Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Νόμιμη η συμμετοχή στην αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση

Κομμάτι του γενικότερου αντιλαϊκού παζλ η λεγόμενη αξιολόγηση των ...

   Την πανηγυρική δικαίωση δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, καθώς δικαίωσε υπάλληλο που που είχε αποκλειστεί από τις κρίσεις επειδή συμμετείχε στην απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις του συνδικάτου.
   Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, και συγκεκριμένα, δικαίωσε υπάλληλο ο οποίος είχε αποκλειστεί από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση προϊσταμένου, επειδή παρέλειψε να αξιολογήσει τους υφισταμένους του λόγω συμμετοχής του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει επί της ουσίας υπάλληλο και κρίνει ότι η συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι νόμιμο δικαίωμα των υπαλλήλων και δεν μπορούν, για αυτόν τον λόγο, να αποκλειστούν από τις κρίσεις στελεχών.
   Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα για την απόφαση του δικηγορικού γραφείου Μ.Παναγοπούλου που χειρίστηκε την υπόθεση, δημοσιεύθηκε η με αρ. 559/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως που υποστήριξα για λογαριασμό υπαλλήλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχε αποκλειστεί από την διαδικασία πλήρωσης θέσεως ευθύνης επιπέδου διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω συμμετοχής του στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την διαδικασία αξιολόγησης του ν.4369/2016.
   Με αυτή τη  δικαστική απόφαση ακυρώθηκε ως παράνομος ο αποκλεισμός του εν λόγω προσώπου από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση Προϊσταμένου, κάτι που έχει ως συνέπεια την υποχρέωση της διοικήσεως να συνεχίσει την διαδικασία από το στάδιο από το οποίο ακυρώθηκε, ήτοι να προβεί πλέον σε μοριοδότηση του αιτούντος, να τον καλέσει σε δομημένη συνέντευξη και να προβεί σε βαθμολογική κατάταξή του.
   Με την απόφαση κρίθηκε συγκεκριμένα ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ καλύπτεται από τεκμήριο νομιμότητας και ότι συνεπώς νομίμως ο αιτών δεν προέβη στην αξιολόγηση των υφισταμένων του λόγω συμμετοχής του στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση κάτι που δεν εκώλυε την συμμετοχή του στην επίδικη διαδικασία επιλογής του ίδιου ως προϊσταμένου.
   Ειδικότερα, το κρίσιμο σκεπτικό της αποφάσεως (σκ.8) έχει ως εξής:
«8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται 2 στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.
   Με την αιτιολογία αυτή το Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομο το προσβαλλόμενο πρακτικό του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένου (ΣΕΠ) με το οποίο ο αιτών είχε αποκλειστεί από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση προϊσταμένου, επειδή παρέλειψε να αξιολογήσει τους υφισταμένους του λόγω συμμετοχής του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
   Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αίτηση ακυρώσεως του ανωτέρω αιτούντος έχει υποστηρίξει η ΑΔΕΔΥ (μαζί με άλλες δύο αιτήσεις ακυρώσεως ακόμη) και εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η εκκρεμής αίτηση ακυρώσεως στρέφεται κατά της πράξεως αποκλεισμού του από διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου γενικής διευθύνσεως και έχει προσδιοριστεί μετ’αναβολή για τις 15.10.2020.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου