Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση - Καταγγελία της ΔΑΣ στο "Attica"


                  Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το «Άττικα»

Οι πλειοψηφίες σε ΟΙΥΕ και σωματείο προωθούν εκλογές εν κρυπτώ!

    Την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και του επιχειρησιακού σωματείου στο «Attica» που θέλουν να κάνουν εκλογές εν κρυπτώ, καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ.
   Όπως επισημαίνει στις 25 Απρίλη, λήγει η θητεία του επιχειρησιακού σωματείου και μέχρι σήμερα δεν έχει καλέσει σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία, ούτε για γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου, ούτε για εκλογές.
   Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Αυθαίρετα η πλειοψηφία του ΔΣ με την πλειοψηφία της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προχωράνε σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής στα κρυφά την Τετάρτη στις 20/04 στα γραφεία της ΟΙΥΕ με τους εργαζόμενους απόντες.
   Το συγκεκριμένο σωματείο, το οποίο στήθηκε από αυτές τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας, βάζει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στα "Άττικα". Λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένας μηχανισμός της εργοδοσίας.
   Ποτέ δεν έχει γίνει οποιαδήποτε γενική συνέλευση εργαζομένων, δεν τηρείται καμία στοιχειώδης διαδικασία, όπως οφείλει κάθε σωματείο εργαζομένων να κάνει. Δεν υπήρξαν ποτέ αιτήσεις εγγραφών, δε μαζεύονται συνδρομές, δεν έγινε ποτέ ενημέρωση των μελών του για τα οικονομικά του σωματείου.
   Το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι μαθαίναμε για τις εκλογές του σωματείου και το μέρος των εκλογών μία μέρα πριν, από τους προϊστάμενους των ορόφων. Το σωματείο δεν ήταν ανοιχτό για όλους τους εργαζόμενους, γινότανε επιλογή των εργαζομένων, οι οποίοι θα ψήφιζαν με λίστα, όπου τους συνόδευαν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι για να ψηφίσουν.
   Δε γνωρίζαμε καν τι είναι τα ψηφοδέλτια που παίρναμε στα χέρια μας και για ποιο λόγο έπρεπε να ψηφίσουμε. Μας έλεγαν γενικά και αόριστα πώς είναι καλό να υπάρχει ένα σωματείο.
   Αυτός είναι γνωστός τρόπος που τα εργοδοτικά σωματεία κάνουν εκλογές, στα κρυφά. Με τέτοιους τρόπους διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους εργαζόμενους.
   Η παράταξη "ΔΑΣ-ΑΤΤΙΚΑ" στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο και να αποσπάσει μία έδρα, παρ' όλη την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποκλείσει τη συμμετοχή της παράταξης και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.
   Από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες έως και σήμερα οι δυνάμεις της, πίεζαν το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, να καλέσει σε γενικές συνελεύσεις και μαζέματα εργαζομένων. Να πάρει θέση μπροστά στις μάχες του εργατικού κινήματος, μπροστά στις απολύσεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Μπροστά στην εντατικοποίηση και στα ωράρια λάστιχο που εφαρμόζει η εργοδοσία, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζονταν το προηγούμενο διάστημα και για το Ασφαλιστικό. Να πάρει θέση απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.
   Η θέση της πλειοψηφίας της διοίκησης απέναντι σε όλα αυτά, ήταν πως ο ρόλος του σωματείου είναι ο διαμεσολαβητής-διαπραγματευτής, πως η εργοδοσία έχει κάθε δικαίωμα να απολύει, πως αν συμφέρει την εργοδοσία να ανοίγει τις Κυριακές, συμφέρει και τους εργαζόμενους.     Προβάλει το επιχείρημα πως μας πληρώνουν στην ώρα μας, δε μας έχουν κάνει μειώσεις άρα να μη σηκώσουμε κεφάλι, να κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας. Πως δεν μας αφορούν τα αντεργατικά μέτρα και τα νομοσχέδια που ετοιμάζουν για να τσακίσουν τις ζωές μας.
   Η ζωή έχει αποδείξει πως ο δρόμος της συναίνεσης με το επιχείρημα πως είμαστε μια οικογένεια, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους αλλά κάνει ισχυρότερη την εργοδοσία. 
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να γυρίσουμε την πλάτη σε τέτοιες δυνάμεις:
  • Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η αλλαγή των συσχετισμών σε αυτό το σωματείο.
  • Να γίνει από εργαλείο της εργοδοσίας, εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων που θα υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα.
  • Να απαιτήσουμε να γίνει γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση και να πάρουν το λόγο οι εργαζόμενοι.
  • Να συμμετέχουμε ενεργά, παρακολουθώντας ανοιχτά όλες τις διαδικασίες του σωματείου.
Η μόνη διέξοδος είναι η συσπείρωσή μας, με τις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας

   Η "ΔΑΣ-ΑΤΤΙΚΑ", μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πρωτοστάτησαν στη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, μπήκαν μπροστά, ενάντια στα σχέδια των εργοδοτών στο κλάδο μας. Πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και των κλαδικών μας συμβάσεων, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με ωράρια και μισθούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στις απολύσεις.
   Τώρα χρειάζεται από όλους τους εργαζόμενους να μπούμε στη μάχη, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον γιατί αυτή είναι η μόνη δύναμή μας. Η εργοδοσία μας θέλει απογοητευμένους, στην απομόνωση και φοβισμένους.
   Μπορούμε να τους εμποδίσουμε!
   Παλεύουμε για:
  • Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά. Καμία απόλυση, όχι στις μειώσεις μισθών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου