Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ο δρόμος του πετρελαίου είναι στρωμένος με αίμα.



Φίλοι της ειρήνης
Οι "μεγάλες δημοκρατικές" δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής, αφού για μήνες προσφέρουν απλόχερα στο φτωχό λιβυκό λαό τα αγαθά της "ελευθερίας " και της" δημοκρατίας" δηλαδή πόλεμο, δυστυχία, καταστροφή κι αφού "θριάμβευσαν" στα πεδία των μαχών με το συνήθη "αντρίκειο και παληκαρίσιο" τρόπο δηλαδή " το όλοι εναντίον ενός", τώρα ήρθε η ώρα να μοιράσουν τη λεία. Και να ποια είναι αυτή:
Η Λιβύη, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), διαθέτει τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αφρική, τα οποία υπολογίζονται σε 44 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Βλέποντας τον ενεργειακό χάρτη της Λιβύης θα καταλάβει κανείς γιατί η εξέγερση άρχισε στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στη Λεκάνη της Σύρτης, αφού εκεί υπάρχει το 80% των εξακριβωμένων κοιτασμάτων της χώρας και εκεί παράγεται το περισσότερο πετρέλαιο.
Με τα δεδομένα του 2009, το λιβυκό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής. Συγκεκριμένα, ήταν 1.650.000 βαρέλια την ημέρα σε σύνολο 72.310.000 βαρελιών παγκοσμίως. Ο ΟΠΕΚ παράγει συνολικά το 42,4% της παγκόσμιας παραγωγής και ο υπόλοιπος κόσμος το 57,6%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κατάλογος των χωρών στις οποίες εξάγεται το πετρέλαιο της Λιβύης. Μια πρώτη επισήμανση αφορά στο ότι το 79% των εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρώπη.
Ο μεγαλύτερος «πελάτης» της Λιβύης είναι η Ιταλία που απορροφά το 32% του εξαγόμενου λιβυκού πετρελαίου. Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, η Γερμανία (14%), η Γαλλία (10%), η Ισπανία (9%), η υπόλοιπη Ευρώπη. Ο καλύτερος, εκτός Ευρώπης, «πελάτης» είναι η Κίνα, η οποία καλύπτει το 10% των λιβυκών εξαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ καλύπτουν το 5%.
Από τα στοιχεία του «World Energy Atlas», προκύπτει ότι η Λιβύη διαθέτει σήμερα, με 44.270.000.000 βαρέλια, το 3,3% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Ο ΟΠΕΚ έχει το 70,2% των παγκόσμιων αποθεμάτων και ο υπόλοιπος κόσμος το 29,8%. Τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται σε 1.354.180.000 βαρέλια πετρελαίου.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του λιβυκού πετρελαίου είναι η άριστη ποιότητά του, που το καθιστά περιζήτητο στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ιταλικά διυλιστήρια που επεξεργάζονται το πετρέλαιο της Λιβύης είναι ειδικών προδιαγραφών και οποιαδήποτε αλλαγή θα συνιστούσε μεγάλη ζημιά στην ιταλική πετρελαϊκή βιομηχανία.
Ας αφήσουν λοιπόν οι ιμπεριαλιστές τα ξεδιάντροπα συνθήματα για ελευθερία και δημοκρατία που προβάλλουν μέσω των ελεγχόμενων Μ.Μ.Ε. Ο μόνος λόγος που διαχρονικά " ασχολούνται " με τα προβλήματα των χωρών είναι για να τις ληστέψουν και αυτό πάντα γίνεται, όπως και στη περίπτωση της Λιβύης πνίγοντας στο αίμα αθώους πολίτες. Είναι ένα ακόμα απροκάλυπτο έγκλημα, στίγμα για το "περίφημο δυτικό πολιτισμό", για την "προοδευτική Ευρώπη". Ένα έγκλημα που συνειδητός συνεργός στην πραγματοποίησή του είναι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έδωσε " γη και ύδωρ" στους φονιάδες για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.
Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου-Ναυπάκτου καλεί τους φίλους της ειρήνης στην περιοχή μας αλλά και κάθε τίμιο και προοδευτικό άνθρωπο σε ένα διαρκή και επίμονο αγώνα για να ξεσκεπάσουν τα ψέμματα των αστικών Μ.Μ.Ε. και τα κροκοδείλια δάκρυα των ψευτοδημοκρατών και να αναδείξουν την τραγωδία στη Λιβύη στην αληθινή της διάσταση. Που είναι το ότι "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ της Λιβύης ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΙΜΑ χιλιάδων αθώων ανθρώπων".
Καλούμε όλους όσους γνωρίζουν και μέχρι τώρα για διαφόρους λόγους σιωπούν και ιδιαίτερα τους διανοούμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους ιερωμένους, τους στρατιωτικούς αλλά και όλους τους ανθρώπους με συνείδηση κι αρχές να πυκνώσουν τις γραμμές του κινήματος της ειρήνης και μαζί να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του άδικων πολέμων των ιμπεριαλιστών αλλά και για το άμεσο σταμάτημα της συμμετοχής και της συνέργειας της Ελλάδας και των Ελλήνων στρατιωτών σ' αυτούς.

                            ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011
           ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΣΟΛΟ
ΓΓΙΟΥ- ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου