Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσολογγίου

                        ΔΗΜΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
                                
                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2012 σε συζήτηση για την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας και φυσικότατα ο δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου με τον οικονομικό στραγγαλισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές σχέσεις για τους εργαζόμενους και τέλος με τις απολύσεις, η παράταξή μας (Μαργαρίτης Θ.) κατέδειξε ότι:

1. Η κατάσταση αυτή ούτε τυχαία είναι , ούτε αποσπασματική και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αφού είναι σχεδιασμένη εδώ και αρκετά χρόνια και εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία ,Αυστρία, Γαλλία κ.τ.λ τουλάχιστον από το 2008) απλώς στην Ελλάδα επιταχύνεται λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Άρα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει ν α καταδικάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχεδίασε τον όλεθρο, τις κυβερνήσεις ( ΠΑΣΟΚ , ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΛΑΟΣ, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) που εργολαβικά ανέλαβαν την εφαρμογή του σχεδίου με τη νομοθέτηση μνημονίων και εφαρμοστικών πράξεων.

2. Ο «Καλλικράτης» είναι ο νόμος « εργαλείο» για την εφαρμογή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής εξοντωτικής πολιτικής για την τοπική διοίκηση και άρα η στάση των πολιτικών δυνάμεων (κόμματα) και αυτοδιοικητικών δυνάμεων (δημοτικές παρατάξεις) απέναντι σε αυτόν είναι τόσο καθοριστική όσο και αποκαλυπτική των προθέσεων και πραγματικών επιδιώξεων. Η όποια όψιμη αγωνιστικότητα ορισμένων και κυρίως Δημάρχων είναι τουλάχιστον υποκριτική και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στα λεγόμενα αυτών των κυρίων και το σπουδαιότερο η οργάνωση του αγώνα και της όποιας κινητοποίησης να είναι αποκλειστικά δικό τους μέλημα.
Σχετικά με το τελευταίο και επειδή σχολιάσαμε αρνητικά την παρέλαση από το βήμα της προηγούμενης κινητοποίησης (δήμου & φορέων της πόλης) αρκετών δημάρχων, ένθερμων οπαδών και υποστηρικτών του «Καλλικράτη» και επειδή αναφέραμε (σκοπίμως, ίσως την καλλίτερη περίπτωση αφού προκληθήκαμε) τον κ. Φιλίππου, ο κ. Δήμαρχος μας αμφισβήτησε έντονα λέγοντας ότι κάνουμε τεράστιο λάθος και μικροπολιτική. Παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από τις θέσεις που έχει πάρει κατά καιρούς ο κ. Φιλίππου για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ομιλία του Πέτρου Φιλίππου Δημάρχου Καλυβίων, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ , ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
"Το τελευταίο διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, μια και η κυβέρνηση με την ανακοίνωση της διοικητικής μεταρρύθμισης με τον τίτλο «Καλλικράτης», έθεσε τους όρους μιας ευρείας διοικητικής αλλαγής στον τοπικό αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Έτσι λοιπόν η πρόταση για την διοικητική μεταρρύθμιση που πρόσφατα κατατέθηκε και σήμερα συζητάμε και που προβλέπει σε γενικές γραμμές:
Καθιέρωση της περιφέρειας ως δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης με αιρετούς περιφερειάρχες και αιρετά περιφερειακά συμβούλια,
Δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων Δήμων σε πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους προκειμένου να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.
Τα παραπάνω ήταν οι πάγιες αρχές διεκδίκησης της αυτοδιοίκησης των τελευταίων χρόνων. Όμως το βασικό και κύριο ζητούμενο της οικονομικής και θεσμικής στήριξης του όλου εγχειρήματος, με τις σημερινές ανακοινώσεις δεν είναι ξεκάθαρο και χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση.
Η στήριξη της όποιας διοικητικής μεταρρύθμισης πρέπει να ακολουθείται από την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση, με μέτρα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης.
Με μεταφορά επενδυτικών προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος χωρίς την επιβολή νέων φόρων προς τους πολίτες"


Β. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΔΑ 23/9/2011
(Έχει προηγηθεί ο προβληματισμός για την πορεία της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με τον «Καλλικράτη» φυσικά.)

"Προτείνω την επόμενη Τετάρτη να προχωρήσουμε σε συμβολικό κλείσιμο των δήμων μας, για να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που έχουν αποφασίσει σε βάρος μας ,
για να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους και στον λαό που τόσο βάναυσα σήμερα χτυπιέται.
Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας για την περίοδο της κρίσης, για την περίοδο του μνημονίου:
Δυνατοί – δημοκρατικοί – αποτελεσματικοί δήμοι
Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, καθοριστικός παράγοντας για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας".

Γ. Συνέντευξη του Πέτρου Φιλίππου: “Ο ‘Καλλικράτης’ δεν απέδωσε αυτά που αναμέναμε”ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011.
"Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του “Καλλικράτη”, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
 Δυστυχώς, ο “Καλλικράτης” δεν απέδωσε αυτά που όλοι αναμέναμε, δηλαδή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς εξυπηρέτηση του δημότη, αλλά -καθώς φαίνεται- οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε πλήρες αδιέξοδο. Ο “Καλλικράτης” αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και την χρεοκοπία…
 Και ενώ περιμέναμε να δημιουργηθεί ένας νέος άνεμος ανάπτυξης με τη νέα δομή της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς οι επιπτώσεις του Μνημονίου αλλά και της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν τεράστιες, απρόσμενες και σε πολλές περιπτώσεις ολέθριες..
Αυτό το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να θωρακίσει καθόλου το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αποδείχθηκε ότι ο"Καλλικράτης" ήταν ένα πρόχειρο νομοθέτημα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ιδιαίτερη θεσμική αλλά και επιστημονική επεξεργασία για τη σωστή εφαρμογή του. Ο “Καλλικράτης” αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και τη χρεοκοπία". 


                    
 Μεσολόγγι  29 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου