Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ


Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση
  • Δεν περνούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εφοπλιστών
  • Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης στους εργάτες της θάλασσας
  • Αποφάσεις για απεργία από Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ταξικά σωματεία
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καραϊσκάκη
Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επέβαλε χτες το απόγευμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, σε μία ύστατη προσπάθειά της να σπάσει τον μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, ώστε να διευκολύνει την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο γυρεύει πλέον να κατασπαράξει όσα από τα ναυτεργατικά συγκροτημένα δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Να μετατρέψει όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε κίνηση τις προετοιμασίες για το επαίσχυντο αυτό μέτρο μόλις ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τους ναυτεργάτες ότι συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία, η οποία ξεκινάει από σήμερα τα ξημερώματα.
Κατέφυγε στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μετά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησε από κοινού με τους εφοπλιστές, με τη συκοφαντία, τα ψέματα, τις ωμές παρεμβάσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη, την υποκίνηση δήθεν «αγανακτισμένων» παραγωγών για την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού, επιχείρηση που έριξε στο κενό η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η έμπρακτη αλληλεγγύη εργαζομένων της στεριάς και της νεολαίας.
Τρεις πολιτικές επιστρατεύσεις μετρούν πλέον οι ναυτεργάτες στο πετσί τους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να εφαρμοστεί στις πλάτες τους η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν για να αυξάνουν την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.
Μπροστά στους καταπέλτες θα τσακιστούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις
Η επιβολή του κατάπτυστου αυτού μέτρου ανακοινώθηκε χτες λίγο πριν τις 8 το βράδυ από τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, ωστόσο τα είχαν όλα έτοιμα από νωρίς. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τους ναυτεργάτες στις 3 το μεσημέρι ότι παραμένουν στους καταπέλτες για άλλες 48 ώρες, απόφαση που επέβαλαν οι ίδιοι στην πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τα λιμεναρχεία άρχισαν να ζητούν από τους πλοιάρχους τις λίστες πληρώματος (κρου λιστ), ετοιμάζοντας τα χαρτιά της επιστράτευσης.
Μετέτρεψαν τα «φύλλα» της επιστράτευσης σε κουρελόχαρτα
Η επιδίωξη να ανακοπεί η απεργία με την πολιτική επιστράτευση προσέκρουσε και αυτή τη φορά πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και το τείχος αλληλεγγύης που έχτισε πλήθος εργαζομένων της στεριάς, νεολαίων, μικρών ΕΒΕ, αλλά και γυναικών, που από νωρίς το απόγευμα είχαν κατακλύσει το λιμάνι του Πειραιά, μετά το κάλεσμα που είχαν απευθύνει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα έγινε μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, το οποίο ακολούθησε πορεία που κατέληξε και αυτή στο λιμάνι.
Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε μπροστά στους καταπέλτες, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Με την ανακοίνωση του έσχατου μέτρου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου από τον καταπέλτη του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» κάλεσε «όλη την εργατική τάξη να αντιδράσει», σημαίνοντας συναγερμό. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Το ΠΑΜΕ αποφάσισε νέο συλλαλητήριο για σήμερα στις 6 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που είναι πρώτη δύναμη στη διοίκησή του, κήρυξε για σήμερα 24ωρη παμπειραϊκή απεργία.
24ωρη απεργία για σήμερα εξήγγειλαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα σωματεία του Πειραιά, Επισιτισμού Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών και η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία. Στάση εργασίας για σήμερα 5 με 8 το απόγευμα αποφάσισε η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Μέχρι αργά το βράδυ, εργατόκοσμος συνέχιζε να καταφτάνει από κάθε περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά μετατρέποντας τις απεργιακές φρουρές σε μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στους καταπέλτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου