουβανοί γιατροί παρέχουν τις ανθρωπιστικές τους υπηρεσίες σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, το Σουρινάμ, η Γρανάδα, η Τζαμάικα, αλλά και η Βραζιλία (από όπου πρόσφατα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά από απαίτηση του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Μπολσονάρου).
   Το σύστημα Υγείας της έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ακόμη και από καπιταλιστικές χώρες, ενώ το 2015 ο ΠΟΥ πιστοποίησε ότι η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση του AIDS από τη μητέρα στο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου