Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό



             


   Τα νομοσχέδια για τις συντάξεις και το φόρο εισοδήματος, που ενσωματώνουν την προσέγγιση θεσμών - κυβέρνησης για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας. Όπως είπαν, στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του Απρίλη.
   Στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το προγραμματισμένο Γιούρογκρουπ για την αξιολόγηση στις 22 του μήνα, είτε λίγες μέρες αργότερα, πριν από το έκτακτο Γιούρογκρουπ που πιθανόν να γίνει στις 25-26 Απρίλη, όπως εκτίμησε ο Ευ. Τσακαλώτος.
   Αναπαράγοντας τη λογική του «μικρότερου κακού» που καλλιεργεί συστηματικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα, τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να παρουσιάσουν την πρόταση της κυβέρνησης «λιγότερο αιματηρή» από τις προτάσεις του κουαρτέτου, την ώρα πάντως που όλες οι προτάσεις ανταγωνίζονται για το ποια θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και θα στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.
   Σε αυτό το πνεύμα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».
   Δήλωσε, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17/4, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».
   Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, τα νομοσχέδια για Φορολογικό και Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στο περιεχόμενό τους ανάλογα και με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Φοροληστεία σε βάρος εργαζομένων και χαμηλόμισθων


   Για το Φορολογικό ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι έχει «προοδευτικό» χαρακτήρα την ώρα που μειώνει το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ από 9.500 που είναι σήμερα, επιβαρύνοντας παραπέρα τους χαμηλόμισθους και τα λαϊκά στρώματα. Όπως είπε, για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
   Με βάση το υπουργείο Οικονομικών η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Από 0 - 20.000 ευρώ εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής είναι 22% 
  • Από 20.001-30.000 ευρώ εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής είναι 29% 
  • Από 30.001-40.000 ευρώ εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής είναι 37% 
  • Άνω των 40.000 ευρώ εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής είναι 45% 

   Το μαύρο - άσπρο από τον Γ. Κατρούγκαλο για το                          Ασφαλιστικό και τις συντάξεις

   Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό καλύπτονται οι μνημονιακοί στόχοι. Στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «εξασφαλίσθηκε εθνική σύνταξη» -ουσιαστικά επίδομα φτώχειας- στα 384 ευρώ ενώ προκειμένου να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών μέτρων επικαλέστηκε το δικαιότερο τρόπο (!) με τον οποίο θα μοιραστεί η μικρότερη -όπως ομολόγησε- συνταξιοδοτική πίτα.
   Επιχειρώντας να αποκρύψει τη σφαγή των συντάξεων μέσω της μείωσης των επικουρικών, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων μέχρι το 2018» όταν αυτές έχουν ήδη μειωθεί 11 αλλεπάλληλες φορές, ενώ μείωση υπέστησαν και από την πρόσθετη εισφορά στον κλάδο Υγείας από το 4% στο 6%. Επιπλέον, στο νόμο που προτείνει η κυβέρνηση, ρητά ορίζεται ότι όλες οι συντάξεις που αποδίδονται μέχρι σήμερα θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα. Δηλαδή, θα διαμορφωθούν σε πολύ κατώτερα επίπεδα και μετά το τέλος του προγράμματος (2018) η διαφορά που θα έχει προκύψει «θα καταβάλλεται απομειούμενη...», που σημαίνει ότι το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» θα δοθεί προσωρινά και μετά θα καταργηθεί. Άρα, οι μειώσεις αφορούν και στους ήδη συνταξιούχους.
   Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις, την ώρα που αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα στο 3ο μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του Δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

     Γ. Σταθάκης: Μέχρι τις 22 του μήνα η συμφωνία για τα                                 «κόκκινα» δάνεια

   Ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, επισήμανε ότι αυτές θα έχουν καταλήξει με βάση το χρονοδιάγραμμα έως τις 22 του μήνα.
   Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα, στα οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».
   Αναφερόμενος στα συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος. Όπως είπε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομικό πλαίσιο για την πώληση των «κόκκινων» δανείων.

                                        902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου