Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Για το δάνειο του 1.200.000 €

                              ΔΗΜΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 28-1-2013 και αποφάσισε τη σύναψη δανείου επενδυτικού σκοπού με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ύψους 1.200.000 ευρώ.
Στην εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θέλει το συγκεκριμένο δάνειο . Αυτοί είναι: 

α) αγορά του ΙΧΘΥΚΑ, 
β) έργα βελτίωσης του λιμανιού ενόψει της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Μεσολογγίου με Ιθάκη και Κεφαλονιά, 
γ) έργα βελτίωσης του αεροδρομίου για προσέλκυση τουριστών μέσω αεροπορικών πτήσεων, 
δ) για εκπόνηση μελετών για ανέγερση δημαρχείου και 
ε) για έργα που θα αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ χαρακτήρισε την πρόταση πολύ «πρωτοποριακή» και «προωθημένη» που ξεπερνά σε αντιλαϊκότητα ακόμα και την εφαρμοζόμενη πολιτική στην τοπική διοίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ αφού εκτός από τη μετατροπή των δήμων σε ανώνυμες επιχειρήσεις επιπλέον συνδράμει τους ιδιώτες στο έργο τους για θησαυρισμό με καταλήστευση του φυσικού περιβάλλοντος και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων συμβάλλοντας με έργα υποδομών που θα ακριβοπληρώσουν οι δημότες.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να μην ψηφίσουν την πρόταση γιατί ενώ ο δήμος αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί (εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς), απειλείται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω χρεών, έχει απλήρωτους προμηθευτές πέραν της εξαετίας, αδυνατεί να μαζέψει ακόμη και τα σκουπίδια (δέκα μέρες και πάνω για να περάσει το απορριμματοφόρο), περιμένει να καλύψει βασικές ανάγκες μέσα από δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις έργου, δανείζεται (ποιος ξέρει με ποιο επιτόκιο) για να αγοράσει την περιουσία του (περίπτωση ΙΧΘΥΚΑ)* ή να φτιάξει υποδομές που θα αξιοποιήσουν και θα καρπωθούν επιχειρηματίες ιδιώτες (περίπτωση λιμανιού & αεροδρομίου).
Η πρόταση ψηφίσθηκε και από σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα καλέσει τους δημότες να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Το ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1985 με στόχο τη λειτουργία και διαχείριση πρότυπης ερευνητικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στις εκβολές του Αχελώου, για τη διεξαγωγή ερευνών και την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα της Ιχθυοκαλλιέργειας. Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε δημόσια έκταση 656,5 στρ. και κτίριο εντός αυτής 75 τμ. έως το 2014. 
Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχαν το ελληνικό δημόσιο (Υπουργείο Έρευνας Τεχνολογίας), με το ποσό των 172.122.000 δρχ. και η Αγροτική Τράπεζα με το ποσό των 120.000 δρχ.· Στις 18/12/1987 αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 52 εκατ. δρχ, ποσό που αποκλειστικά συνεισέφερε η τότε Κοινότητα Νεοχωρίου παραχωρώντας έκταση 350 στρεμμάτων κατά κυριότητα και έκταση 979 στρ. κατά χρήση έως το 2014.
Το ΙΧΘΥΚΑ καταδικάστηκε σε απραξία από την εκάστοτε κυβέρνηση (με κόστος 500.000 ευρώ/έτος) και στη συνέχεια απαξιώθηκε – καταληστεύτηκε για να χαριστεί στους ιδιώτες. Ο εκκαθαριστής πρότεινε: 
1. Μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας αντί συμβολικού ποσού ενός (1) ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
2. Η αποτιμηθείσα αξία των 1.100.000 ευρώ μειώνεται!!!!
Στα 350.000 ευρώ και μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτο για τριάντα (30) χρόνια. Η δημοτική αρχή αντί να απαιτήσει την περιουσία της, τα 350 στρεμ. και να μην ιδιωτικοποιηθεί η κρατική σπεύδει να αγοράσει την περιουσία της και τη δυνατότητα να ιδιωτικοποιήσει η ίδια την κρατική.

                                  
                                        Ιανουάριος 2013 

 Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μαργαρίτης Θόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου