Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η ... βρώμικη εικόνα της γιορτής


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ



Οι αγώνες ξεκίνησαν (χτες αργά το βράδυ επρόκειτο να διεξαχθεί η τελετή έναρξης) το Λονδίνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όλος ο κόσμος περιμένει να παρακολουθήσει τις επιδόσεις των αθλητών. Μόνο που όμως, ασχέτως με το τι θα συμβεί εντός αγωνιστικών χώρων, κάποιοι ήδη έχουν πάρει το χρυσό. Είναι οι πολυεθνικές, οι χορηγοί, οι διαφημιστικές εταιρείες ακόμα και οι εταιρείες ασφάλειας και οπλικών συστημάτων επενδύοντας για μια ακόμη φορά στον αθλητισμό, είδαν αλλά και θα συνεχίσουν να βλέπουν το επόμενο διάστημα τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Αγώνες του εμπορίου, της ντόπας και της εκμετάλλευσης

Αλλωστε, η μετατροπή του αθλητισμού σε προϊόν προς πώληση τους προσφέρει το έδαφος προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος εν κράτη, να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια συμφερόντων και να...παίξουν το δικό τους κυνήγι κέρδους. Ενα κυνήγι κέρδους που και αυτό έχει τους δικούς του κανόνες και τις κινήσεις παρασκηνίου. Η αύξηση των κρουσμάτων ντόπινγκ από τη διοργάνωση της Σεούλ το 1988 μέχρι σήμερα και τα γεγονότα που έχουν αποκαλυφθεί πάνω σε αυτό το θέμα, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πού παίζεται πραγματικά το παιχνίδι. Την ίδια ώρα, η «ευγενής άμιλλα» που τόσο διαφημίζουν οι παράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού αλλά και οι εκάστοτε αρμόδιοι, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί άγνωστη λέξη. Αντίθετα, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ο άκρατος ανταγωνισμός μεταξύ των αθλητών, η επίδειξη ανωτερότητας ενός έθνους μέσω των διακρίσεων είναι η πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τα ήθη που πρεσβεύει σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Πέντε φορές πάνω ο προϋπολογισμός

Και η φετινή διοργάνωση του Λονδίνου δεν ξέφυγε από το πλαίσιο και τις λογικές που επιβάλλει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός. Τα δισ. που έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα για μια σειρά τομείς, υποδομές, ασφάλεια, λειτουργικότητα, τελετές έναρξης - λήξης κ.λπ. τα έχουν καρπωθεί ήδη πολυεθνικές που ανέλαβαν να εκπληρώσουν τα έργα, ωστόσο ο λογαριασμός όπως συμβαίνει παραδοσιακά ετοιμάζεται για το λαό. Ενας λογαριασμός που -επίσης- όπως συμβαίνει πάντα, δεν έχει καμία σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό αφού για μια ακόμη φορά ο προϋπολογισμός κάποιας διοργάνωσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, αν σκεφθεί κανείς ότι το κόστος της διοργάνωσης κατέληξε να είναι 5 φορές επάνω απ' ό,τι είχε προβλεφθεί το 2005.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα (τα ποσά σε αγγλικές στερλίνες): Οι δαπάνες για το 80.000 θέσεων Ολυμπιακό Στάδιο αναθεωρήθηκαν από 280 εκατ. σε 496, λόγω του πληθωρισμού και του ΦΠΑ. Το 22.500 θέσεων Κέντρο Υγρού Στίβου κόστισε 215 εκατομμύρια και όχι 74 όπως ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Στα 4.5 δισ. έφθασε τελικά ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Περίπου 1.131 δισ. στερλίνες πήρε η αστυνομία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.



                                              από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου