Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Το όνομά της: Κούβα!-Το σύστημά της: Σοσιαλισμός!


   Σε έναν κόσμο που η επιδημία του κορωνοϊού σαρώνει υπάρχουν εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που κρατάνε ζωντανό το οξυγόνο της ελπίδας για όλους μας. Παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου, βλέπουμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που εκπέμπει όλο το περιεχόμενο της έννοιας “Ανθρωπος”

 Υπάρχει όμως κι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και προσφοράς που έχει κρατικό πρόσημο. Ναι! Κρατικό πρόσημο! Κι έτσι, θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι, η πραγματικότητα είναι και πάλι εδώ. Υπάρχει αυτή η χώρα – ΚΟΥΒΑ το όνομά της – μια αποκλεισμένη χώρα, μια χώρα που κατατάσσεται στον «άξονα του κακού» από τις χώρες της Δύσης, που οι άνθρωποι της μαζί με τις επίσημες αρχές της, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πράξει τα εξής:

Παλεύουν με το αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα και ζητούν να το προμηθευτούν 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας σαν μια από τις επιλογές για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» ή ένα τυχαίο γεγονός, αλλά ένα αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου ιατρικής Επιστήμης που εξελίσσεται και παρέχεται στο νησί της Επανάστασης (διαβάστε εδώ κι εδώ). 

Ανταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια της Ιταλίας, στέλνει γιατρούς στην πληττόμενη (και ακροδεξιάς διοίκησης) Λομβαρδία, την ίδια ώρα που οι ΕυρωΕνωσιακοί Εταίροι της Ιταλίας, όταν η χώρα ζήτησε βοήθεια, εκείνοι αρκέστηκαν σε ένα «χτύπημα στην πλάτη» για καλή ανάρρωση (διαβάστε εδώ).

Κρατά ανοικτά τα σύνορά της για όσους έχουν ανάγκη. Το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο που εκδιώχθηκε από πολλά λιμάνια στην Καραϊβική, ένα πλοίο με 1.000 ανθρώπους που κανείς δεν τους ήθελε μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των επιβατών του, βρήκε καταφύγιο εκεί: Στην Κούβα. Την ώρα που οι άλλοι το αφηναν μεσοπέλαγα, η Κούβα έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Βρετανίας να δεχτεί τους ανθρώπους, να τους περιθάλψει και να τους συντρέξει. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες, λιτή: «Θα υιοθετήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας της Κούβας», τόνισε (διαβάστε εδώ). Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για τον ελλιμενισμό του πλοίου, μάθημα ζωής: “Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας”. 

Η χώρα αυτή – επαναλαμβάνουμε – λέγεται Κούβα. Είναι η χώρα με το εναντίον της εδώ και 7 δεκαετίες εμπάργκο. Είναι η χώρα που δεν στέκεται απλά όρθια, για μια ακόμα φορά, αλλά δείχνει και τι σημαίνει να πορεύεσαι όρθιος. 
Αυτή είναι η Κούβα. Η Σοσιαλιστική Κούβα. 

                                 Ημεροδρόμος 17-3-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου