Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

CNN - New York Times: Επιλεκτική ενημέρωση για τον αμερικανικό βομβαρδισμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

          

 
Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ κάλυπταν την τραγωδία στο νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα, στο Κουντούζ του Αφγανιστάν, μετά από την αμερικανική αεροπορική επιθεση που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αθώους νεκρούς, δύο από τα κορυφαία αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times και το CNN, επέλεξαν να αποκρύψουν εντέχνως τον ένοχο.. Όπως αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα theintercept.com ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκλεν Γκρίνγουολντ, (πρώην συντάκτης του Guardian και από τους κύριους ρεπόρτερ που έφεραν στο φως την υπόθεση Σνόουντεν) τα συστημικά ΜΜΕ των ΗΠΑ προχώρησαν για άλλη μια φορά στην επιλεκτική ενημέρωση του κοινού τους.

Γράφει ο Γκρίνγουολντ για την κάλυψη από το CNN: «Ο τίτλος του άρθρου του CNN λέει: Θύματα αεροπορικής επιδρομής στο αφγανικό νοσοκομείο έγιναν 19 άτομα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έρευνα. Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτό το περιστατικό; Είναι σαν τον Σέρλοκ Χολμς που διερευνά ένα μυστηριώδες έγκλημα Στην πρώτη παράγραφο το CNN αναφέρει επιφυλακτικά, ότι ένα νοσοκομείο στο Κουντούζ, καταστράφηκε από αέρος βομβαρδισμούς γύρω από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιδρομή το Σάββατο το πρωί. Έτσι τα δύο γεγονότα – ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου και η αεροπορική επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ - δεν φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

Σε άλλο σημείο ο Γκρίνγουολντ γράφει για τους New York Times: «Η εφημερίδα The New York Times το πήγε ακόμη παραπέρα, δίνοντας το έξης τίτλο στο άρθρο για το βομβαρδισμό: "Αεροπορική επιδρομή χτύπησε νοσοκομείο των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στο Αφγανιστάν". Ακόμη και δυο μέρες μετά την τραγωδία, η εφημερίδα προσπαθεί να συγκαλύψει το ποιος χτύπησε το νοσοκομείο του Κουντούζ. Σε ένα άρθρο, αφιερωμένο στις επιπτώσεις βομβαρδισμού,  μόνο στην τρίτη παράγραφο αναφέρεται η δήλωση του Πενταγώνου, το οποίο παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχει χτυπήσει κατά λάθος το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και μόνο στη δέκατη παράγραφο αναφέρεται πως το χτύπημα προφανώς πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη».

Να υπενθυμίσουμε πως το πρωί της 3ης Οκτωβρίου, η αεροπορική επιδρομή αμερικανικών μαχητικών στο Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν χτύπησε νοσοκομείο του διεθνούς οργανισμού «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Την ώρα του βομβαρδισμού βρίσκονταν στο νοσοκομείο πάνω από 100 ασθενείς και 80 γιατροί. Η επίθεση προκάλεσε τον άδικο θάνατο πάνω από 20 ατόμων, προσωπικού του νοσοκομείου και ασθενών, ενώ περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, ο γενικός διευθυντής των ΓΧΣ Κρίστοφερ Στόουκς αντέδρασε έντονα στις δικαιολογίες Αφγανών αξιωματούχων και του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες "ένοπλοι τρομοκράτες" Ταλιμπάν βρίσκονταν μέσα στο κτίριο και το χρησιμοποιούσαν "ως βάση για να στοχεύουν κατά των αφγανικών δυνάμεων και πολιτών", ισχυρισμό που διαψεύδει κατηγορηματικά η ανθρωπιστική οργάνωση.
«Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι οι αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποφασίσει από κοινού να γαζώσουν ένα νοσοκομείο που λειτουργούσε πλήρως, με περισσότερους από 180 εργαζόμενους και ασθενείς στους θαλάμους του. Αυτό ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου» ο Στόουκς. Επιπλέον, πρόσθεσε, «αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρώτες απόπειρες της αμερικανικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις συνέπειες των επιθέσεων σαν να ήταν μόνο άλλη μια 'παράπλευρη απώλεια'...».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου