Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ




Συντονισμός των δυνάμεων και οργάνωση του αγώνα
Στην Ομόνοια στις 11 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ
Η απεργία αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, που σφάζονται από την πολιτική κυβέρνησης - τρόικας
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου. Η συγκέντρωση στην Αθήνα, θα γίνει στην Ομόνοια, στις 11 π.μ.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Ολοι στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ.Στις μέρες που απομένουν για την απεργία στις 15 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι, τα Συνδικάτα με σχέδιο, οργάνωση, βάζοντας και άλλους εργαζόμενους στη μάχη, με συλλογικές διαδικασίες να παλέψουν για την επιτυχία της. Σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε τόπο δουλειάς, να γίνουν συζητήσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις, για τα μέτρα της κυβέρνησης, για τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Μέσα από γενικές συνελεύσεις παντού να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής, με ψηφίσματα που να περιέχουν και τις διεκδικήσεις του κλάδου τους. Για να είναι μαζικές και μαχητικές οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Για να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να φτάσει παντού, δυνατά η φωνή μας και το μήνυμά μας, ότι υπάρχει άλλος δρόμος αυτός της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, της κοινωνικής συμμαχίας, για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός».
Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, με ανακοίνωσή του, συμμετέχει στην απεργία και καλεί: «Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε λαϊκές γειτονιές δίπλα στο Συνδικάτο». Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» προχωρά σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας, στις 7 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, 2ος όροφος). Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε επίσης και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).
Εντείνονται οι προετοιμασίες
Την ίδια στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, οι ταξικές δυνάμεις, οργανώνουν συνελεύσεις και συντονίζουν τις δυνάμεις τους με τους επαγγελματοβιοτέχνες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, στους αγρότες της ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ και την ΟΓΕ, για τη μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας.
Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας από την Επιτροπή Λήμνου του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν και οι αγρότες του νησιού που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ απευθύνουν μαζικό κάλεσμα σε εργάτες και αγρότες για μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στις 15 Δεκέμβρη, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 10 το πρωί. Στη σύσκεψη συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το 15μελές του Γενικού Λυκείου Μύρινας.
Στη Σάμο, την Παρασκευή έγινε συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, όπου αποφασίστηκε συντονισμός της δράσης στην κατεύθυνση του Κοινού Πλαισίου Πάλης, με σταθμό την απεργία. Στη Ρόδο, με ανακοίνωσή της η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 10 π.μ.
Στην Πάτρα, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με την αντίστοιχη Γραμματεία του ΠΑΜΕ προχωρούν σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης, αύριο, Τετάρτη 1η Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία τους (Ακτή Δυμαίων 28, 1ος όροφος). Αύριο, επίσης Τετάρτη 1 Δεκέμβρη, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη στις 7 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ


Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση
  • Δεν περνούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εφοπλιστών
  • Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης στους εργάτες της θάλασσας
  • Αποφάσεις για απεργία από Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ταξικά σωματεία
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καραϊσκάκη
Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης επέβαλε χτες το απόγευμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, σε μία ύστατη προσπάθειά της να σπάσει τον μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, ώστε να διευκολύνει την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο γυρεύει πλέον να κατασπαράξει όσα από τα ναυτεργατικά συγκροτημένα δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Να μετατρέψει όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε κίνηση τις προετοιμασίες για το επαίσχυντο αυτό μέτρο μόλις ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τους ναυτεργάτες ότι συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία, η οποία ξεκινάει από σήμερα τα ξημερώματα.
Κατέφυγε στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μετά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησε από κοινού με τους εφοπλιστές, με τη συκοφαντία, τα ψέματα, τις ωμές παρεμβάσεις του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη, την υποκίνηση δήθεν «αγανακτισμένων» παραγωγών για την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού, επιχείρηση που έριξε στο κενό η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η έμπρακτη αλληλεγγύη εργαζομένων της στεριάς και της νεολαίας.
Τρεις πολιτικές επιστρατεύσεις μετρούν πλέον οι ναυτεργάτες στο πετσί τους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να εφαρμοστεί στις πλάτες τους η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν για να αυξάνουν την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.
Μπροστά στους καταπέλτες θα τσακιστούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις
Η επιβολή του κατάπτυστου αυτού μέτρου ανακοινώθηκε χτες λίγο πριν τις 8 το βράδυ από τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, ωστόσο τα είχαν όλα έτοιμα από νωρίς. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τους ναυτεργάτες στις 3 το μεσημέρι ότι παραμένουν στους καταπέλτες για άλλες 48 ώρες, απόφαση που επέβαλαν οι ίδιοι στην πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τα λιμεναρχεία άρχισαν να ζητούν από τους πλοιάρχους τις λίστες πληρώματος (κρου λιστ), ετοιμάζοντας τα χαρτιά της επιστράτευσης.
Μετέτρεψαν τα «φύλλα» της επιστράτευσης σε κουρελόχαρτα
Η επιδίωξη να ανακοπεί η απεργία με την πολιτική επιστράτευση προσέκρουσε και αυτή τη φορά πάνω στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και το τείχος αλληλεγγύης που έχτισε πλήθος εργαζομένων της στεριάς, νεολαίων, μικρών ΕΒΕ, αλλά και γυναικών, που από νωρίς το απόγευμα είχαν κατακλύσει το λιμάνι του Πειραιά, μετά το κάλεσμα που είχαν απευθύνει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα έγινε μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, το οποίο ακολούθησε πορεία που κατέληξε και αυτή στο λιμάνι.
Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε μπροστά στους καταπέλτες, αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Με την ανακοίνωση του έσχατου μέτρου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου από τον καταπέλτη του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» κάλεσε «όλη την εργατική τάξη να αντιδράσει», σημαίνοντας συναγερμό. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Το ΠΑΜΕ αποφάσισε νέο συλλαλητήριο για σήμερα στις 6 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που είναι πρώτη δύναμη στη διοίκησή του, κήρυξε για σήμερα 24ωρη παμπειραϊκή απεργία.
24ωρη απεργία για σήμερα εξήγγειλαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα σωματεία του Πειραιά, Επισιτισμού Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών και η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία. Στάση εργασίας για σήμερα 5 με 8 το απόγευμα αποφάσισε η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Μέχρι αργά το βράδυ, εργατόκοσμος συνέχιζε να καταφτάνει από κάθε περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά μετατρέποντας τις απεργιακές φρουρές σε μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στους καταπέλτες.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

25 Νοέμβρη 1942... Η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο!


Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα
στέλνει περήφανο χαιρετισμό
νέας ανάστασης χτυπάει καμπάνα
μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό.
Ο συμβολισμός του όμορφου αυτού αντάρτικου τραγουδιού δεν είναι τυχαίος. Τα σύμβολα στην ιστορία, αποτέλεσμα καταγραφής μεγάλων έστω και στιγμιαίων γεγονότων, έχουν επιδράσει στη λαϊκή ανάταση, έχουν...
 συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ψυχολογίας και συνείδησης στις λαϊκές μάζες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια ηρωικά κατορθώματα στον αγώνα με σκοπό την επιβολή του δίκιου τους.
Και αν η γέφυρα της Αλαμάνας ήταν για την επανάσταση του 1821 ένα από τα ηρωικά κατορθώματα στον εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα των Ελλήνων για την ίδρυση δικού τους αστικού κράτους ενάντια στη φεουδαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου καθιέρωσε στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ΕΛΑΣ συνολικά το λαϊκοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ με ψυχή και αιμοδότη το ΚΚΕ, ως τη δύναμή τους για μια νέα λαοκρατούμενη Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους Ιταλογερμανούς κατακτητές. Ήταν με μια έννοια καταλύτης στην απελευθέρωση ανεξάντλητης λαϊκής δύναμης σ' ένα αγώνα άνισο, μα πέρα για πέρα δίκαιο, που ως προς την απελευθέρωση οδήγησε το λαό μας στη νίκη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο λαϊκός ποιητής αποτύπωσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της Αντίστασης με το Γοργοπόταμο, συσχετίζοντάς τον με την Αλαμάνα.
Τι ήταν λοιπόν ο Γοργοπόταμος; 'Η -πιο σωστά- τι έγινε στο Γοργοπόταμο;
Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942, οι αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, μαζί με δυνάμεις του ΕΔΕΣ και μια ομάδα Άγγλων σαμποτέρ, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου. Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν ως πράξη μια μεγάλη ηρωική, για τις τότε δυνάμεις του αντάρτικου, ενέργεια που φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην ένταση της απελευθερωτικής πάλης. Μα έκανε εντύπωση και σ' όλους τους υπόδουλους λαούς της Ευρώπης.
Ας δούμε όμως πώς πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη επιχείρηση.
Τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη του 1942, βρετανικά αεροπλάνα μετέφεραν ομάδες σαμποτέρ στην Ελλάδα. Οι ομάδες έπεσαν στην περιοχή της Γκιώνας και μια ομάδα στην περιοχή του Καρπενησίου.
Οι ομάδες των Βρετανών Σαμποτέρ είχαν έρθει στην Ελλάδα ύστερα από απόφαση του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, με άμεσο στόχο να εκτελέσουν μια αποστολή με την κωδική ονομασία "HARLING", να ανατινάξουν, δηλαδή, μία από τις τρεις γέφυρες της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοπόταμου. Αλλά δεν ήταν αυτή η μοναδική αποστολή τους. Στόχος τους βασικά ήταν να ανοίξουν το δρόμο της εδραίωσης της στρατιωτικής παρουσίας των Άγγλων στην Ελλάδα. Άλλωστε τα συμφέροντά τους διαπλέκονταν άμεσα μ' αυτά της άρχουσας τάξης και ενδιαφέρονταν οι Άγγλοι για το μεταπελευθερωτικό καθεστώς, με δεδομένο μάλιστα ότι την ηγεσία του λαϊκού απελευθερωτικού κινήματος είχε αναλάβει η εργατική τάξη με το Κόμμα της, και η συμμαχία της, το ΕΑΜ, ήταν πραγματικά η μόνη δύναμη αντίστασης που είχε ως στόχο μια άλλη Ελλάδα, του λαού της.
Αρχηγοί των Αγγλων σαμποτέρ ήταν οι Ε. Μάγιερς και Κρις Γουντχάουζ, δύο καθόλου τυχαίοι άνθρωποι, που διατέλεσαν αρχηγοί της αγγλικής στρατιωτικής αποστολής στο ελληνικό αντάρτικο, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό για την εδραίωση της βρετανικής κυριαρχίας πάνω στις ελληνικές υποθέσεις.
Οι Αγγλοι σαμποτέρ -και κυρίως οι αρχηγοί τους- από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να έρθουν σε επαφή με τον δικό τους άνθρωπο, τον Ναπ. Ζέρβα, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτός και οι ανταρτικές του δυνάμεις ήταν αρκετές για να την εκτέλεση της αποστολής Harling. Για το ΕΑΜ, όπως και τον ΕΛΑΣ, όχι μόνο δεν ήθελαν να έχουν ανάμειξη στην επιχείρηση ανατίναξης, αλλά αυτές τις λαϊκές οργανώσεις τις θεωρούσαν αντιπάλους των απώτερων σκοπών τους. Αναγκάστηκαν όμως να συνεργαστούν μαζί τους όταν διαπίστωσαν ότι ο Ζέρβας όχι μόνο δε διέθετε της απαραίτητες δυνάμεις για την ανατίναξη της γέφυρας, άρα δεν μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα, αλλά και οι δυνάμεις του ήταν πολύ μικρότερες απ' αυτές που διέθετε ο ΕΛΑΣ.
Η οργάνωση και εκτέλεση της επιχείρησης
Η γέφυρα που τελικά επιλέχθηκε να ανατιναχτεί ήταν αυτή του Γοργοπόταμου. Την επιχείρηση εκτέλεσαν εκατόν πενήντα αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, εξήντα αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα και δώδεκα Αγγλοι σαμποτέρ, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Εντι Μάγιερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ. Το σχέδιο ανατίναξης ήταν των Εγγλέζων και συγκεκριμένα του Ε. Μάγιερς, που ήταν ειδικός σ' αυτού του είδους τα σαμποτάζ. Το σχέδιο όμως της επίθεσης για την κατάληψη της γέφυρας - έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανατίναξή της - διατυπώθηκε από τον Αρη, που ο ίδιος υπαγόρευσε στον Κωστούλα Αγραφιώτη (Κώστα Καβρέτζο), στις 25 Νοέμβρηυ, λίγες ώρες πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, αφού προηγούμενα είχε απορριφθεί σχέδιο του Ζέρβα.
Στη διαταγή - όπως διασώθηκε από ιστορικές μαρτυρίες - προβλέπονταν τα εξής:
Το νότιο βάθρο της γέφυρας με φρουρά 80 Ιταλών και πλήρη οχύρωση ανέλαβε να καταλάβει τμήμα 60 ανταρτών του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον Κωστούλα.
Το βόρειο βάθρο της γέφυρας που φυλασσόταν από 30 Ιταλούς και είχε εγκαταστημένα δύο δίκαννα αντιαεροπορικά, ικανά να χρησιμοποιηθούν και κατά επίγειων στόχων, ανέλαβε τμήμα 20 ανταρτών του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τους ανθυπολοχαγούς Παπαχρήστου και Πετροπουλάκη.
Την υπονόμευση και ανατίναξη της γέφυρας ανέλαβαν οι ειδικευμένοι Βρετανοί σαμποτέρ στους οποίους δόθηκε βοήθεια λίγων εκπαιδευμένων ανδρών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Επίσης, δυο ομάδες του ΕΛΑΣ, με 15 άνδρες η κάθε μία και ένα Βρετανό σαμποτέρ, ανέλαβαν να υπονομεύσουν τη σιδηροδρομική γραμμή ένα χιλιόμετρο περίπου προς το νότο κι ένα χιλιόμετρο προς το βορρά, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα αποστολής ενισχύσεων στον εχθρό με τρένο. Αρχηγός της μίας ομάδας τέθηκε ο Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου) και της άλλης ο Ηρακλής (Κώστας Σκαρμούτσος). Μια ακόμη ομάδα 15 ΕΛΑΣιτών, με αρχηγό το Χρυσιώτη, ανέλαβε να καταστρέψει με βενζίνη την ξύλινη οδική γέφυρα του ποταμού για την περίπτωση που θα έκαναν την εμφάνισή τους από κει εχθρικές ενισχύσεις.
Μια ομάδα από οκτώ άνδρες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον υπασπιστή του Ζέρβα Μ. Μυριδάκη, ανέλαβε να εξουδετερώσει το πολυβολείο, που πιθανόν να υπήρχε. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε πολυβολείο αποστολή της ήταν να ενισχύσει την ομάδα Κωστούλα. Επίσης, μια ακόμη ομάδα από δέκα άνδρες του ΕΔΕΣ ανέλαβε να πλευροκοπήσει τους Ιταλούς νοτιότερα της άμυνας του νότιου βάθρου.
Τέλος, γενική εφεδρεία ορίστηκε ομάδα 30 ανδρών του ΕΛΑΣ με αρχηγό το Δ. Δημητρίου - Νικηφόρο. Χρόνος έναρξης της επιχείρησης καθορίστηκε η 11η βραδινή και η γενική αρχηγία ανατέθηκε στο Ναπ. Ζέρβα.
Δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας οι Ιταλοί, σε αντίποινα, παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες από τους οποίους 7 θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα. Τους υπόλοιπους θα τους εκτελέσουν στα Καστέλλια της Παρνασίδας, μαζί με άλλους 10 κατοίκους.
Προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας
Μεταπολεμικά σχετικά με την επιχείρηση, ο Ζέρβας, σε διάφορα γραπτά του υποστηρίζει πως ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε τον Αρη κι έτσι συμμετείχε ο ΕΛΑΣ στην επιχείρηση. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι μαρτυρίες των Εγγλέζων, αν και ο Κρις Γουντχάουζ προσπαθεί να ευτελίσει τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση. «Όταν ο Αρης κατάλαβε - γράφει - ότι η επίθεση θα γινόταν, έστω και χωρίς τις δικές του δυνάμεις, δε διακινδύνευσε ν' αφήσει το Ζέρβα να πάρει όλη τη δόξα: προσφέρθηκε αμέσως να συνεργαστεί».
Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Σπ. Μπέκιος - Λάμπρος, που συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αναφέρει με στοιχεία πως ο ΕΛΑΣ συνεργαζόταν με τους Εγγλέζους για την επιτυχία της επιχείρησης πολύ πριν συναντηθεί ο Άρης με τον Ζέρβα. Έτσι όλα αυτά που αναφέρουν οι αντίπαλοι του ΕΑΜ έγιναν για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας ότι ο ΕΛΑΣ σήκωσε το κύριο βάρος της επιχείρησης, γιατί αυτό αξίωνε η προπαγάνδα του κατεστημένου, προκειμένου να ξεριζώσει από τις λαϊκές συνειδήσεις το ρόλο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση. Αλλά η Ιστορία δεν παραγράφεται.
Πηγές
1. Σπ. Μπέκιου - Λάμπρου: «Γοργοπόταμος- η αλήθεια που καίει», εκδόσεις «Τελέθριον»
2. Θέμης Μαρίνος: «Αποστολή Harling - 1942 (Η Επιχείρηση του Γοργοπόταμου)», εκδόσεις «Παπαζήση»
3. Στρατηγού Ν. Ζέρβα: «Απομνημονεύματα», εκδόσεις «Μέτρον», σελ. 32-35
4. Κρις Γουντχάουζ: «Το μήλον της Εριδος», εκδόσεις «Εξάντας»

Πηγή: Ριζοσπάστης.
Aναδημοσιεύση από Σάλτσινο.

Ο Άρειος Πάγος "ζητά τα ρέστα" από το Νίκο Μωραΐτη επειδή αντιτάχθηκε σε απολύσεις.



Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη ζητά αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή κινητοποίηση που έγινε το 2009, στο Αγρίνιο έξω από πολυκατάστημα παιχνιδιών. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρόδης με έγγραφό στη Βουλή των Ελλήνων ζητά απόφαση από το κοινοβούλιο για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ για «παράνομη βία στο Αγρίνιο, τον Φεβρουάριο του 2009»
Η «παράνομη βία» του κ. Μωραΐτη, σχετίζεται με πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε εκείνη την περίοδο, έξω από πολυκαταστήματα παιγνιδιών και συγκεκριμένα τα JUMBO. Στο Αγρίνιο, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της εισόδου του πολυκαταστήματος και μετά από τις σχετικές μηνύσεις, η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και το αίτημα του αντεισαγγελέα.
Σφοδρή είναι η αντίδραση του ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τρομοκρατία» από την πολυεθνική.
Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, αναφέρει:



«Η Νομαρχιακή Επιτροπή  Αιτ/νιας του ΚΚΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη και το λαό την πράξη της πολυεθνικής εταιρείας JUMBO περί συνέχισης της  τρομοκρατίας απέναντι σε αυτούς που παλεύουν υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Που πριν περίπου  δυο χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου να μην περάσει η απόλυση συναδέλφου εργαζόμενου στην εταιρεία.
Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Αιτ/νιας του ΚΚΕ Μωραίτης Νικόλαος για τον οποίο ζητήθηκε μετά από μήνυση του  Θεόδωρου Κατσικαλούδη να δοθεί άδεια της Βουλής των Ελλήνων για να του ασκηθεί δίωξη   για το αδίκημα της παράνομης βίας που τέλεσε στο Αγρίνιο στις 7-2-2009.
Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι η έμπρακτη στήριξη και συμμετοχή του στην αγωνιστική στάση των εργαζομένων  διεκδικώντας να μην απολυθεί συνάδελφος.
Αυτό που θεωρείται αδίκημα από την εργοδοσία εμείς το ονομάζουμε υποχρέωση προς την εργατική τάξη.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι αγωνιστές, τάσσονται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και των αγροτών. Δεν θα σταματήσουν να τους υπερασπίζονται και σε κάθε αγώνα τους μικρό ή μεγάλο θα βρίσκονται πλάι τους.
Η τρομοκρατία δεν άγγιξε, δεν αγγίζει και δεν θα αγγίξει το ΚΚΕ. Ούτε το οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα. Θα μας βρουν απέναντί τους.»

Αναδημοσίευση από 
 

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Imagine- John Lennon(Lyrics)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Πάλης ξεκίνημα (Μ. Θεοδωράκης)

Συναυλία μετά την πτώση της Χούντας (Μ. Θεοδωράκης)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ;Μίκης Θεοδωράκης - Μιλώ (live - 1974)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ:Παράγκα - Δ. Σαββόπουλος

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: The Doors - Five to One

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ :Πάνος Τζαβέλλας - Της Νειότης

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ : Πάνος Τζαβέλλας- Ξυπνήστε

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

                                              Β΄ ΓΥΡΟΣ
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟ.
Σε 89 από 89
Εκλ. Τμήματα
100,00% 
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ36.716
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ17.356
ΑΠΟΧΗ19.36052,73%
ΑΚΥΡΑ6661.1166,43%
ΛΕΥΚΑ450
ΕΓΚΥΡΑ16.240
1. ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8.02049,38%
2. ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
8.22050,62%


ΤΕΛΙΚΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Σε 89 από 89
Εκλ. Τμήματα
100,00% 
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ36.731
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ17.348
ΑΠΟΧΗ19.38352,77%
ΑΚΥΡΑ1.1652.33213,44%
ΛΕΥΚΑ1.167
ΕΓΚΥΡΑ15.016
1. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Αντιπ. Αντωνόπουλος)
7.66151,02%
2. ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αντιπ. Σκαρμούτσος)
7.35548,98%

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 92 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
Από το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο του ΣΕΚΕ
«Εις το ξενοδοχείον "Πειραιεύς", εις την αίθουσαν του σωματείου των μηχανικών ατμοπλοίων... (λογοκρισία 3 γραμμών) συνήλθε χτες εις την πρώτην συνεδρίασίν του το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον της Ελλάδος, με κύριον σκοπόν την συνένωσιν όλων των εν Ελλάδι σοσιαλιστικών ομάδων εις ένα ενιαίον κόμμα διοικούμενον ενιαίως και αντιπροσωπευόμενον εις την Διεθνή. Η έναρξις εγένετο εις τας 10 π.μ...» («Ριζοσπάστης» 5 (18) του Νοέμβρη 1918).
Ετσι άρχιζε ο «Ριζοσπάστης» το ρεπορτάζ από την πρώτη μέρα, στις 17 του Νοέμβρη 1918, των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου του Κόμματός μας, που φέτος κλείνει 92 χρόνια ζωής και δράσης, από τη στιγμή της συγκρότησης των διαφόρων σοσιαλιστικών ομίλων σε ενιαίο κόμμα, στην πρωτοπορία της οργάνωσης και καθοδήγησης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης της Ελλάδας, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Το κόμμα μας, «τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής», ήταν ώριμος καρπός της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, της εξέλιξης του καπιταλισμού. Ενσάρκωσε τη συνένωση της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού με το εργατικό κίνημα. Η εμφάνισή του σηματοδότησε την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης.
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αυτός ο νικηφόρος πόλεμος του προλεταριάτου της τσαρικής Ρωσίας ενάντια στην αστική τάξη και τους τσιφλικάδες, επέδρασε ευεργετικά και συνέβαλε στην επίσπευση της ίδρυσης του κόμματός μας.
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ήταν δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των μαζών με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα επιβεβαίωνε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. Αυτήν που από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος, δεν μπορεί να κινεί τις κοινωνικές εξελίξεις προς την πρόοδο, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση. Είναι η εποχή του ιμπεριαλισμού και των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.
Το ΚΚΕ δεν υπέγραψε και δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας στην εγχώρια και διεθνή αστική τάξη. Ο ηρωισμός και οι θυσίες των κομμουνιστών αγκαλιάζουν το χτες και το σήμερα, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.
Η στρατηγική του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα και στα άμεσα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών. Αποτελεί τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ στο λαό, απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί τον όρο για την εκπλήρωση των στόχων του, που ταυτίζονται με το λαϊκό όραμα για μια καλύτερη ζωή. Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ, σημαίνει πρώτα απ' όλα την οικοδόμηση γερών οργανώσεων στους τόπους δουλειάς και ανύψωση του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου των κομματικών μελών, συνολικά του Κόμματος.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ενσάρκωσε ό,τι πιο πρωτοπόρο είχε κατακτήσει η ανθρώπινη σκέψη μέσα από την ιστορία της δράσης των λαϊκών μαζών και το εξέφρασε με τον ταξικό προλεταριακό διεθνιστικό του χαρακτήρα, με την πολιτική και το πρόγραμμά του.
Από το πρώτο ακόμη συνέδριό του μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της εργατικής τάξης σε δικό της ξεχωριστό ταξικό επαναστατικό κόμμα, με σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής, ξεκαθαρίζοντας ότι πηγή της εκμετάλλευσης είναι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Από την πρώτη, δε, στιγμή τάχθηκε αλληλέγγυο στους ταξικούς αδελφούς σ' όλη τη Γη, αποδεικνύοντας το διεθνιστικό του χαρακτήρα, αδιάσπαστη αρχή του ταξικού επαναστατικού κόμματος, ενώ τάχθηκε στο πλευρό της Οχτωβριανής Επανάστασης.
Η ανάπτυξη των πρώτων συνδικαλιστικών αγώνων της εργατικής τάξης, καθώς και η απήχηση των κομμουνιστικών ιδεών είχαν οδηγήσει στις αρχές του 20ού αιώνα στη δημιουργία μιας σειράς σοσιαλιστικών ομίλων και οργανώσεων, που αποτέλεσαν και την οργανική σύνθεση του 1ου, ιδρυτικού, Συνεδρίου (17 - 23 Νοέμβρη 1918) του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), όπως ονομαζόταν μέχρι το 1924 (3ο έκτακτο Συνέδριο) το ΚΚΕ. Την προοδευτική αυτή σκέψη η δημιουργία του ΚΚΕ τη συνέθεσε και την ανέβασε σε ανώτερο, επιστημονικό επίπεδο.
Στην 92χρονη πορεία του το κόμμα μας υπερασπίστηκε με συνέπεια τους ανθρώπους του μόχθου. Στάθηκε στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, παλεύει για τη χειραφέτηση των εργαζομένων από την ιδεολογική και πολιτική επιρροή της αστικής τάξης, των κομμάτων της, από την καλλιέργεια αυταπατών για αντιμετώπιση των προβλημάτων με μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Τους οπλίζει με την πίστη στο δίκιο τους και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, κόντρα στο συμβιβασμό και στη μοιρολατρία.
Παλεύει για να συνειδητοποιούν ότι η πραγματοποίηση των συμφερόντων των λαϊκών δυνάμεων δε θα ευοδωθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού αλλά σε σύνδεση με την πάλη για την ανατροπή του. Πράγμα που απαιτεί να σφυρηλατούν την ενότητα, την οργάνωσή τους, τη συμμαχία τους, στον ανειρήνευτο αγώνα ενάντια στην αστική τάξη.
Ετσι, το ΚΚΕ σ' όλη την ιστορική του διαδρομή έδωσε και δίνει όλες του τις δυνάμεις, με συνέπεια, αποφασιστικότητα, μαχητικά, πληρώνοντας ακόμη και με το αίμα και τη ζωή των στελεχών και των μελών του για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες. Η σφραγίδα του βρίσκεται ανεξίτηλη στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, σ' όλη την πορεία του λαϊκού κινήματος έτσι ώστε η νεότερη ιστορία της Ελλάδας να είναι συνυφασμένη με τη δράση του ΚΚΕ.
Αντιτάχθηκε σθεναρά σ' όλες τις επιθέσεις και την τρομοκρατία του κεφαλαίου ακόμη κι αν αυτό σήμαινε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και δολοφονίες και εκτελέσεις στελεχών του. Το 8ωρο, το 7ωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα μέτρα προστασίας των ανέργων, η πάλη για την ισοτιμία των γυναικών, για τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, η δημόσια δωρεάν Παιδεία, η Υγεία αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το περιεχόμενο της ασίγαστης πάλης του ΚΚΕ, που έδενε πάντα αυτό τον αγώνα με την πάλη για το σοσιαλισμό. Αντιπάλεψε και αντιπαλεύει τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική δράση, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΟΚ, τη σημερινή ΕΕ, που αποτελούν οργανισμούς στραγγαλισμού του λαού, την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τη δράση στρατού έξω από τα σύνορα για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.
Το ΚΚΕ ενέπνευσε το πιο προοδευτικό τμήμα της διανόησης της χώρας μας, τόσο με τους αγώνες του όσο και με την αταλάντευτη πορεία του κοντά στο λαό, μαζί με τους καταπιεσμένους για το δίκιο τους. Αντιπάλεψε και αντιπαλεύει την επιβολή του αμερικανικού ονείρου και του δυτικοευρωπαϊκού τρόπου ζωής, του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου σαν αξία και ιδανικό, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις λαϊκές παραδόσεις και το λαϊκό πολιτισμό.
Μα πάνω απ' όλα το κόμμα μας πρωτοστάτησε σ' όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του λαού μας, σ' αυτές που η άρχουσα τάξη έβαζε πάνω απ' όλα τα συμφέροντά της. Το ΚΚΕ χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες έγραψε τις πιο ηρωικές παραδόσεις, παρακαταθήκη για το σήμερα.
Είναι το Κόμμα που ηγήθηκε του μεγάλου έπους της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης του λαού μας από τη γερμανική ιμπεριαλιστική υποδούλωση και κατοχή, αφού ήταν ο νους και η καρδιά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Πρωτοστάτησε στη λαϊκοαπελευθερωτική πάλη του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με την ηττοπαθή στάση της άρχουσας τάξης, που ένα μέρος της συνεργάστηκε με τον καταχτητή και ένα άλλο, το φιλοβρετανικό, έφυγε από την Ελλάδα εγκαταλείποντας το λαό έρμαιο στη γερμανική κατοχή.
Αλλά και στη συνέχεια, όταν η αστική τάξη, προκειμένου να εγκαθιδρύσει τη δική της εξουσία, αποφάσισε ένοπλα να τσακίσει μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές το λαϊκό κίνημα, τότε που ο λαός βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα, υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση, το ΚΚΕ έδωσε τη δύναμη στο λαό να επιλέξει το δεύτερο δρόμο, όπως κάθε λαός που αρνείται να δεχτεί την ταπείνωσή του. Και μπήκε επικεφαλής της τρίχρονης αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαϊκοεπαναστατικού κινήματος. Στα βουνά γεννήθηκε το νέο αντάρτικο, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.
Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα στον 20ό αιώνα, το μεγαλύτερο δημιούργημα του ΚΚΕ. Αποπνέει μόνο δίκιο και ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ.
Το δρόμο της αντίστασης, σε άλλες συνθήκες, επέλεξε το ΚΚΕ και στα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του ΔΣΕ, μέχρι την κατάρρευση της δικτατορίας του 1967 - 1974. Στις φυλακές και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στην παρανομία και στην πολιτική προσφυγιά, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με τεράστιο προσωπικό κόστος αρνήθηκαν να το αποκηρύξουν, αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.
Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί το ΚΚΕ μέχρι σήμερα. Η απόλυση από τη δουλειά, οι προσωπικές στερήσεις, κάθε σύγχρονη μορφή αυτοθυσίας χαράζουν τη ζωή χιλιάδων και χιλιάδων.
Πολλοί ήταν εκείνοι που προφήτεψαν το χαμό και την εξαφάνισή του και άλλοι προσδοκούν και επιδιώκουν το θάνατό του. Αυταπατήθηκαν και αυταπατώνται αν νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ στον ταξικό πόλεμο. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Η ιστορία μας ρίζωσε εκεί που τα όπλα της αδίστακτης εξουσίας των αστών βρίσκουν την ασπίδα του νεκροθάφτη τους. Το φάντασμα του κομμουνισμού θα πλανιέται στα κεφάλια τους ώσπου η δύναμη της αντίστασης και της αντοχής των προλετάριων και των συμμάχων τους θα γίνει χτύπημα αντεπίθεσης για την κατάργησή τους.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. (2)

Εκτός όμως από τα Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε υπάρχουν και "ενημερώνουν" και τα τοπικά.
Εδώ τι να πρωτοθαυμάσεις; Μήπως τις προεκλογικές παρουσιάσεις των υποψηφίων όπου έθαβαν κυριολεχτικά 
όχι μόνο τη δραστηριότητα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  
ή τα πρωτοσέλιδά τους όπου απέκρυπταν εντελώς το ότι 
υπήρχε και ο συνδιασμός του ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ και μάλιστα με πρόγραμμα ριζικά διαφορετικό όλων των άλλων. 
Μα τα ψέμματά τους δεν έχουν τέλος.
Αντιγράφουμε από τοπική εφημερίδα....."...Τέλος κανείς δεν είναι σίγουρος για την κατάληξη των ψηφοφόρων των κ.κ. Μαργαρίτη και Μπρούμα. Ο πρώτος ζήτησε να ρίξουν άκυρο
ή λευκό, αλλά είναι γνωστή πανελλαδικά η στάση του ΚΚΕ 
στο β΄γύρο όπου υποστηρίζονται γαλάζιοι υποψήφιοι..."
Ο Γκαιμπελισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Οταν το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που πριν ακόμα  το πρώτο γύρο έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για λευκό ή 
άκυρο όπου στο Β΄γύρο υπάρχουν υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ ή είναι δήθεν ανεξάρτητοι αλλά στη πράξη υποστηριχτές της Ε.Ε,  του Δ.Ν.Τ. και του μνημονίου. Όταν στα γραφεία τους έχει φτάσει και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή η ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που καλεί όλους όσους τη στήριξαν να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο. Όταν στους δρόμους της πόλης το αυτοκίνητο και τα μεγάφωνα της ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ενημερώνουν το λαό για τη ξεκάθαρη θέση της.Όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός και πιο σκληρός αντίπαλος της Ν.Δ και πως ποτέ και πουθενά δεν έχει προσφέρει στήριξη σε νεοδημοκράτη υποψήφιο σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα, είτε σε τοπικό, είτε σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κανένα απ' όλα τα παραπάνω δεν στάθηκε ικανό να τους κάνει να εγκαταλείψουν τη διατεταγμένη δημοσιογραφία που υπηρετούν. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, όπως λέει κι ο λαός:
                   " το  ψέμμα  έχει κοντά  ποδάρια"
και γρήγορα θα αποκαλυφτεί ο θλιβερός ρόλος τους.

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. (1)

«Ους ο ΠΑΣΟΚικός γκεμπελισμός συνέζευξε... »

Η προβοκάτσια εξ ιδιοσυγκρασίας βρίσκεται πάντα σε ένα αδιάκοπο φλερτ με τη γελοιότητα. Χτες, όμως, τα «Νέα» τα κατάφεραν και έκαναν ένα βήμα παραπέρα: Μετέτρεψαν το φλερτ σε «εις γάμου κοινωνίαν».
Στο πλαίσιο αυτής της θλιβερής τελετής, που ετελέσθη με όλους τους κανόνες της αρχής «ους ο ΠΑΣΟΚικός γκεμπελισμός συνέζευξε, η σοβαρότητα μη χωριζέτω»,ένα ήταν το «παρανυφάκι» που ξεχώριζε:
Ο ισχυρισμός των «Νέων» ότι η απόδειξη των «ανίερων συμμαχιών» του ΚΚΕ με τη ΝΔ βρίσκεται στην... Ικαρία!
«Ανίερες συμμαχίες στην Ικαρία του 2010» (!), μεταξύ του ΚΚΕ και της ΝΔ, ανακάλυψαν τα «Νέα» στο χτεσινό τους πρωτοσέλιδο!
***
Σκεφτείτε το:
Η Ικαρία είναι ο δήμος της χώρας όπου ήδη από τις 31 του Αυγούστου, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και τους ΛΑ.Ο.Σκαι ΣΥΝ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν κοινό υποψήφιο εναντίον του υποψηφίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ!
*
Η Ικαρία είναι ο δήμος που μεθαύριο, στο β' γύρο, συγκρούονται από τη μια μεριά ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με υποψήφιο τον Στέλιο Σταμούλο, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, και από την άλλη ο συνδυασμός του Χρ. Σταυρινάδη, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ!
*
Κι όμως! Την Ικαρία, εκεί δηλαδή όπου η συνεργασία, η συμμαχία, η σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ «βγάζει μάτι»,αυτήν, την Ικαρία βρήκαν (ελλείψει άλλων «αποδείξεων») να φέρουν ως «παράδειγμα» τα «Νέα» για να «στηρίξουν» το ψέμα τους!
*
Σκεφτείτε το:
Πήραν την Ικαρία, με τη δεδομένη, τη δηλωμένη, 
την πάγκοινη, την πανθομολογούμενη συμμαχία 
του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ (και τους ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ),
για να πουλήσουν στους αναγνώστες τους τον γκεμπελισμό περί υποτιθέμενης «συμμαχίας» του ΚΚΕ... με τη ΝΔ!
*
Εδώ πια, μετά από έναν τόσο εξόφθαλμο αναποδογύρισμα της πραγματικότητας, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια είναι τούτο:
Εκτός από τη βλακεία, εξίσου ανίκητη αποδεικνύεται 
η τάση των χαλκείων για τη διαστροφή της αλήθειας.

                            Νίκος Μπογιόπουλος  (Ριζοσπάστης)                 

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε όλες εκείνες κι εκείνους που εμπιστεύτηκαν τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ,
ευχαριστούμε αυτούς που πρόσθεσαν τη δική τους κόκκινη ψηφίδα αντίστασης και προοπτικής στην Ελλάδα του 2010
(1724 για το δήμο,1871 για την περιφέρεια). 
Ευχαριστούμε αυτές και αυτούς που για πρώτη φορά εμπιστεύθηκαν το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που αναμετρήθηκαν και άντεξαν στα φοβικά διλήμματα, 
στους προκλητικούς εκβιασμούς και τα καμουφλαρισμένα 
διπλά ψηφοδέλτια. Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε   αυτές και 
αυτούς που έδωσαν  την πρώτη τους ψήφο στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ της αντίστασης και του αγώνα, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και της προοπτικής για μια φιλολαϊκή διέξοδο που θα ικανοποιεί 
τις λαϊκές ανάγκες.
Η σημαντική αύξηση των ψήφων μας γεμίζει νέες ευθύνες, 
νέες υποχρεώσεις. Κατανοούμε ότι μεγαλώνει η απαίτηση απέναντί μας να ανταποκριθούμε στη λαϊκή συσπείρωση 
και πάλη, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και διάθεση για αγώνα ανθρώπων, που εκτιμούν το ρόλο και τη συμβολή 
μας, ταυτόχρονα όμως έχουν και τις ιδιαίτερες δικές τους απόψεις. Μεγαλώνει η απαίτηση απέναντί μας και η 
προσδοκία για ενημέρωση, κινητοποίηση και συντονισμό 
της δράσης και επίλυση των πολλών προβλημάτων που βουλιάζουν το δήμο και δυσκολεύουν αφάνταστα τη ζωή 
μας.
Πολλές και πολλούς δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε να ολοκληρώσουν το βήμα και προτίμησαν την αποχή 
αηδιασμένοι από την πολιτική που ασκούν τα αστικά 
κόμματα και τις επιλογές τους. Πιστεύουμε όμως πως θα συναντηθούμε στους δύσκολους και μεγάλους αγώνες που
μας περιμένουν τόσο για τα δημοτικά  όσο και για τα προβλήματα της συνολικότερης πολιτικής. 
Την Κυριακή 14 Νοέμβρη, είναι φανερό, πως καμία 
μετάλλαξη δεν μπορεί να γίνει στους δυο διεκδικητές 
του δήμου, στήριξαν και θα στηρίξουν την κυρίαρχη 
πολιτική, καμιά εγγύηση δεν μπορούν να δώσουν για 
απειθαρχία και αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές του"Καλλικράτη". Καμιά ψήφος ανοχής στο δήθεν 
λιγότερο επικίνδυνο. Καμιά συνενοχή για την πολιτική 
και τη στάση που θα ακολουθήσουν σαν πολιτικοί 
άρχοντες.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟ.
    Δεν επικυρώνουμε με τη στάση μας το βάρβαρο καλπονοθευτικό σύστημα που δίνει το 60% των εδρών 
του Δημοτικού Συμβουλίου στο 23% των συμμετεχόντων 
στις εκλογές και στο 14% περίπου του εκλογικού 
σώματος.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ    πως:
  • θα βρίσκεται κοντά στον εργαζόμενο , στον άνεργο, στον ψαρά, στο συνταξιούχο, στο μικροεπαγγελματία,στο μικρέμπορο στον αυτοαπασχολούμενο, στη νέα και στο νέο,
  • θα ενημερώνει και θα καλεί σε δράση για τα γενικότερα εργατικά,  λαϊκά προβλήματα, για την καθαριότητα, το πράσινο, την αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας, των αλυκών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη διαφάνεια στη διαχείρηση του δήμου.
  • ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΑΪΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. 
                                                   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ   10-11-2010.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ            Σε 89 από 89
Εκλ. Τμήματα
100,00% 
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 36.751  
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 22.388
ΑΠΟΧΗ 14.363 39,08%
ΑΚΥΡΑ 813 1.143 5,11%
ΛΕΥΚΑ 330
ΕΓΚΥΡΑ   21.245  
 
1.  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

1.724 8,11%
 
2.  ΟΡΑΜΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

4.119 19,39%
 
3.  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

4.818 22,68%
 
4.  ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

804 3,78%
 
5.  ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

4.895 23,04%
 
6.  ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4.885 22,99%

Σημείωση : Τα εκλογικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο Internet, υπενθυμίζεται ότι είναι σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των Δικαστικών Αντιπροσώπων . Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ        Σε 89 από 89
Εκλ. Τμήματα
100,00% 
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 36.731  
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 22.390
ΑΠΟΧΗ 14.341 39,04%
ΑΚΥΡΑ 1.758 2.883 12,88%
ΛΕΥΚΑ 1.125
ΕΓΚΥΡΑ   19.507  
 
1.  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Αντιπ. Σολτάτος)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 1.871 9,59%
 
2.  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Αντιπ. Κούστας)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 815 4,18%
 
3.  ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Αντιπ. Αντωνόπουλος)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 7.986 40,94%
 
4.  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕ
ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντιπ. Λιάγκος)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 280 1,44%
 
5.  ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΗΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ( Αντιπ. Σταθόπουλος)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 478 2,45%
 
6.  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Αντιπ. Σερίφης)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 383 1,96%
 
7.  ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αντιπ. Σκαρμούτσος)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 6.729 34,50%
 
8.  ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Αντιπ. Γκέκας)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 410 2,10%
 
9.  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Αντιπ. Ρούση)
Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Υποψηφίων 555 2,85%