Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεσολογγίου και δελτία τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου

                        ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                               


Νέες μειώσεις από τον προϋπολογισμό του 2014 για την Τοπική Διοίκηση
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ( ΚΑΠ) για το 2014 μειώνονται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ και η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) κατά 110 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο 160 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μηνιαίες αποδόσεις προς του δήμους θα ανέλθουν σε 227 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό σημαίνει μείωση κατά 5,5% σε σχέση με τις σημερινές αποδόσεις. Γι΄ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), λόγω της σπουδαιότητας παρέπεμψε το θέμα του προϋπολογισμού για το 2014 σε έκτακτο συνέδριο, στα μέσα Νοέμβρη, που θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά των Δήμων.
Η άθλια οικονομική κατάσταση των δήμων θα γίνει αθλιότερη για να εξασφαλιστεί η πολιτική ξετσίπωτη υποκρισία της κυβέρνησης για εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.
Ο κόσμος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, και αυτοί που δουλεύουν στην Τοπική Διοίκηση και γενικότερα όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες , οι μικροεπαγγελματίες, μικρέμποροι και άνεργοι να οργανώσουμε την πάλη μας, να αντιπαρατεθούμε και να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας , να υπάρξει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων και πρέπει να γίνει σήμερα.

Μεσολόγγι 18-10-2013. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου Θόδωρος Μαργαρίτης



            
                             ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ


Η ΛΑ.Σ. Αγρινίου , στις 4 Οκτώβρη 2013 όπως και στις 9/10/13, ημέρες που συνεδρίαζαν οι 2 σχολικές επιτροπές μονάδων Β βάθμιας και Α βάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, με τις θέσεις της και την παρέμβασή της, ανέδειξε προβλήματα που δημιουργούνται από την κατακόρυφη συρρίκνωση των πόρων στις σχολικές κοινότητες, από την αντιλαϊκή εφαρμογή του «Kαλλικράτη», την πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε. με ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που την στηρίζουν, την εξειδικεύουν και υλοποιούν στην τοπική διοίκηση.



Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ.

Η ΛΑ.Σ. Αγρινίου κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα του Διευρυμένου Δήμου Αγρινίου , και καλεί σε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, σε οργανωμένο ξεσηκωμό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σαν συνέχεια της ήδη διαλυτικής κατάστασης στο χώρο της εκπαίδευσης.
(Μόνο στη Β βάθμια εκπαίδευση πανελλαδικά η χρονιά ξεκίνησε με 16.000 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι, ενώ από το 2010 είναι συνολικά 30.000 χιλιάδες λιγότεροι. Στην Α Βάθμια εκπαίδευση χιλιάδες είναι τα κενά σε δασκάλους – ειδικότητες – ανέστειλαν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων. Το υπουργείο παιδείας δηλώνει εμπράκτως ότι τα κενά θα καλυφθούν με συμπτύξεις με εκπαιδευτικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε καθεστώς κινητικότητας.)
Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν προ ημερών αφορούσαν 1) την κατανομή της Γ δόσης του 2013 στις σχολικές κοινότητες, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, 2) την ανανέωση συμβάσεων των καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου του σχολικού έτους 2013-2014 και άλλα σοβαρά θέματα….


ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ… ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…!!!

Για άλλη μια χρονιά, τα κονδύλια, τα χρήματα που θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές είναι όχι μόνο ελάχιστα, αλλά και προκλητικά λίγα. Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα παρακάτω! Και είναι ψίχουλα, όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί είναι στρατηγική επιλογή, μπροστά στο «νέο σχολείο Α.Ε.» της αγοράς που ετοιμάζουν. Είναι συνειδητή επιλογή του μαύρου μετώπου Τρόικας – συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) - καπιταλιστών, (και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης αλλά και στο συνδικαλιστικό επίπεδο,) που θέλουν να πληρώσει την κρίση για άλλη μια φορά ο λαός, για να σωθεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
Προ ημερών δημοσίευμα παρουσιάζει τις τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου, που είναι κάτι που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτό αναδεικνύει η έρευνα της «Credit Suisse», σύμφωνα με την οποία το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού του πλανήτη κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου. Οι καπιταλιστές καρπώνονται τον πλούτο και πετάνε ψίχουλα στο λαό…


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. AYTOΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Η Λαϊκή συσπείρωση Αγρινίου έχει επανειλημμένα έχει τονίσει ότι οι σχολικές επιτροπές καλούνται να διαχειριστούν τα ψίχουλα. Πιο συγκεκριμένα οι 91 χιλιάδες €υρώ ( Γ΄δόση 2013) που θα δοθούν με κατανομή στις σχολικές επιτροπές δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα σε μια σειρά περιπτώσεων. Μιλάμε για 170 σχολικές κοινότητες περίπου που πρέπει να μοιραστούν κάτι λιγότερο από 100 χιλιάδες €υρώ. Είναι ντροπή! Τι ανάγκες να καλύψεις με αυτά τα χρήματα; Θα δοθεί 4η δόση; ή πάμε για περικοπή της ;; Να πως προωθούν με έντεχνο τρόπο, ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία την εφαρμογή των τροφείων, που βρίσκεται προ των πυλών… «Να’ τος πως δένει κι ο αντιλαϊκός Καλλικράτης» Από την άλλη έχουμε ένταξη στη διαθεσιμότητα και η ουσιαστική απόλυση δεκάδων εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους, σε λύκεια της πόλης μας, (ενδεικτικά στο 4ο Λύκειο) ζητάνε να πληρώσουν οι μαθητές τα βιβλία των Αγγλικών, να βάψουν την τάξη…(σε ένα τμήμα της Α’ Λυκείου) και ο κατάλογος συνεχίζεται…… με νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζουν, όπως νηπιαγωγοί μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ με 427-490 € (!), που εισβάλλουν και στην Προσχολική Αγωγή και επίκειται διεύρυνσή τους, κ.α.



ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα (Β βάθμια εκπαίδευση) του παλιού πολυκλαδικού (για το σχολικό συγκρότημα) όπου χρωστάει ήδη 18 χιλιάδες € ρεύμα στη (ΔΕΗ), ενώ για το βαρύ χειμώνα που έρχεται, για τη θέρμανση χρειάζεται περίπου 25 χιλιάδες € το λιγότερο. Τι να προτοκαλύψουν τα 12 χιλιάδες €υρώ;;;



ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ Γ’ ΔΟΣΗΣ ΨΙΧΟΥΛΩΝ ΤΟΥ 2013 ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 

(χαρακτηριστικά μόνο για τα Νηπιαγωγεία του Αγρινίου…):


1. Σχολική κοινότητα 1ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 600 €
2. Σχολική κοινότητα 2ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 1.000 €
3. Σχολική κοινότητα 3ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
4. Σχολική κοινότητα 4ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
5. Σχολική κοινότητα 5ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου & 19ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 800 €
6. Σχολική κοινότητα 6ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 600 €
7. Σχολική κοινότητα 7ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 700 €
8. Σχολική κοινότητα 8ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
9. Σχολική κοινότητα 9ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
10. Σχολική κοινότητα 10ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
11. Σχολική κοινότητα 11ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
12. Σχολική κοινότητα 12ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
13. Σχολική κοινότητα 13ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
14. Σχολική κοινότητα 14ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
15. Σχολική κοινότητα 15ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 800 €
16 .Σχολική κοινότητα 16ου Δημοτικού Σχολείου & 16ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 3.000 €
17. Σχολική κοινότητα 17ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
18. Σχολική κοινότητα 18ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
19. Σχολική κοινότητα 20ου Δημοτικού Σχολείου & 20ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 1.600 €
20. Σχολική κοινότητα 21ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
21. Σχολική κοινότητα 22ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
22. Σχολική κοινότητα 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
23. Σχολική κοινότητα 1ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Αγρινίου 600 €
24 .Σχολική κοινότητα 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Αγρινίου 600 €
25. Σχολική κοινότητα Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Γιαννουζίου Αγρινίου 600 €

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στις σχολικέςκοινότητες των Δ.Ενοτήτων στα Νηπιαγωγεία και τα Δ. Σχολεία, ενδεικτικά: 300 € Αγίου Βλασίου, Λυσιμαχείας 400 € κ.α. 

*
Όλα τα παραπάνω μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στα αποκαΐδια των προηγούμενων. Η επιδείνωση της ζωής μας δε θα έχει τελειωμό, όσο επικρατεί η λογική της διαχείρισης, του «λιγότερου κακού», της ηττοπάθειας και των αυταπατών 
Καμία αναμονή. Όλοι στον αγώνα. Να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις για σχολεία και νηπιαγωγεία. Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται.Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου διεκδικεί, αποκαλύπτει και σε καλεί σε αγώνα για την ουσιαστική εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση των σχολείων, την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, τη διαφύλαξη της ασφάλειας των μαθητών κατά τη διαμονή, την έλευση και αποχώρηση από το σχολείο, μέσω της επάρκειας των σχολικών τροχονόμων και των σχολικών φυλάκων, καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα αυτών, την εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριστριών για το σωστό καθαρισμό των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και όχι μόνο μετά τη λήξη λειτουργίας αυτών, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς των μαθητών όπου απαιτείται, την κάλυψη θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ.
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. 
Η ΛΑ.Σ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013

Τώρα χρειάζεται να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, να διακοπεί παντού η παραγωγή, να σταματήσουν οι μηχανές σε κάθε επιχείρηση, εργοστάσιο, να σταματήσει η δουλειά σε κάθε γιαπί, σε κάθε γραφείο, στα καράβια. Όλες οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες, απεργίες, κινητοποιήσεις, συγκρούσεις. Τίποτα δε χαρίστηκε, τίποτα δε δόθηκε απλόχερα. Τίποτα δεν κατακτήθηκε με το «κεφάλι κάτω».



6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ – ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

Η απόφαση για απεργία να είναι συνειδητή πράξη και όχι τυπική υπόθεση, αγωνιστική γροθιά και αποφασιστική διάθεση αγώνα και αντίστασης από κάθε κλάδο, κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς. Να πάρουμε όλοι ευθύνη. Να μη μείνει εργάτης, υπάλληλος, άνεργος που δε θα μπει στη συζήτηση. Να μπουν στη μάχη επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές και εργοστασιακές επιτροπές, η νεολαία.
Η εργατική τάξη θα βρει τους συμμάχους της, ανάμεσα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που βάζουν λουκέτο, ανάμεσα στους χιλιάδες αγρότες που ξεκληρίζονται, στις γυναίκες που βιώνουν το δράμα όλης της οικογένειας, των παιδιών, των νέων που δε μπορούν να σπουδάσουν, δε μπορούν να βρουν μια δουλειά για να ζήσουν.
Να δώσουμε απάντηση στην όξυνση της επιθετικότητας του κεφαλαίου και του κράτους, στους μηχανισμούς που θρέφει. Να πάρει διαστάσεις μαζικής καταδίκης και απομόνωσης η εγκληματική-ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, να ξεριζωθεί από τους τόπους δουλειάς και τους κλάδους. Είναι το τέρας της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης, εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.

Οι εκλεγμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.Σ.)
που στηρίζει το ΚΚΕ : Νικάκης Βασίλης – Σιδέρης Κώστας – Δήμας Δημήτρης

Αγρίνιο 17 Οκτώβρη 2013


                  
                            ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: 

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΕΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου με αφορμή την «σημερινή» διεθνή ημέρα εξάλειψης της φτώχειας, ενημερώνει και σχολιάζει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας.
Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας σήμερα και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου με δηλώσεις του παρέθεσε όλο το πλαίσιο διαχείρισης της φτώχειας σε όφελος του κεφαλαίου και ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων και διεκδικήσεων στα όρια που επιτρέπει η καπιταλιστική κερδοφορία.
Υπό αυτό το πρίσμα έκανε λόγο για τη «διασφάλιση του δικαιώματος ενός "ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης" για όλους τους πολίτες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων».


ΕΘΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΟΛΟΥ

Επί της ουσίας, με τα παραπάνω λόγια του ο υφυπουργός, προαναγγέλλει ότι στο όνομα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης θα υπάρξει μια «δικαιότερη κατανομή» αυτών των φαινομένων σε πλατύτερα εργατικά, λαϊκά στρώματα ώστε όλοι να «φυτοζωούν», την ώρα που το κεφάλαιο θα προσπορίζεται περισσότερα κέρδη. Η αναφορά περί «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» αυτό ακριβώς προαναγγέλλει, εθίζοντας τους εργαζόμενους να περιοριστούν στα απολύτως ελάχιστα από το καθόλου. Άλλωστε μέσω της αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας μεθοδεύεται το περαιτέρω χτύπημα των μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας -μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας, αναπηρίας και λοιπών επιδομάτων.
Ο υφυπουργός θριαμβολογεί για όλο αυτό το δίκτυο διαχείρισης των φαινομένων που δεν αντιμετωπίζουν, αλλά απλά αμβλύνουν τις συνέπειες, όπως «κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, δομές σίτισης και στέγασης, λαχανόκηπους και άλλες παρόμοιες δράσεις».
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι θα διατεθούν συνολικοί πόροι 168,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2020, που είναι «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά και αυτά θα «τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής» ιδιωτών, δήμου και λογής φιλανθρώπων.
Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κάνει λόγο για «θεσμοθέτηση της "Κοινωνικής Σύμπραξης" για την επίτευξη της οριζόντιας συνεργασίας όλων των φορέων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, που υλοποιούν δράσεις Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης σε ένα ενιαίο κοινωνικό χώρο ενός δήμου».


ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ “ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ” ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ…


Η κυβέρνηση από το 2012 ανακοίνωσε τη σύσταση «Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» για «αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» μέσα από «ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη» ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Γράφαμε γι αυτό σε παλιότερη ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Αγρινίου από το Μάρτη του 2012 ότι:
(Αντιγράφουμε:)« Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αφορά στη δημιουργία ή συνέχιση ήδη υπαρχόντων «Κοινωνικών Δομών» όπως τα λεγόμενα κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, προγράμματα σίτισης και υπνωτήρια αστέγων, σε συνολικά 40 δήμους πανελλαδικά. Τέτοιες δράσεις μπορεί να αναλάβουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με το αζημίωτο. Η διάρκεια του προγράμματος ορίστηκε σε 24 μήνες με τους όποιους εργαζομένους του να είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, μόνον όσο διαρκεί το πρόγραμμα και με μισθούς πείνας. Μετά το κοινωνικό παντοπωλείο και ιατρείο στο Δήμο Αγρινίου, σειρά έχει και το κοινωνικό φαρμακείο. «Αυτοί που τσακίζουν τη ζωή των εργατών, προσφέρουν ψίχουλα σε αυτούς που εξαθλίωσαν». Παίρνουν τα μέτρα τους για να κρύψουν τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν. Κοροϊδεύουν και υποκρίνονται κάνοντας “κοινωνική πολιτική” πάνω στα συντρίμμια που άφησε η πολιτική τους, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες, κρύβοντας την αιτία.
Σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ) σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης κάτω και από την πίεση και διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης για τα πληττόμενα πλατιά λαϊκά στρώματα (μέτρα προστασίας για τους άνεργους, τους άστεγους, τα παιδιά που υποσιτίζονται μαζικά) επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέρος των εκρηκτικών προβλημάτων, χωρίς να αγγίζει την ουσία του ζητήματος. Οι δομές που σπεύδει να δημιουργήσει ο Δήμος, και όσες άλλες ήδη λειτουργούν σε κάποιους δήμους (κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά φαρμακεία, διανομή κάποιων τροφίμων σε καλύτερες τιμές, σίτιση ορισμένων μόνο παιδιών στα δημοτικά, φιλοξενία άστεγων μόνο στην βαρυχειμωνιά) κάνουν μια προσπάθεια για επιδερμικές λύσεις στα εξαθλιωμένα από την πολιτική τους φτωχά λαϊκά στρώματα, ίσα να φυτοζωούν.

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ'αλείψω λάδι…και με το κοινωνικό φαρμακείο».

Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Και σε αυτό είμαστε σαφείς, και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαστρεβλώνει εσκεμμένα τη θέση μας. Θα πει κάποιος, από την πείνα ας είναι και ένα πιάτο φαΐ. Αλλά θα ανεχτεί ο λαός μιά τέτοια πραγματικότητα; Κυβέρνηση και Δήμος λένε ξεκάθαρα ότι με τέτοιες δράσεις έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής».Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει υποταγή του λαού.
Απευθύνονται σε ένα οπωσδήποτε σημαντικό (και διευρυνόμενο ελέω πολιτικής του ευρωμονόδρομου που χειροκροτούν) εξαθλιωμένο κομμάτι του λαού, μα δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από μια μερίδα φαγητό, μιαν ασπιρίνη, παλιά ρούχα συγκεντρωμένα στον έρανο «διά τους πτωχούς». Καλλωπίζουν δε το προφίλ των ίδιων των εκμεταλλευτών, εκείνων που δημιουργούν και συντηρούν την κατάσταση αυτή για τον λαό, προκειμένου να μην διακοπεί η κερδοφορία τους. 
Και αποπροσανατολίζουν τις στρατιές ημιπαπασχολήσιμων, ανέργων, χαμηλοαμειβομένων, ανασφάλιστων, χαρατσωμένων άγρια ανθρώπων, από το κύριο: Ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια τέτοια ζωή, εξαθλιωμένη. Ότι δεν μπορεί η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τα λαϊκά νοικοκυριά να συμβιβαστούν με κάποια ψίχουλα, με ένα ξεροκόμματο που θα τους πετάξει από το τρελό φαγοπότι της η άρχουσα τάξη, λέγοντάς της και «ευχαριστώ»...
Μέσα σε συνθήκες κατάπτωσης του επιπέδου διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, απέναντι σε ένα τέτοιο οργανωμένο σχέδιο αποπροσανατολισμού της, αναδεικνύεται αναγκαίο όσο ποτέ το πρόταγμα, η πάλη για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, για διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια και προοπτική, με ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών όλων των ανθρώπων του μόχθου χωρίς καμία απολύτως έκπτωση. Είναι υπερώριμη η δυνατότητα ικανοποίησης των εργατικών και λαϊκών αναγκών με τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Αλλά αυτό μόνο σε ένα πλαίσιο λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να επιτευχθεί. Εμείς γρανάζια διαχείρισης για την μακροημέρευση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που τσακίζει το λαό, δεν θα γίνουμε, γιατί δεν εξανθρωπίζεται, αλλά ανατρέπεται!»

ΥΓ:

Προ ημερών δημοσίευμα παρουσιάζει τις τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου, που είναι κάτι που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτό αναδεικνύει η έρευνα της «Credit Suisse», σύμφωνα με την οποία το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού του πλανήτη κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου.

Οι καπιταλιστές καρπώνονται τον πλούτο και πετάνε ψίχουλα στο λαό…

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ «ΣΗΜΕΡΑ»…

Τα συμπεράσματα δικά σας!



Αγρίνιο, 17 Οκτώβρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου