Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση το Σάββατο στο Μεσολόγγι για το έκτακτο στρατοδικείο και τις εκτελέσεις στο πεδίο βολής της Αγριλιάς





                                                
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016
ώρα: 19:30, στην Κεντρική πλατεία

    Λαέ της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ναυπακτίας, νέοι και νέες, απόγονοι των αγωνιστών ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ!

   Στα χρόνια 1946-49, όταν το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα έφτασε σε ανοιχτή ρήξη με την εξουσία της αστικής τάξης, αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
   Το κράτος, ως μηχανισμός καταστολής, προσάρμοσε όλες του τις λειτουργίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να συντρίψει στρατιωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά τις λαϊκές δυνάμεις. Με το Γ' Ψήφισμα άρχισαν να ιδρύονται Έκτακτα Στρατοδικεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά,σέρνονταν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού που συλλαμβάνονταν ή παραδίδονταν, μέλη του ΚΚΕ, όποιος με οποιονδήποτε τρόπο στήριζε τον αγώνα του ΔΣΕ ή με οποιονδήποτε τρόπο εξέφραζε συμπάθεια. Αυτά τα δικαστήρια διακρίθηκαν για την σκληρότητά τους, για τις βαρύτατες ποινές που επέβαλαν και την ευκολία με την οποία εξέδιδαν τις θανατικές καταδίκες.
   Ένα απ' αυτά τα στρατοδικεία ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Μεσολόγγι, πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας. Σ' αυτό, μέχρι τον Οκτώβριο του 1949, εκδικάστηκαν εκατοντάδες υποθέσεις, επιβλήθηκαν πολλές θανατικές καταδίκες και σε ισόβια (χωρίς να υπολογιστούν οι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης).
   Ταυτόχρονα, όμως, με την καταστολή και την τρομοκράτηση που ασκήθηκε στο ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα απ' τους αντιπάλους του, σημειώθηκαν και λαμπρά παραδείγματα ηρωισμού, αγωνιστικής, κομμουνιστκής, περήφανης στάσης στα στρτοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
   Τιμή και δόξα πρέπει σ' όλους όσους σύρθηκαν στα στρατοδικεία της αστικής ταξης εξαιτίας της συμμετοχής τους στη λαϊκή υπόθεση, όσοι στάθηκαν με αξιοπρέπεια και λεβεντιά, όσοι εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν. Επίσης σ' εκείνους που εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αγωνιστές, σε όσους προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, στους δικηγόρους που παρείχαν νομική στήριξη (και μάλιστα, αφιλοκερδώς).
   Η καταστολή, ο αυταρχισμός και ο αντικομμουνισμός συνέχιζαν να χαρακτηρίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες αργότερα. Η εξουσία των αστών διατηρήθηκε στη χώρα μας με σιδερένια πυγμή, χάρη στη στήριξή της από τον βρετανικό και στη συνέχεια τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ωστόσο, το λαϊκό κίνημα και η πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, άντεξε τις διώξεις, την παρανομία, τις εξορίες, τις φυλακές, την καταστολή εμπνεόμενο από τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές του ΕΑΜ, του Δημοκρατικού Στρατού, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που βάδισαν με θάρρος στο δρόμο του αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία. Και άντεξε γιατί διαπνέεται από την ίδια βαθιά πίστη στην τελική νίκη του λαού.
   Σήμερα, το ΚΚΕ διεξάγει σταθερά και αποφασιστικά τον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη συμμαχία τους και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, μέσα στις συνθήκες της αντεπανάστασης, που επικράτησε την περίοδο 1989-1991,αλλά και της σημερινής βαθιάς κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
   Το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να εκτονώσει την αγανάκτησή του από τον πόλεμο ενάντια στις ανάγκες αλλά και τις κατακτήσεις του, που διεξαγάγει το κεφάλαιο και η εξουσία του, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κινειται στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
   Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.
               
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016
ώρα: 19:30, στην Κεντρική πλατεία
Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας
μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας
             
             Το πρόγραμμα, επίσης, περιλαμβάνει:
  • Απαγγελία ποιήματος
  • Αναφορά στους εκτελεσμένους αγωνιστές
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Πορεία στους δρόμους της πόλης

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 
ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου