Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση για την αξιολόγηση των εργαζομένων του δήμου





                 δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

         
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Η Κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), η πλουτοκρατία, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου, γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα με την προώθηση της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, το τσάκισμα των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ετοιμάζουν μέσω και του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, τη λεγόμενη αξιολόγηση, και 11.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014. 
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπαθεί να παρουσιάσει την «αξιολόγηση» ως ένα μέσο που θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους, προς όφελος του λαού, θα κάνει ταχύτερη και καλύτερη την εξυπηρέτησή του. Στην πραγματικότητα, το μέτρο της «αξιολόγησης» είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τους μονοπωλιακούς ομίλους, από κάθε άποψη. 
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η «αξιολόγηση» είναι συγκριτική. Δηλαδή, το σύστημα βαθμολογεί τους υπαλλήλους όχι μόνο ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλον. Είναι, με άλλα λόγια, ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό. 
Της «αξιολόγησης» προηγείται ο επιμερισμός των ποσοστών. Σε κάθε δήμο την ευθύνη αυτή την έχει ο κάθε Δήμαρχος από τη στιγμή που δεν υπάρχει γενικός διευθυντής. Έτσι ο Δήμαρχος αποφασίζει πως θα επιμεριστούν τα κλιμάκια αξιολόγησης (9-10 το 25%, 7-8 το 60% , ενώ το 15% κάτω του 6 θα είναι υποψήφιοι άνεργοι). Ένα από τα κριτήρια είναι: «β. Οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής» (άρθρο 20). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή θα αποφασίζει και θα υπογράφει ποιες υπηρεσίες θα μένουν ανοιχτές, ποιες θα κλείνουν ή ποιες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών αφού θα χρησιμοποιηθεί η «αξιολόγηση» για τη συρρίκνωση του προσωπικού. 
Καταγγέλλουμε την υποκρισία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που ενώ συμφωνεί με τον νόμο για την αξιολόγηση, όπως συμφωνεί και με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις και την γενικότερη λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικο-οικομικά κριτήρια, ζήτησε αναβολή της εφαρμογής του, μπροστά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές για ευνόητους λόγους. 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους εργαζόμενους με σχεδιασμένο , οργανωμένο, συλλογικό αγώνα να αντισταθούν, να μην δείξουν καμιά αναμονή για λύσεις «από τα πάνω», από παλιούς ή νέους κυβερνητικούς «σωτήρες», από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.. Να μην έχει κανένας εργαζόμενος την αυταπάτη ότι μπορεί να σωθεί μόνος του και ακόμη θα υπάρξουν λύσεις σε όφελος του έξω από τους ταξικούς – λαϊκούς αγώνες. 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους στο δήμο:  
Να μη δεχτούν καμιά απόλυση-Καμιά διαθεσιμότητα 
Να πουν όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Όχι στη σύνδεση μισθού-αξιολόγησης. 
Να εμποδίσουν τα μέτρα της σφαγής των – Να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. 
Να μη συμπληρώσουν τα έντυπα αξιολόγησης και με συλλογικές αποφάσεις, να τα καταθέσουν μέσω του Συλλόγου στις αντίστοιχες υπηρεσίες. 
Να οργανώσουν την πάλη και την αντίσταση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους και όλα μέσα (αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας-καταλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες κ.α.). Κανένας προϊστάμενος-κανένας διευθυντής να μη γίνει αξιολογητής. 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τέλος όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους εκλεγμένους (παλιούς & νέους) να πάρουν θέση κατά της «αξιολόγησης», κατά της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του δήμου κατά της απόλυσης εργαζομένων του δήμου.

                                 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 6/6/2014 

Μαργαρίτης Θόδωρος, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου