Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Νέες περικοπές στα αναδρομικά των συνταξιούχων


Ανακοίνωση του παραρτήματος Μεσολογγίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Αιτωλοακαρνανίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο κέντρο του Αγρινίου (φωτό) -  AgrinioNews

Τσεκούρι επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ακόμα και στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που επιδίκασε το Σ.Τ.Ε. για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις μας.
Συγκεκριμένα, με απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε στη βουλή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους μόνο 900 εκ. ευρώ, αντί 3,9 δις που αντιστοιχούν στην απόφαση του Σ.Τ.Ε.
Υπενθυμίζουμε ότι το Σ.Τ.Ε., με την περιβόητη πολιτική δίκη για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως πιστοποιητικό νομιμοποίησης των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Δηλαδή από όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αναδρομικά περιορίστηκαν στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της ολομέλειας του Σ.Τ.Ε. τον Ιούνη του 2015 ( αποφάσεις 2287 – 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάη του 2016.
Το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δις ευρώ. Η τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο, αντί να επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους έστω αυτά τα 3,9 δις ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες. Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει με το έτσι θέλω, ότι με την καταβολή αυτού του ποσού << οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για το εν λόγω 11μηνο <<αποσβένονται>>, δηλαδή διαγράφονται. Το παραπάνω άγριο τσεκούρι επιχείρησε να παρουσιάσει ως μεγάλη <<γενναιοδωρία>> η κυβέρνηση διαφημίζοντας την εφάπαξ καταβολή πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα κούρεψε το 77% του σχετικού ποσού. Ο κος Μητσοτάκης ανέφερε ότι <<δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους>> την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαφημίζει τα πακέτα δεκάδων δις που διασφαλίζουν τη στήριξη του κεφαλαίου, νομοθετεί νέες φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενώ δρομολογεί νέα αντιασφαλιστική επίθεση για να ληστέψει υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων τα αποθεματικά για τις επικουρικές συντάξεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Να πουν κι ευχαριστώ δηλαδή οι συνταξιούχοι, που συνεχίζουν και παίρνουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους.
Με τις ίδιες προκλητικές ατάκες που συνοδεύουν και κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε <<ότι το να αποδοθούν κανονικά τα αναδρομικά θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γεννιές>>.
Με άθλιες προσπάθειες κάλπικης διαίρεσης των εργαζομένων και του λαού, επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζομένους και όλο το λαό, για να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο κεφάλαιο.
Η πραγματικότητα που διαμορφώνουν για τους συνταξιούχους οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος <<Ήλιος>> όπου προκύπτει πως 4 στις 10 κύριες συντάξεις ήταν κάτω από 500ευρώ μικτά. Συγκεκριμένα:
Σε σύνολο 2.851.931 κύριων συντάξεων οι 1.138.940 (ποσοστό 40,3%) ήταν κάτω από 500ευρώ μικτά και η μεγάλη μάζα συγκεντρώνονταν γύρω από τα ποσά των 300 – 500ευρώ.
Επιπλέον. 953.817 κύριες συντάξεις κυμαίνονταν από 501 – 1000 ευρώ μικτά και συνολικά σχεδόν 3 στις 4 συντάξεις (73,3%) βρίσκονταν γύρω στα 700ευρώ μικτά. Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνονταν μόλις στα 724,41ευρώ μικτά και το μέσο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων στα 98,05ευρώ μικτά. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2.555.049 συνταξιούχων της χώρας ανέρχονταν στο τέλος του 2018-2019 στα 828,7 ευρώ προ φόρου.
Σε ότι αφορά το εισόδημα από συντάξεις το 26,5% (δηλαδή 676.000 συνταξιούχοι) είχαν μικτό εισόδημα κάτω από 500 ευρώ. Ακόμα σύμφωνα με τα στοιχεία, 297.849 συνταξιούχοι είχαν εισόδημα από 501 – 600ευρώ μικτά, ενώ 174.078 συνταξιούχοι από 701-800ευρώ μικτά. Δηλαδή 1.373.482 συνταξιούχοι, το 53,8% του συνόλου, είχαν εισόδημα κάτω από 800ευρώ μικτά.
Από όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η πάλη εργαζομένων και συνταξιούχων με στόχο την ανάκτηση των απωλειών, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στη σύνταξη. Από αυτή τη σκοπιά η οργάνωση της πάλης για Κοινωνική Ασφάλιση χρειάζεται να πατάει στην πραγματικότητα κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς, για να μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί.
Ενόψει μάλιστα των κυβερνητικών σχεδίων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση (σύμφωνα μάλιστα με το πορίσμα της επιτροπής Πισσαρίδη) της Ασφάλισης μέσα από την κατάργηση της επικουρικής, η οποία προορίζεται να χαριστεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ασφαλισμένοι και ειδικά οι νέες γενιές έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, που με την πάλη τους καλούνται να εμποδίσουν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση.     

Μεσολόγγι 1 Σεπτέμβρη 2020

1 σχόλιο: