Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2013

Εξαθλίωση για τις στρατιές ανέργων που   
                                      
αυξάνονται

 Σταθερά χρόνο με το χρόνο μειώνεται το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι συνεχώς αυξάνονται


Πρόκληση για το πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, αλλά και για το σύνολο της εργατικής τάξης, αποτελεί ο νέος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2013 που προβλέπει νέα μείωση των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τις εισφορές των εργαζομένων, για να απασχολούν τζάμπα εργάτες μέσα από τα διάφορα προγράμματα. Τα παραπάνω κατήγγειλε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Γκόγκος και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού, ο οποίος και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από 1,820 δισ. ευρώ για το 2012, στο 1,124 δισ. ευρώ για το 2013. Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό πέφτει στα 450 εκατομμύρια ευρώ για το 2013, από 500 εκατομμύρια το 2012 και 750 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα - έξοδα του Οργανισμού εμφανίζονται ισοσκελισμένα, η πραγματικότητα είναι άλλη.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα κύρια έσοδα προέρχονται από το ΙΚΑ (το ΙΚΑ εισπράττει τις εισφορές για λογαριασμό των ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ) και προϋπολογίζονται για το 2013 στα 2,227 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτά όμως περιλαμβάνεται το ποσοστό 30% από τις εισφορές που εισπράττονται μέσω ΙΚΑ αλλά με τον νόμο 3863 θα παρακρατηθούν για τον κλάδο σύνταξης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Παράλληλα, προϋπολογίζονται εισφορές παρελθόντων ετών που εισπράχτηκαν από το ΙΚΑ, αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Με δεδομένη, ωστόσο, την κακή οικονομική κατάσταση του Ταμείου, οι εισφορές αυτές δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα καταβληθούν. Αρκεί να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ χρωστά περίπου 7 δισ. στον ΟΑΕΔ και γύρω στα 2,5 δισ. προς τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας από εισφορές που δεν έχουν αποδοθεί.
Με τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο Θ. Γκόγκος κατήγγειλε ότι η «νέα μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στο φετινό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, το πετσοκομμένο κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας σε συνθήκες κατακόρυφης αύξησης των απολύσεων, αποτελούν πρόκληση.
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι εντελώς στον αέρα, καθώς καταγράφονται λογιστικά και όχι πραγματικά έσοδα, που ακόμα κι αυτά είναι πετσοκομμένα και πίσω από τις σημερινές ανάγκες των ανέργων και των εργαζομένων. Τα συσσωρευμένα χρέη από το ΙΚΑ, τα οποία δεν καταβάλλονται προϋπολογίζονται ως έσοδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φαινομενικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που αφετηριακά ξεκινάει με έλλειμμα. Για τους καταργηθέντες οργανισμούς του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, υπάρχει κενό. Νέο κατασκευαστικό έργο αναφέρει η κυβέρνηση πως δε θα υπάρξει, οι οικισμοί που είναι σε εξέλιξη έχουν παγώσει όπως αντίστοιχα έχουν παγώσει και τα δάνεια, με τα παραχωρητήρια υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη καθυστέρηση, η επιδότηση του ενοικίου βρίσκεται στο 2009 και την ίδια στιγμή προϋπολογίζονται ελάχιστα χρήματα μακριά από τις ανάγκες των δικαιούχων και των εργαζομένων για φτηνή λαϊκή στέγη».
Υπογράμμισε ότι «για τα επιδόματα ανεργίας προϋπολογίζονταν πέρσι 1,820 δισ. ευρώ και τώρα το ποσό πέφτει στο 1,1 δισ. ευρώ. Γιατί; Μειώθηκαν οι άνεργοι ή επιδοτείται το σύνολό τους; Να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση να βρει χρήματα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εχει την πολιτική ευθύνη για τον άθλιο προϋπολογισμό που φέρνει στο ΔΣ του ΟΑΕΔ για έγκριση».
Και μεταξύ άλλων, κατέληξε λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω, όπως προκύπτουν από το νέο προϋπολογισμό «αποτελούν επιμέρους πλευρές του βασικού προβλήματος. Είναι προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της μελλοντικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη που θα πατήσει πάνω στον εξαθλιωμένο λαό που εντελώς αποδυναμωμένος θα δουλεύει για ένα ξεροκόμματο χωρίς δικαιώματα. Ανάκαμψη που έχει ως μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια που αξιοποιούν την ανεργία, για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, για να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός την κρίση του συστήματος».
Πόσο «ενοχλητική» είναι η φωνή του ΠΑΜΕ φάνηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, καθώς τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και της κυβέρνησης κάλεσαν ευθέως τον Θ. Γκόγκο να παραιτηθεί, αφού δεν στηρίζει τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, έδιναν και έπαιρναν οι έμμεσες απειλές για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και τη θέση του στο ΔΣ καθώς πολλές φωνές έλεγαν ότι «είναι "πολυτέλεια" να έχουμε τόσο μεγάλο το Διοικητικό συμβούλιο» και ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία είναι διαφορετική η δομή των ΔΣ, κ.λπ.

                                             Ριζοσπάστης 1-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου