Την εναντίωσή της στο παιχνίδι στις πλάτες των φοιτητών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ -ΤΕΙ, των γονιών, συνολικά των εργαζομένων, με τη δημιουργία, την κατάργηση και τη μεταφορά πανεπιστημιακών τμημάτων, εκφράζει η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Το τελευταίο διάστημα λαμβάνει χώρα ένα παιχνίδι στις πλάτες των φοιτητών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ -ΤΕΙ, των γονιών, συνολικά των εργαζομένων, με βασικό στόχο την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Στο νομό μας εκφράστηκε προεκλογικά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναδιάρθρωση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων και την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής και συνεχίζεται μετεκλογικά με κυβέρνηση ΝΔ, όπου σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου τουΠανεπιστήμιου Πατρών το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) που ουσιαστικά καταργείται και μετατρέπεται σε Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, θαμεταφερθεί τελικά στην Πάτρα.
Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ εναντιώνεται σε αυτή την εξέλιξη όπως εναντιώθηκε και συνολικά στο νομό Γαβρόγλου που υπαγορεύει αυτές τις αλλαγές και έστρωσε με τον καλύτερο τρόπο το "χάλι" για να το προωθήσει σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό η κυβέρνηση της ΝΔ. Πάρα το θόρυβο και τις διαφόρων ειδών αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται, η ουσία βρίσκεται στα εξής:
- Το βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις (και δημιουργία) τμημάτων είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση. Θα παραμείνουν με λίγα λόγια οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια που αυτόματα υποβαθμίζουν τις σπουδές. Έχουμε πείρα εξάλλου από την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (όπου έγινε μετά βαΐων και κλάδων), στο οποίο τα προβλήματα όχι απλά δεν περιορίστηκαν, αλλά διογκώθηκαν.
- Πουθενά δεν γίνεται λόγος για δημιουργία των βασικών υποδομών που πρέπει να έχει ένα ίδρυμα, όπως οι εστίες, όπου στην Πάτρα πολύ μικρό κομμάτι φοιτητών στεγάζεται εκεί, ενώ στο Αγρίνιο δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο(!).
- Οι αλλαγές στη φύση των τμημάτων, στα προγράμματα σπουδών και η ίδρυση νέων γίνονται με σκοπό την ανταπόκριση στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες. Μπροστά σε αυτό οι φοιτητές και οι απόφοιτοι γίνονται "μπαλάκι", με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΔΠΠΝΤ που μετατρέπεται σε Ιστορικό - Αρχαιολογικό που σε άλλη σχολή μπήκαν, σε άλλη θα αποφοιτήσουν, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιο είναι το επιστημονικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Και σαν να μην φτάνει αυτό, δεν ξέρουν καν σε ποια πόλη θα σπουδάζουν, έχοντας κάνει ήδη 3 φορές το δρομολόγιο του εμπαιγμού, το Αγρίνιο - Πάτρα.
Σε αυτή τη βάση στα υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών μέσα στα ιδρύματα δεν δίνεται καμία απάντηση, το αντίθετο μάλιστα. Γι' αυτό κανένα κοινό μέτωπο στην πάλη για τα δικαιώματα των φοιτητών δεν μπορεί να υπάρξει με τους υπηρέτες αυτής της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, ντόπιους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες κλπ., που δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον, υψώνοντας δήθεν τους τόνους, με μπόλικη δόση "τοπικισμού" για να τραβήξουν το φως της δημοσιότητας, διαστρεβλώνοντας την ουσία.
Αλήθεια κάνουν πως δεν θυμούνται οι βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, ο δήμαρχος Αγρινίου ότι με κυβέρνηση ΝΔ μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και στα τμήματα που εδράζονται στο Αγρίνιο και φυσικά ούτε λόγος γίνεται σήμερα για αύξησή της; Ξεχνούν ότι η ΝΔ στηρίζει την πολιτική όπου και στην πόλη μας έχει παραδώσει τη σίτιση των φοιτητών σε ιδιώτη, που αν δεν βγάλει το αναμενόμενο κέρδος, θα αφήσει νηστικούς τους φοιτητές και θα φύγει, όπως και έγινε για ένα διάστημα; Ξεχνούν ότι η ΝΔ είναι υπέρ των διδάκτρων και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων;
Αλήθεια, κάνουν ότι δεν θυμούνται οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μέχρι πρότινος κυβέρνησή τους διατήρησε όλο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο; Ξεχνούν ότι μείωσαν ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων; Ξεχνούν ότι στελέχη του και βουλευτές του ανά την Ελλάδα ψήφισαν το νόμο Διαμαντοπούλου που είναι η βάση για περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει προς υλοποίηση και η νέα κυβέρνηση;
Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Στην πρόταση αυτή η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή επιπέδου. Στην πρόταση του ΚΚΕ το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
Για αυτό το ΚΚΕ αγωνίζεται σε συμπόρευση με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, μέσα και έξω από τα Ιδρύματα. Αυτό που τους ενοχλεί και φοβούνται είναι οι οργανωμένοι αγώνες με γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου