Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ Κοροϊδεύει το λαό, εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ



Κάνει το άσπρο μαύρο σε ό,τι αφορά σχετική απάντηση της Κομισιόν

Κοροϊδία πρώτου μεγέθους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συνιστά ο ντόρος που σήκωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το αν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την απάντηση σαν «πρώτη μικρή δικαίωση», διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση παρανομεί σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο και την καλεί να συμμορφωθεί, ενώ απειλεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, όχι μόνο νομιμοποιεί το χαράτσι, αλλά επιβεβαιώνει ότι το αστικό δίκαιο κάθε άλλο παρά εμποδίζει την κυβέρνηση να απειλεί με διακοπή του ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον αρμόδιο επίτροπο «αν μπορεί η κυβέρνηση ενός κράτους - μέλους να επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας να εισπράττουν κρατικούς φόρους». Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου ήταν αφοπλιστική: «Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Καταρχήν, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι γεγονός ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ως ένα βαθμό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες». Με άλλα λόγια, ο Επίτροπος απαντάει ότι με βάση το δίκαιο της καπιταλιστικής ΕΕ και των κρατών - μελών της, η είσπραξη χαρατσιών μέσω επιχειρήσεων παροχής Ενέργειας, είναι απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει ακόμα «αν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» και αν αυτό είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία«που ορίζει πως κάθε κράτος ορίζει την έννοια των ευάλωτων καταναλωτών, όπου μπορεί να γίνεται μνεία στην ενεργειακή φτώχεια καθώς και μεταξύ άλλων στην απαγόρευση διακοπής σύνδεσης τέτοιων καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους». Ο Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...) Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Τι απαντάει η Κομισιόν; Οτι τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους, δηλαδή πληρωμή του χαρατσιού, για να έχουν ρεύμα τα λαϊκά νοικοκυριά. Λέει επίσης ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δικαίωμα να έχουν ρεύμα, αλλά πουθενά δε λέει ότι υποχρεώνεται η ΔΕΗ να τους το παρέχει αν δεν πληρώσουν το χαράτσι, ακριβώς γιατί η οδηγία που επικαλείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει να επιβάλλονται ειδικοί όροι για την παροχή ρεύματος, δηλαδή να πληρωθεί το χαράτσι. Αυτό τον ειδικό όρο νομοθέτησε η κυβέρνηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρέμβει αποπροσανατολιστικά και πυροσβεστικά στο κίνημα, επικαλούμενος την ΕΕ και τη νομοθεσία της. Είναι χαρακτηριστική η κοροϊδία που επιχείρησε με την οδηγία για τους συμβασιούχους, σπρώχνοντας μαζί με τους εργατοπατέρες και τα αντιπολιτευόμενα τότε αστικά κόμματα χιλιάδες εργαζόμενους να διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλεία μέσα στις δικαστικές αίθουσες, προς μεγάλη ικανοποίηση των δικηγορικών γραφείων.
Η νέα λαθροχειρία έρχεται να επιβεβαιώσει τον επιζήμιο και επικίνδυνο ρόλο του σαν φορέα εξωραϊσμού της ΕΕ και της αντιδραστικής πολιτικής της. Στο διά ταύτα, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να παραμερίσει ο λαός από το δρόμο του τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που αποτελούν αποκούμπι του αστικού πολιτικού συστήματος, όταν αυτό ζορίζεται από την οργανωμένη ταξική πάλη.


πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου