Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου για τα βιορευστά

 
δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου
                                                    
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
Είναι γνωστό πως στον κάμπο του Ευηνοχωρίου ξεκίνησε και προχωρά η εγκατάσταση 4 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών συνολικής ισχύος 3.120ΚWe. Επίσης είναι γνωστό πως την εγκατάσταση επιχειρούν ιδιώτες επιδοτούμενοι αδρά από τους Έλληνες φορολογούμενους τόσο για την κατασκευή όσο και για τη λειτουργία, λαμβάνοντας άδεια από την αποκεντρωμένη διοίκηση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ταχύτατες διαδικασίες .
Η κατασκευή των μονάδων αυτών γίνεται στα πλαίσια της κεντρικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας  και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ευρώπη 2014- 2020». Ένθερμοι οπαδοί αυτής της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ) και η τωρινή (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) που προσπαθούν κόντρα στις λαϊκές αντιδράσεις να την εφαρμόσουν.
Ξεκίνησαν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνεχίζουν με την επιδότηση ιδιωτών για παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας από νέες πηγές τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ΑΠΕ : τον ήλιο, τον αέρα, την υδατόπτωση ,τη βιομάζα.
Η ενέργεια αντί να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό που θα παράγεται ως λαϊκή περιουσία, προστατεύοντας τη ζωή και το περιβάλλον, αξιοποιώντας με τον καλλίτερο τρόπο όλες τις πηγές και κυρίως τις ανανεώσιμες και να παρέχεται φτηνό ρεύμα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αντιμετωπίζεται και αξιοποιείται ως εμπόρευμα και εργαλείο ασύστολου πλουτισμού ελαχίστων.
Μπροστά στο κέρδος, στην μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων, το περιβάλλον λεηλατείται, η προστασία της υγείας των πολιτών αγνοείται, ο σχεδιασμός περιττεύει, τα μέτρα και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων (και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) είναι πάνω από μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια, φτηνό ρεύμα, αγροτική -κτηνοτροφική παραγωγή, πάνω και από την ίδια τη ζωή.
  • Στηρίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, και η ενέργεια πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία.
  • Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας.
  • Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου φορέα παραγωγής Ενέργειας κοινωνικής ιδιοκτησίας. Που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με σύγχρονη τεχνολογία. Με λαϊκή εξουσία και κεντρικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικονομίας και φυσικά της ενέργειας που θα υπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου και θα σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον.

Μεσολόγγι 3 / 9 / 2017

2 σχόλια:

  1. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει άμεσα το έργο.κανενας μηχανικός, επιστήμονας,δεν έβγαλε μια ανακοίνωση και να πει ότι το έργο επιβαρύνει το περιβάλλον.να δώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βλάπτει κάπου.Λεκκας Χαράλαμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει άμεσα το έργο.κανενας μηχανικός, επιστήμονας,δεν έβγαλε μια ανακοίνωση και να πει ότι το έργο επιβαρύνει το περιβάλλον.να δώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βλάπτει κάπου.Λεκκας Χαράλαμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή