Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Επιτυχίες και αποτυχίες


Πέτυχε το «Σογιούζ», απέτυχε οριστικά το «Εδαφος του Φόβου»

Το «Εδαφος του Φόβου» πρόκειται να καταπέσει και να καεί στην ατμόσφαιρα το αργότερο ως το Γενάρη





Πριν από τρεις δεκαετίες, στις 19/4/1971, το σοβιετικό «Βενέρα 7» γινόταν το πρώτο σκάφος που μετέδιδε δεδομένα από την επιφάνεια άλλου πλανήτη και μάλιστα της Αφροδίτης, σε θερμοκρασία 450 βαθμών Κελσίου! Στις 3/12/1971, το επίσης σοβιετικό «Μαρς 3», γινόταν η πρώτη διαστημοσυσκευή που προσεδαφίστηκε στον Αρη. Αυτά επί σοσιαλισμού στη Ρωσία. Στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία της χλιδής των κεφαλαιοκρατών και της φτώχειας δεκάδων εκατομμυρίων, την εποχή που οι αριθμομηχανές που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές είναι δεκάδες φορές ισχυρότεροι από τους υπολογιστές της δεκαετίας του 1960, η Ρωσία δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το διαπλανητικό διαστημικό όχημα που έθεσε σε τροχιά και να το πυροδοτήσει, ώστε να πάει στον τελικό προορισμό του, τον Αρη. Εχει φτάσει ακόμα και η επιτυχής εκτόξευση των δοκιμασμένων στο χρόνο «Σογιούζ», που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ, να αποτελεί είδηση...
Ακαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες για να μη χαθεί από τα πρώτα βήματα η ρωσική (με κινεζική συμμετοχή) αποστολή «Εδαφος του Φόβου» (Phobos Grunt). Παρά τη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ερασιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία του κέντρου ελέγχου στη Ρωσία με τη διαστημοσυσκευή εξερεύνησης του δορυφόρου Φόβου του Αρη, που από την προπερασμένη Τρίτη έχει κολλήσει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, δεν έγινε δυνατή η πυροδότηση των κινητήρων. Ετσι η φιλόδοξη διαπλανητική αποστολή, που θα έφερνε πίσω στη Γη χώμα από το Φόβο, πρόκειται να καεί στην ατμόσφαιρα το αργότερο μέσα στο Γενάρη του 2012. Η απώλεια του «Phobos Grunt» έρχεται ως μια ακόμα αποτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος το τελευταίο διάστημα, αποτυχίες που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις αρκετών δορυφόρων, ενός μεταγωγικού «Προγκρές» ανεφοδιασμού προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κ.ά.


Το «Σογιούζ» λίγο πριν την εκτόξευσή του, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά τις εμφανώςδύσκολες καιρικές συνθήκες





Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Σογιούζ-ΤΜΑ22», τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, που έγινε μέσα σε συνθήκες χιονοθύελλας στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το «Σογιούζ» μεταφέρει στο ΔΔΣ το νέο του πλήρωμα, τους Ρώσους κοσμοναύτες Αντόν Σκαπλερόφ και Ανατόλι Ιβανίσιν και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ, που θα αντικαταστήσει το νυν πλήρωμα, αποτελούμενο από τον Αμερικανό Μάικ Φόσουμ, τον Ιάπωνα Σατόσι Φουρουκάβα και τον Ρώσο Σεργκέι Βολκόφ. Επιτυχής ήταν και η σύνδεση με τον ΔΔΣ που έγινε αργότερα την ίδια μέρα.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου