Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Προχωρούν οι διαδικασίες για διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο


«Ανοικτό το θέμα των απολύσεων» παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών

                                                         
                      
Σύσκεψη για το χρονοδιάγραμμα είχαν σήμερα οι υπουργοί Γ. Στουρνάρας και Αντ. Μανιτάκης


Με το βλέμμα στο πολιτικό κόστος από τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους και το λαό, συνολικά, κάνοντας λόγο για επιμονή της τρόικας στο θέμα αυτό, το οποίο, δήθεν, δεν επιθυμεί η συγκυβέρνηση (αν και έχει συναποφασίσει την πολιτική αυτή στο πλαίσιο της ΕΕ) και επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με «διαπραγμάτευση».
Ωστόσο, όπως προέκυψε και από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, που θα φτάσουν τις 150.000 μέχρι το 2015.
Όπως ανέφεραν οι υπουργοί σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μέχρι τις 13 Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία «μετακίνησης» 1.850 υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα εξεταστούν τα οργανογράμματα 12, συνολικά, υπουργείων ώστε να καταληχθούν οι «μετακινήσεις» υπαλλήλων (προάγγελος για διαθεσιμότητες-απολύσεις) μέσω της κατάργησης φορέων και οργανικών θέσεων. Με δεδομένο ότι πρέπει μέσα στο 2013 να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, η κυβέρνηση προσπαθεί να γεμίζει τη «δεξαμενή», χρησιμοποιώντας ως μοχλό τις αναδιαρθρώσεις στις υπηρεσίες υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Ήδη το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συζητήσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας - Θράκης, από τα οποία προκύπτει μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και στους εποπτευόμενους φορείς, χωρίς να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτήσεις και άρσεις αποσπάσεων.
Παράλληλα, θα εξετάσει το πρόγραμμα «αξιολόγησης» σε οργανισμούς όπως ο ΕΟΦ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Βασικές «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο χώρος της Παιδείας, που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 εργαζόμενους και η Τοπική Διοίκηση με 80.000 υπαλλήλους. Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν το 2013.
Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «είναι ένα θέμα ανοικτό» παραδέχτηκε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο MEGA.
Στο μεταξύ, σε εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περιγράφεται η υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών, των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των υπαλλήλων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, καθώς και των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σε σχόλιό του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει για τις απολύσεις στο δημόσιο:
«Οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, που μαζί μεθοδεύουν η τρόικα και η συγκυβέρνηση, δεν αποσκοπούν στο να βρουν εργασία οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, αλλά στην εξαφάνιση από παντού της σταθερής εργασίας και στην ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.»
                                                 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου