Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εγκύκλιος για εργασιακά: Το 8ωρο γίνεται 11ωρο!


Το διακεκομμένο ωράριο στα καταστήματα με συνεχή λειτουργία προστέθηκε στη φαρέτρα των εργοδοτών

               

Ένα ακόμα όπλο για τους εργοδότες προσφέρει η συγκυβέρνηση με την εγκύκλιο για τα εργασιακά που διέρρευσε σήμερα Τρίτη και με την οποία μπαίνουν σε εφαρμογή οι αντεργατικές ανατροπές του 3ου μνημονίου. Η εγκύκλιος που δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα προβλέπει:


- Όσον αφορά στο χρόνο εργασίας καταργείται το πενθήμερο και μετατρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις σε 6ήμερο. Ταυτόχρονα το διακεκομμένο ωράριο - με τουλάχιστον 3 ώρες διακοπή - εφαρμόζεται και στα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το συνεχόμενο 8ωρο να μετατρέπεται τουλάχιστον σε 11ωρο. Έτσι ο υπάλληλος θα είναι στο πόδι από το χάραμα μέχρι αργά τη νύχτα. Επιπλέον, ο χρόνος ανάπαυσης του εργάτη μεταξύ δύο βαρδιών στη διάρκεια του 24ωρου μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες. Η υπερωριακή απασχόληση για 2 ώρες την ημέρα και μέχρι 120 ώρες το χρόνο μπορεί πλέον να επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς την μέχρι τώρα έγκριση του ΣΕΠΕ.

- Από την 1.4.2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ μικτά και το κατώτερο μεροκάματο στα 26,83 ευρώ μικτά. Οι προσαυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια λόγω προϋπηρεσίας παγώνουν στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί στις 14.2.2012. Δηλαδή, για όσους έχουν προϋπηρεσία 3 ετών προσαύξηση 10% και συνολικά για 3 τριετίες 30%. Αντίστοιχα στο μεροκάματο η προσαύξηση είναι 5% για κάθε τριετία και μάξιμουμ 30% για 6 τριετίες. Καμία νέα προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα υπάρξει μετά από αυτή την ημερομηνία και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%..!

- Χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απώλεια για όλους τους έγγαμους 10%!

- Η εγκύκλιος καθορίζει ότι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση από τις 27.10.2011 έως τις 12.11.2012 και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων μπορούν να καταργήσουν τους όρους της σύμβασης και δεσμεύονται μόνο από τα νέα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.

- Μειώνονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης κατά 50% μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 στους 4 μήνες μάξιμουμ, πράγμα που εξασφαλίζει στους εργοδότες τη δυνατότητα τον συντριπτικό αριθμό των απολύσεων να τον κάνουν με προειδοποίηση.

- Για το ελάχιστο ποσοστό απολύσεων που θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση ο χρόνος εργασίας άνω των 16 ετών θα γίνεται μόνο για το μέρος του μισθού μέχρι 2.000 ευρώ.

                                                    πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου