Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ Βαθαίνει η κρίση και τα αδιέξοδα στη διαχείριση






Τα στοιχεία της «Γιούροστατ» για την ανάπτυξη προκαλούν ανησυχία στην πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό


Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέα αδιέξοδα, στην προσπάθειά τους να πετύχουν με ελεγχόμενο τρόπο την καταστροφή κεφαλαίου



Εντείνονται οι ζυμώσεις ανάμεσα σε μερίδες της 
πλουτοκρατίας και του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, γύρω από τον τρόπο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που βαθαίνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών ενώσεων καλούν τις αστικές κυβερνήσεις να δώσουν ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για να κάνει μπίζνες, επιβεβαιώνεται ότι, είτε με την «επεκτατική», είτε με την «περιοριστική» διαχείριση της κρίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα σκληρή αντιλαϊκή επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, σε όλα τα μήκη και πλάτη του καπιταλιστικού κόσμου.
Ενδεικτικά, για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, είναι τα στοιχεία της Γιούροστατ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,2% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Τα στοιχεία καταγράφουν πτώση του ρυθμού ανάπτυξης συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπου η ευρωζώνη είχε καταγράψει ανάπτυξη 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια.
Η μείωση αυτή αποτελεί αντανάκλαση της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη μεν Γερμανία καταγράφεται ανάπτυξη μόλις 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% σε σχέση με πέρσι, ενώ στη Γαλλία μηδενική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη στην Πορτογαλία είναι μηδενική, στην Ισπανία είναι 0,2%, στην Ιταλία 0,3%, στην Ολλανδία 0,1% και στη Μεγ. Βρετανία 0,2%.
Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, το Πορτογαλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9%, ενώ η Ισπανία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, η Ιταλία 0,8%, η Ολλανδία 1,5% και η Μεγ. Βρετανία 0,7%. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφουν η Λετονία (2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 5,7% σε σχέση με πέρσι) και η Εσθονία (1,8% και 8,4% αντίστοιχα). Παράλληλα, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, οι ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση του ΑΕΠ 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους και 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ η Ιαπωνία καταγράφει μείωση του ΑΕΠ 0,3% και 0,9% αντίστοιχα.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο Γιεργκ Λούσοου, αναλυτής της «West LB», εκφράζει την ανησυχία του για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης σημειώνοντας ότι «ούτε η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την παγκόσμια επιβράδυνση. Αυτό δε μας δίνει κανένα θετικό σημάδι για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε άλλο πέρα από στασιμότητα τώρα».
Σκοντάφτουν στη φύση του συστήματος
Φανερώνοντας ότι το κεφάλαιο απεργάζεται διάφορα σενάρια ως προς το μέλλον της ιμπεριαλιστικής ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς επισημαίνει ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς τη θέσπιση ευρωομολόγων και τονίζει ότι «αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει».
Από την πλευρά του, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προτείνει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία μια «ειρηνική έξοδο τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη» και προκρίνει τα ευρωομόλογα σημειώνοντας ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η Παγκόσμια Τράπεζα και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνονται στα καπιταλιστικά κράτη, επισημαίνοντας τις ίδιες τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, που δυσκολεύεται να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, καλεί τις αστικές κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ να καταβάλλουν προσπάθειες για μείωση του χρέους τους σε βάθος χρόνου και προειδοποιεί ταυτόχρονα για τον κίνδυνο αύξησης του προστατευτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κυβερνήσεων για μείωση του χρέους.
Από την άλλη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με άρθρο της στους «Financial Times», ζητάει επί της ουσίας να αποδεσμευτεί περισσότερο κρατικό χρήμα προς το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε οι αστικές κυβερνήσεις να μην «μπλοκάρουν» την ανάπτυξη με αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές.«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή (...) Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη», τονίζει η Κρ. Λαγκάρντ.
Αντιλαϊκά μέτρα παντού
Ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να προχωρήσουν «τάχιστα» στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη, προαναγγέλλοντας ένταση της αντιλαϊκής καταιγίδας και των μέτρων λιτότητας. Με δοσμένες αυτές τις αποφάσεις και το βάθος της κρίσης, το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλίαενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μέτρα και περικοπές ύψους 45 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν περικοπές δαπανών στη δημόσια διοίκηση, περικοπές σε συντάξεις, επιτάχυνση της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, στα 65 χρόνια, τοπικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, με παράλληλη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανά κλάδο, κίνητρα για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών που προσφέρουν οι διάφοροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως των αστικών μεταφορών), απελευθέρωση επαγγελμάτων... Επίσης, οι γιορτές μη θρησκευτικού χαρακτήρα (όπως η Πρωτομαγιά) θα γιορτάζονται στο εξής μόνο τις Κυριακές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας!
Στον ίδιο ντορό, η Γαλλία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την άλλη βδομάδα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μπαράζ μέτρων που τσακίζουν το λαό σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Αλλά και στη Μ. Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται το Σεπτέμβρη να επεκτείνει το νομικό της οπλοστάσιο υπέρ των μονοπωλίων.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, η ΕΚΤ επαναγόρασε κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης αξίας 22 δισ. ευρώ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενιαία η αντιλαϊκή πολιτική
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για την κρίση στην ευρωζώνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή, υπογραμμίζει: «Οι εξελίξεις στην Ιταλία προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα στον ελληνικό λαό. Εκεί οι εργαζόμενοι και με την κεντροαριστερή κυβέρνηση και με τον Μπερλουσκόνι "συναινετικά" δέχτηκαν μεγάλες θυσίες αρχικά για την ανταγωνιστικότητα, μετά για να προστατευτούν από την κρίση και τώρα τους επιβάλλουν τα ίδια βάρβαρα μέτρα με αυτά της Ελλάδας χωρίς ΔΝΤ και μνημόνιο. Παντού αποδεικνύεται ότι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, ανεξάρτητα από το διαχειριστή, οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: Αγρια μέτρα για το λαό, κρίση και παρασιτισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου