Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Δήμα σήμερα στη Διέξοδο

“ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ” 
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ

              Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» εγκαινιάζουν την καλλιτεχνική συνεργασία με “ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ” του εικαστικού ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΑ.


Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Δήμα με έργα γυναικείων πορτρέτων πάνω σε παλιές ξύλινες επιφάνειες με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και με βλέμματα που μας ταξιδεύουν από την βρεφική στην παιδική ηλικία της αγνότητας, από την ομορφιά της εφηβείας στην ενηλικίωση και από την ωριμότητα στα γηρατειά........ «Σε μια εποχή που μας κατακλύζει η ισοπεδωτική αισθητική των ”selfies” και των επιτηδευμένων «ψηφιακών» βλεμμάτων, μια σειρά γυναικείων πορτρέτων «πλησιάζουν» ευλαβικά -σε απόσταση αναπνοής- τον θεατή ίσως για να «ξορκίσουνε» την μοναξιά μας», αναφέρει ο καλλιτέχνης στο σκεπτικό για την δημιουργία των 35 έργων που συνθέτουν τη θεματική της έκθεσής του, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 21/1, 27/1, 2/2 και 10/2 θα εξελίσσεται στο χώρο της «Διεξόδου» ένα θεατρικό δρώμενο ανάλογο του θέματος της έκθεσης που θα ερμηνεύει η Ράνια Κατσιγιάννη σε επιλογή κειμένων και σκηνοθεσία Μάγδας Ρεντίφη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Προσοχή:

Λόγω περιορισμένου χώρου για την δωρεάν παρακολούθηση του θεατρικού δρώμενου απαιτείται προεγγραφή για κρατήσεις θέσεων στην Γραμματεία της «Διεξόδου» ή στο τηλέφωνο 26310 - 51260 καθημερινά 11-1 το πρωί.

                       ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 

Σε μια εποχή που η ισοπεδωτική αισθητική των ”selfies” και των επιτηδευμένων «ψηφιακών» βλεμμάτων μας κατακλύζει, μια σειρά γυναικείων πορτρέτων που ευλαβικά «πλησιάζουν» -σε απόσταση αναπνοής- τον θεατή ίσως να «ξορκίσουν» την μοναξιά μας. Τη μοναξιά τους. 

Τα γυναικεία πορτρέτα της έκθεσης, απλώνονται πάνω σε ξύλινες επιφάνειες με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου με βλέμματα που μας ταξιδεύουν από την βρεφική και παιδική ηλικία της αγνότητας, στην ομορφιά της εφηβείας και ενηλικίωσης ως το γήρας. 

Μία σπουδή στην έκφραση, το βλέμμα, το συναίσθημα. Ένας ύμνος στο γυναικείο φύλο και την προσφορά του. 

Από πρόσωπο σε πρόσωπο, από χρόνο σε χρόνο, οι μορφές αλλάζουν κατάσταση και με το χρώμα παίρνουν διαφορετική υπόσταση. 

Μέσα από τα διαφορετικά σχέδια προσώπων επιχειρείται μία βαθύτερη προσέγγιση της ανθρώπινης κατάστασης, σε όλες της εκφάνσεις της, ανοίγοντας ένα διάλογο μεταξύ θεατή και έργου. Κάθε πορτρέτο αφηγείται τη δική του ιστορία, όμως κι αυτή αλλάζει ανάλογα με το ποιος κοιτάζει το έργο… 

Πρόσωπα συχνά εκφραστικά, χαριτωμένα και ρομαντικά. Άλλα ντροπαλά, συνεσταλμένα ή αποφασιστικά, κοιτούν μετωπικά το θεατή και λειτουργούν ως μία αμφίδρομη ανάκριση. Επιδιώκουν το βλέμμα του, αποζητούν την εξονυχιστική παρατήρησή του ως την αποκάλυψη του πρωταγωνιστικού ρόλου της.

                               Δημήτρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου