Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση στο Μεσολόγγι για τα δέκα χρόνια της ΕΨΥΠΕΑ


                    

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΨΥΠΕΑ και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εορτή για την συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας. Η εορτή θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Πρώην Νομαρχία) στο Μεσολόγγι. Η εορτή θα περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση με ελληνικά τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Σαβίνα Γιαννάτου με συνοδεία πιάνου από την Ευγενία Καρλαύτη.

Λίγα λόγια για την ΕΨΥΠΕΑ

Από το 2005, η ΕΨΥΠΕΑ ίδρυσε και λειτουργεί Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές, στα πλαίσια του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Το Κέντρο Ημέρας εδρεύει στο Μεσολόγγι και είναι το μοναδικό στο είδος του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου δεν υπάρχει άλλη παιδοψυχιατρική υπηρεσία. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και στις οικογένειές τους. Σκοπός του Κέντρου είναι η πρώιμη διάγνωση και εντατική θεραπευτική παρέμβαση.
Από την έναρξη λειτουργίας έως και τον Οκτώβριο του 2010 έχουν παραπεμφθεί 651 περιστατικά με ποικίλα προβλήματα. Από αυτά 93 παιδιά διαγνώστηκαν με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), από τα οποία 20 προέρχονταν από γειτονικούς νομούς. Κατά μέσο όρο 15 νέα περιστατικά με ΔΑΦ παραπέμπονται στο Κέντρο Ημέρας στην διάρκεια ενός χρόνου.
Από την έναρξη λειτουργίας έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 έχουν πραγματοποιηθεί 9.454 συνεδρίες σε παιδιά με ΔΑΦ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις με την οικογένεια. Ο μέσος όρος των συνεδριών κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες την εβδομάδα για κάθε περιστατικό. Από το Σεπτέμβριο του 2007 λειτουργεί ομάδα κοινωνικοποίησης πέντε ημέρες την εβδομάδα από 9:00 π.μ. μέχρι 12:30 μ.μ. Έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 έχουν συμμετάσχει 9 παιδιά με ΔΑΦ. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 414 ημέρες εργασίας.
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (2005) η μέση ηλικία κατά την πρώτη επαφή με το Κέντρο ήταν 7,5 έτη (ελάχιστη 2 ετών, μέγιστη 18 ετών). Το έτος 2009 η μέση ηλικία κατά την πρώτη επαφή είναι 4,2 έτη (ελάχιστη 2 ετών, μέγιστη 7 ετών ). Η μείωση της ηλικίας στην πρώτη επαφή οφείλεται προφανώς στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών (π.χ. παιδίατροι, νηπιαγωγοί) σχετικώς με τον αυτισμό.
Την παρούσα στιγμή 23 παιδιά με ΔΑΦ βρίσκονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα με μέσο όρο 5 συνεδρίες την εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δυνατότητα των γονέων να προσέρχονται στο Κέντρο Ημέρας. Μέσος χρόνος συνεχούς θεραπευτικής παρέμβασης για τα 23 παιδιά είναι περίπου 24 μήνες (μέγιστο 51 μήνες, ελάχιστο 1 μήνας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου