Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Εκρηκτική ατμόσφαιρα



Η κατάρριψη από τη συριακή αεράμυνα τουρκικού μαχητικού ανεβάζει το θερμόμετρο

Αρματα μάχης στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα μετά την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού «F-4», την Παρασκευή, στα ανοιχτά της Συρίας, εξέλιξη που έχει ανεβάσει τους ενδο-ιμπεριαλιστικούς διαξιφισμούς και το πολεμικό θερμόμετρο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στο «κόκκινο». Μετά από αλλεπάλληλες διαρροές και αντικρουόμενες πληροφορίες, και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων πιλότων, Αγκυρα και Δαμασκός αντάλλαξαν, χτες, «πυρά» για το ποιος ευθύνεται και για τις συνθήκες του συμβάντος.
Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντίσι, δήλωσε, χτες, ανοιχτά για πρώτη φορά, ότι το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε όχι από πύραυλο αλλά από αντιαεροπορικά πυρά, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται και σε όσα από τα συντρίμμια του έχουν ανασυρθεί και δοθεί, ήδη, στην Τουρκία. Ο Μακντίσι υποστήριξε ότι το μαχητικό πετούσε μέσα στον συριακό εναέριο χώρο, μόλις 100 μέτρα από το έδαφος, και κατέληξε χαρακτηριστικά ότι «και συριακό αεροσκάφος να ήταν θα το είχαμε καταρρίψει». Επανέλαβε ότι η Δαμασκός προσβλέπει σε σχέσεις «καλής γειτονίας» με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά. Τέλος, προειδοποίησε ότι αν το ΝΑΤΟ επιδιώξει να αναλάβει την οποιαδήποτε «εχθρική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ξέρει ότι το έδαφος, τα νερά και ο αέρας της Συρίας είναι ιερά». Ας σημειωθεί ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκδοχή Μακντίσι είναι κοντά στην πραγματικότητα, θεωρώντας ότι το αεροσκάφος «τσέκαρε» τα συριακά αντιαεροπορικά ραντάρ και συστήματα.
Από την άλλη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κατάρριψη του αεροσκάφους, χωρίς καν να υπάρξει σχετική προειδοποίηση. Ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε άσκηση ελέγχου των τουρκικών ραντάρ, ενώ αναφέρει ότι «ίσως κάποια στιγμή για λίγο να εισήλθε στο συριακό εναέριο χώρο». Ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενημέρωσε, χτες, τόσο τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για το ζήτημα, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις του και να λέει απλώς ότι «θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση».
Η Αγκυρα ξεκαθάρισε ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ήδη συγκάλεσε, για σήμερα, έκτακτη σύνοδο τουΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4, που αναφέρεται στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης σε περίπτωση που χώρα μέλος «θεωρεί ότι βρίσκεται υπό απειλή».
«Απαράδεκτη» χαρακτήριζαν την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, υιοθετώντας την τουρκική εκδοχή, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλλαν επιπλέον κυρώσεις στη Συρία, εντάσσοντας στον κατάλογο νέες επιχειρήσεις, και κάλεσαν την Αγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». Την «ενεργητική παρέμβαση της Ρωσίας με ηγετικό ρόλο ως προς την απομάκρυνση Ασαντ και την αποκατάσταση της ηρεμίας» ζητά με άρθρο του οΑυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να κάνει κάτι για να σταματήσει η αιματοχυσία», την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συνεδρίαζε εκτάκτως και εξέφραζε την ανησυχία του.
Εντός Συρίας, στο μεταξύ, χτες, ο Ερυθρός Σταυρός συνέχιζε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Χομς, ενώ άμαχοι φέρονταν μαζικά να εγκαταλείπουν το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού λόγω των σφοδρών συγκρούσεων. Τουρκικά ΜΜΕ και πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας στρατηγός, δύο συνταγματάρχες, δύο ταγματάρχες, 30 στρατιώτες του συριακού στρατού και οι οικογένειές τους, συνολικά 200 άτομα, ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία, είδηση που δεν σχολιάστηκε από τη Συρία, όπου ο στρατιωτικός επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, αντιστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, είχε επαφές με τη συριακή ηγεσία.
                                               http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου