Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πετυχημένη η εκδήλωση για όσους σπούδασαν στις σοσιαλιστικές χώρες

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΤΟΥ ΚΚΕ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση επιστημόνων από όλη την Ελλάδα


             

   Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με τίτλο «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή το απόγευμα, στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο» στο κέντρο του Πειραιά.

   Από νωρίς διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν μικρός για να «χωρέσει» τη λαχτάρα νέων και παλιότερων γενεών να ξαναβρεθούν, να έρθουν σε επαφή με την προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ να αναδείξει την προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, βλέποντας με επιστημονικό τρόπο και τις αδυναμίες και παρεκκλίσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του. Η συγκινητική ανταπόκριση ξέφυγε κατά πολύ από τα όρια της Αττικής, καθώς συμμετείχαν εκατοντάδες απόφοιτοι, σημερινοί επιστήμονες και εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Ξάνθη και την Κρήτη έως τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία. Στην κατάμεστη αίθουσα και τα θεωρεία του «Κρεμλίνου» βρέθηκαν, ασπρομάλληδες σήμερα, τα «παιδιά της θύελλας», της πολιτικής προσφυγιάς, μετά τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και οι τυχεροί εκατοντάδες νέοι που μετά το 1974, έως το 1989, βρήκαν τη «ζεστή αγκαλιά» των σοσιαλιστικών χωρών στις σπουδές και τη ζωή τους εκεί.




Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα του «Κρεμλίνου»


   Η ανταπόκριση αυτή, όπως ειπώθηκε από τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, βάζει νέα καθήκοντα για το ΚΚΕ και αποτελεί δέσμευση να συνεχιστεί η προσπάθεια.


Προβολή των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα


   Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που στην παρέμβασή του ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις του ΚΚΕ, τη συνεχή του προσπάθεια με τη μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού να μελετά την κοινωνική εξέλιξη.
   Υπογράμμισε τη σημασία που έχει ότι το ΚΚΕ την περίοδο της αντεπανάστασης κράτησε ψηλά τη σημαία του κομμουνισμού και πάλεψε και παλεύει για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
   Ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του σημείωσε απευθυνόμενος στους επιστήμονες στην αίθουσα:
 «Στις σημερινές συνθήκες, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, απευθυνόμαστε σε εσάς που σπουδάσατε στο σοσιαλισμό, γιατί θεωρούμε ότι μπορείτε και πρέπει να συμβάλετε στην επίτευξη μιας σειράς σημαντικών στόχων:
Στην προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στην υπεράσπιση της ιστορικής επικαιρότητας και της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, στον αντίποδα της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.



Η ορχήστρα των αποφοίτων επί το έργον


   Οσοι σπουδάσατε στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από διαφορές από χώρα σε χώρα, ήρθατε σε επαφή με την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης, γνωρίσατε το σχεδιασμό της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, τις συνθήκες ζωής, των σπουδών και εργασίας, τα επιτεύγματα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα από όλα του εργαζόμενου ανθρώπου. Γνωρίσατε τη μεγάλη υπεροχή του σοσιαλισμού στο περιεχόμενο της μόρφωσης και την έλλειψη ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, σε σχέση με την Ελλάδα και τις καπιταλιστικές χώρες.

  Μπορείτε λοιπόν και πρέπει να αποτελέσετε μία μαχητική δύναμη, ένα ζωντανό "σώμα" επίθεσης απέναντι στην αστική εκστρατεία συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πρώτης μεγάλης διάρκειας προσπάθειας στην Ιστορία για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της υπεράσπισης της ανωτερότητας του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

   Μπορείτε τουλάχιστον να καταθέσετε τη βιωματική σας εμπειρία ιδιαίτερα στους νέους, που βομβαρδίζονται καθημερινά από τα σκουπίδια της αστικής προπαγάνδας των μέσων μαζικής αποβλάκωσης.

  Πέρα όμως απ' την άμεση ατομική βιωματική εμπειρία του καθενός, έχει σημασία η συμβολή σας στη συλλογική προσπάθεια εμβάθυνσης σχετικά με την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, που φωτίζει τη νέα πνοή, τη νέα ανώτερη ποιότητα που έδωσε σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Εχει σημασία η συμβολή του καθενός και της καθεμιάς, για να αναδείξετε ότι οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπόρεσαν και μπορούν να διασφαλίσουν τα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα και να αναβαθμίσουν τη σχέση κάθε ατόμου με την κοινωνία. Η προσφορά του σοσιαλισμού στον καθένα από εσάς στη μόρφωση και στη γενικότερη συγκρότησή του, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη συμβολή σας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια εμβάθυνσης. Φυσικά δεν σας ζητάμε να κλείσετε τα μάτια στα αρνητικά συμπτώματα, στις παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε όλα αυτά που σας στεναχώρησαν. Το αντίθετο μάλιστα».

Συμβολή στην έρευνα για τις αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης


   «Ο δεύτερος στόχος στον οποίο σας καλούμε να συμβάλετε αφορά την επιστημονική έρευνα των αιτιών της νίκης της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα. Σας καλούμε σε μια διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που διαμόρφωσε το Κόμμα μας για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, καθώς και τη συμβολή σας στην περαιτέρω έρευναπροβλημάτων που αφορούν τη σοσιαλιστική οικονομία και το εποικοδόμημα.

   Θεωρούμε χρήσιμη και αναγκαία τη διακριτή συμβολή σας στη διερεύνηση της αρνητικής πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, για να φωτίσουμε όσο πιο ολοκληρωμένα μπορούμε την πορεία που οδήγησε στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Η μελέτη αυτής της αρνητικής πείρας φωτίζει τελικά τις συνέπειες από την υποχώρηση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και επιβεβαιώνει και με αυτόν τον τρόπο την ανωτερότητά τους για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Γι' αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο θεωρητικής και πολιτικής αντεπίθεσης το επόμενα χρόνια.

   Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε προτάσεις και σκέψεις βελτίωσης αυτής της συνεχούς σχετικής ερευνητικής, μελετητικής και μεταφραστικής προσπάθειας, που έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον και την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σημειώνουμε ότι υπάρχει πλούσιο μελετητικό έργο, θεωρητικές συζητήσεις, αρχειακό υλικό που δεν έχει καν μεταφραστεί και στην ουσία παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα».

Για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος


  «Σημαντική και πολύμορφη μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή σας για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στη χώρα μας, για την ανασύνταξη του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος ώστε να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που στηρίζει, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

  Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να συμβάλλει στον σκληρό ταξικό πόλεμο διαρκείας απέναντι στην αστική τάξη.
 Να συμβάλλει με το προσωπικό παράδειγμα, τη συνδικαλιστική δράση, την αλληλεγγύη και την οικονομική βοήθεια, τη συμβολή του στην επιστημονική έρευνα και στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, απέναντι σε αντιδραστικές, ιδεαλιστικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις. Οι περισσότεροι ήρθατε σε επαφή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία του διαλεκτικού ιστορικού υλισμού και αποκτήσατε δυνατότητες ουσιαστικής επιστημονικής συνεισφοράς στο ιδιαίτερο επιστημονικό σας αντικείμενο, είτε αφορά την οικονομία, είτε την Υγεία, είτε την ανάπτυξη της τεχνικής, τις πολυτεχνικές σχολές, την κοινωνιολογία και άλλους κλάδους.
  Στις σημερινές συνθήκες σύγχυσης, ηττοπάθειας, οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος, οι επιστημονικές μαρξιστικές επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Μπορείτε λοιπόν να συμβάλετε πολύμορφα στη διαπάλη σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο.

   Η διαπάλη αυτή διεξάγεται και μέσα στους επιστημονικούς φορείς, επιμελητήρια και συλλόγους στην Ελλάδα. Αφορά και την προσπάθεια διακριτής συνδικαλιστικής έκφρασης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων σε σχέση με τους εργοδότες και τα επιστημονικά στελέχη, στην οποία πρωταγωνιστούν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ».
  Η εκδήλωση «ντύθηκε» με μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια που παρουσίασαν απόφοιτοι από πανεπιστήμια των σοσιαλιστικών χωρών, που παράλληλα με τις σπουδές τους ανέπτυξαν το ταλέντο τους, δημιουργώντας μουσικά συγκροτήματα στις χώρες όπου σπούδαζαν. Συμμετείχαν οι Ερμιόνη Νόστου (πιάνο), Λαρίσα Ιασονίδου (τραγούδι), Σουζάνα Γιαννακοπούλου (πιάνο - τραγούδι), Γιάννης Ζορζοβίλης (μπουζούκι), Παύλος Μαβίδης (μπουζούκι), Δάνης Σαράντος (κιθάρα - τραγούδι) και Αρης Νικολαΐδης (μπαγλαμάς - τραγούδι), ενώ και η γνωστή τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέτα, απόφοιτη πανεπιστημίου της ΕΣΣΔ, συνεισέφερε στην όμορφη μουσική παράσταση.

                           Ριζοσπάστης   20 & 21 - 1 - 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου