Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Να μην περάσει ο εκβιασμός της κυβέρνησης

            

Σε ωμό εκβιασμό καταφεύγει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προκειμένου να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις έντονες αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια σε διαθεσιμότητα - απολύσεις. 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε τελεσίγραφο σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν έχουν δώσει τις λίστες με τους υπαλλήλους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. 
Υπενθυμίζει ότι ο νόμος του τρίτου μνημονίου ορίζει πως η μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων «αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται με το 1/4 των αποδοχών των υπαλλήλων». 
Η κυβέρνηση απειλεί πως θα βγάλει σε διαθεσιμότητα όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ, ακόμα κι αυτούς που εξαιρούνται. 
Να σημειωθεί πως για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση, και όσο θα παραμένουν σε διαθεσιμότητα θα πληρώνονται μόνο με τα 3/4 του μισθού τους.Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν τους εργαζόμενους: «ή αφήνετε να σταλούν τα στοιχεία ή βάζετε όλοι σας υποψηφιότητα για διαθεσιμότητα, μείωση του μισθού κατά 25% και - πιθανά - ακόμα και απόλυση». 
Κάτι ακόμα χειρότερο: επιχειρεί να διχάσει τους εργαζόμενους, αφού λέει ότι θα την πληρώσουν και εκείνοι που προβλέπεται να εξαιρεθούν... 
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπήσουν το δόλωμα», δεν πρέπει να φοβηθούν. 
Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης δείχνει ότι οι μέχρι σήμερα αγώνες τους την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει επιδεικνύοντας το αυταρχικό πρόσωπό της. 
Η ενέργεια αυτή πρέπει να τους πεισμώσει και με ακόμα μεγαλύτερη ορμή να συνεχίσουν τον αγώνα και να δώσουν τη μάχη για να γίνει ακόμα πιο μαζικός, πιο μαχητικός.
Είναι απαραίτητο ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. 
Με πρωτοβουλίες από τα κάτω, με συνεχείς γενικές συνελεύσεις ο κάθε χώρος δουλειάς μπορεί να γίνει αγωνιστικό μετερίζι. 
Να επιδιωχθεί ο συντονισμός, η κοινή δράση όχι μόνο όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά με το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την πολιτική, από τη δραματική υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, απόρροια της διαθεσιμότητας και των απολύσεων που θα έρθουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 
Να εκφραστεί η ταξική αλληλεγγύη. 
Το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν αφορά μόνον τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά όλο το λαό, αφού θα του στερούν έστω και αυτές τις λιγοστές υπηρεσίες που παρέχονται, που σε μια πορεία θα ιδιωτικοποιηθούν.
Αναγκαίος όρος για την αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι να αποκτήσει αταλάντευτο ταξικό προσανατολισμό. 
Στόχος δεν πρέπει να είναι η διαχείριση του προβλήματος αλλά να ξεριζώσει τις αιτίες που το γεννούν. 
Γι' αυτό η πάλη ενάντια στις απολύσεις συνδέεται αναπόφευκτα με την πάλη που στόχο έχει τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων. 
Μόνο με αυτή την προοπτική μπορούν να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής και να δημιουργηθούν οι όροι ώστε το εργατικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση. 
Να ανοίξει το δρόμο για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, όπου η μόνιμη, σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία θα είναι αυτονόητο, καθολικό, αναφαίρετο δικαίωμα.

                  Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ (Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου