Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ATV «ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡ» Δεύτερο φορτηγό της ESA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Η εκτόξευση του «Γιοχάνες Κέπλερ» όπως καταγράφηκε σε φωτογραφία κοσμοναύτη από το ΔΔΣ. Η λεπτή κάθετη γραμμή στο βάθος, κάτω από το βραχίονα του σταθμού, είναι τα καυσαέρια του πυραύλου Αριάν-5, που έθεσε σε τροχιά το σκάφος ανεφοδιασμού της ESA
Τρόφιμα, νερό και εξοπλισμό στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) μεταφέρει το «Γιοχάνες Κέπλερ», το δεύτερο μη επανδρωμένο μεταγωγικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που αναμενόταν να συνδεθεί την Πέμπτη με το σταθμό. Ανάλογη αποστολή είχε επιτελέσει το «Ιούλιος Βερν» το 2008, το πρώτο σκάφος της σειράς.
Μέσω ενός πυραύλου Αριάν-5, που εκτοξεύτηκε στις 16 Φλεβάρη, από το διαστημοδρόμιο στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, το φορτηγό σκάφος τέθηκε σε τροχιά στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με τον ΔΔΣ, αλλά αρκετά πιο κοντά στη Γη. Η ανύψωση του «Κέπλερ», ώστε να φτάσει το σταθμό, θα γίνει με τους δικούς του κινητήρες, που άλλωστε θα χρησιμοποιηθούν και για να ωθηθεί ο ΔΔΣ μερικά χιλιόμετρα ψηλότερα. Η διόρθωση τροχιάς του σταθμού είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικά, επειδή λόγω της τριβής με τα μόρια και άτομα αερίων που υπάρχουν σε ύψος 350 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, σταδιακά χάνει ταχύτητα και κατ' επέκταση και ύψος.
Ο ESA σκοπεύει να εκτοξεύσει άλλα τρία σκάφη ATV (Οχημα Αυτόματης Μεταφοράς) μέχρι το 2014, καλύπτοντας μαζί με τα ρωσικά «Προγκρές» και «Σογιούζ» τις ανάγκες ανεφοδιασμού του ΔΔΣ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου