Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Παρέμβαση των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Λαίκής Συσπείρωσης

Αποτέλεσμα εικόνας για λαϊκή συσπείρωση


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


   «Είμαστε ήδη στο τέλος του Ιούνη και από τα δημοσιεύματα του Τύπου μαθαίνουμε ότι το Πρόγραμμα "Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής" που για χρόνια ερχόταν να ενισχύσει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ αλλάζει ως προς τη μορφή του και μειώνεται παραπέρα η χρηματοδότησή του.

   Με βάση την πληροφόρηση καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δύο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

   Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη λιγότερα παιδιά και οικογένειες να μπορούν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ. Πρόβλημα που μεγεθύνεται αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι ΚΑΠ ως προς τη λειτουργία αυτών των δομών από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων.


            Επικίνδυνες αλλαγές

   
Ομως πιο επικίνδυνη θεωρούμε την αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος, με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργείων. Για πρώτη φορά η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική), όπως γινόταν μέχρι σήμερα και που ως διαδικασία διασφάλιζε να στηρίζονται κύρια οι δημόσιες - δημοτικές δομές.

Αν έτσι εξελιχτούν τα πράγματα οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Μέχρι τότε, οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν ποιοι από τους ωφελουμένους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα υποδεχτούν, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που θα λάβουν ώστε να σχεδιάσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται και να μπορούν να ανανεώσουν και τις συμβάσεις τους! Συνολικά, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθούν στον αέρα! Οι δε εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο πρόγραμμα και που οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης!

   Αν το σύστημα αυτό επιτραπεί να επικρατήσει θα σημάνει ραγδαία ανατροπή στην υφιστάμενη κατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων δομών στους Δήμους και θα κρίνει συνολικά και το χαρακτήρα και την επιβίωσή τους. Γιατί όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι παιδικοί σταθμοί αδυνατούν συνολικά να λειτουργήσουν. Γιατί είναι σε όλους γνωστό, δημοτικές αρχές και κυβέρνηση, ότι το μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες δομές είναι πια ελάχιστο και γιατί με βάση τις διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις και τη λειψή χρηματοδότησή τους για χρόνια, δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις.

Γιατί όλοι, επίσης, γνωρίζουμε ότι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού συναρτάται αποφασιστικά με την ανάγκη του μόνιμου προσωπικού. Μια ανάγκη που καλύπτεται μερικά και πλημμελώς από τη δυνατότητα που έδινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως προς την ανανέωση των συμβάσεων.


            Δίνουν το τελικό χτύπημα


   Κατανοούμε την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών για την αλλαγή του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις εξαγγελίες της, τούς ενισχύει και μάλιστα απέναντι στις αντίστοιχες δημοτικές δομές που αποδυναμώνει παραπέρα τη λειτουργία και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους.


    Μας αφήνει έκπληκτους η στάση της ΚΕΔΕ και του πρόεδρου της.

  
  Η ικανοποίηση των παραγόντων της ΚΕΔΕ με το επιχείρημα ότι ο υπουργός δέχτηκε το αίτημα να εντάσσεται το σύνολο των θέσεων που διαθέτουν οι δημοτικές δομές στο πρόγραμμα μάς ξεπερνά!

  Αλήθεια, μα δεν γνωρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι μια τέτοια "παραχώρηση", με βάση τα δεδομένα και τη μορφή του προγράμματος σημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά που σήμερα υποδέχονται οι δημοτικοί σταθμοί, εκτός του προγράμματος, θα εκδιωχτούν;    
  Δεν γνωρίζει ότι αν επικρατήσει η λογική των εξαγγελιών της κυβέρνησης θα ξεθεμελιωθεί και η λειτουργία και ο χαρακτήρα τους σαν παιδαγωγικές δομές; Δεν κατανοούν ότι οι παιδικοί σταθμοί θα μετατραπούν σε parking βρεφών και νηπίων που θα κυνηγάνε κάθε χρόνο ως ευκαιρία κάποιες ελάχιστες από τις πιο τσακισμένες οικογένειες;

  Το γνωρίζουμε, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ήρθε για να αποδομήσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές δομές για παιδί και οικογένεια, να ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, να σηκώσει το βάρος μόνη της η οικογένεια.

   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει τώρα να πάρει πίσω τις απαράδεκτες εξαγγελίες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.

Να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους. Για να μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη και να καλύψουν τις διευρυμένες σήμερα ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους τη μονιμοποίησή τους.

-        Καλούμε την ΚΕΔΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!-        Τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή».

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμαρχοι:


Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος,  Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος,  Πάτρας Κώστας Πελετίδης,  Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και  Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.


ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:


Δήμου Αγρινίου:

ΤΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας:

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Δήμου Αμφιλοχίας:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Δήμου Θέρμου:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΚΗΣ

Δήμου Μεσολογγίου:

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Δήμου Ναυπάκτου:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΡΟΥΝΟΣ

Δήμου Ξηρομέρου:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ

1 σχόλιο: